به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، معاون اول رییس جمهوری در جلسه ای که با حضور وزرای اقتصاد، کشور، دادگستری، رییس کل گمرک، رییس سازمان بنادر و کشتیرانی، استاندار هرمزگان، رییس سازمان ملی استاندارد، رییس کل دیوان محاسبات کشور، ریس سازمان بازرسی کل کشور و رییس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اول دی ماه سال جاری برای بررسی مسائل گمرکی کشور برگزار شده بود این قول را داده بود که «دولت برنامه ریزی های لازم را انجام داده است و در جلسات متعدد نظیر جلسات ستاد مقابله با تحریم و جلسات شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا، تصمیمات مناسبی اتخاذ شده است تا جریان واردات کالا تحت هر شرایطی انجام شود و کالاهای مورد نیاز در اختیار مردم کشور قرار گیرد.»
«اسحاق جهانگیری» تاکید داشت که باید ساماندهی لازم برای تسهیل در روند ترخیص کالا و تامین نیازهای اساسی کشور و جلوگیری از رسوب و انباشت کالا در بنادر، گمرکات و انبارهای متعلق به سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی صورت گیرد که به دنبال آن گمرک ایران از اقدام اورژانسی برای تعیین تکلیف کالاهای انباشته شده در بنادر خبر داده و اعلام کرده بود: «تیم فنی دفاتر ستادی گمرک از شنبه در بندر شهیدرجایی مستقر میشود. این پیشنهاد با توجه به ضرورت بررسی میدانی مشکلات و اقدامات فوری در فرآیند ترخیص از سوی مهرداد جمال ارونقی معاون جدید فنی و امور گمرکی مطرح و با استقبال مهدی میراشرفی رییس کل گمرک ایران همراه شده و قرار است ریاست این تیم را معاون فنی و امور گمرکی بر عهده بگیرد.»
در راستای تاکیدات معاون اول رییس جمهوری مبنی بر تعیین و تکلیف سریع تر کالاهای انباشت شده در گمرکات و بنادر هیات وزیران در مصوبه ای با رفع بلاتکلیفی خودروهای وارداتی ثبت سفارش نشده در گمرک اعلام کرده است: «ثبت سفارش برای واردات خودروهای سواری که دارای قبض انبار اماکن گمرکی، مناطق آزاد تجاری – صنعتی یا ویژه اقتصادی هستند، به صورت بدون انتقال ارز و از محل ارز متقاضی منعی ندارد.»
در خبرگزاری شبستان بیشتر بخوانید: وعده دولت برای تسریع خروج کالاها از گمرک
در خبرگزاری شبستان بیشتر بخوانید: گمرک به دنبال حل موضوع انباشت کالا
در خبرگزاری شبستان بیشتر بخوانید: اقدامات دولت برای حل مشکل خودروهای دپو شده
در ادامه این مسیر گمرک ایران در اقدامی جدید و به منظور کاهش رسوب کالا در بنادر کشور، اعلام کرد که ترانزیت کالاهای گروه چهارم ثبت سفارش شده به مناطق آزاد و ویژه اقتصادی آزاد شده است. این کالاها در فهرست یک هزار و ۳۳۹ قلم کالای گروه چهارمی قرار دارند که پیش از این بخشنامه ای مبنی بر عدم پذیرش ثبت سفارشات گروه چهارم کالایی و عدم انتقال این گروه کالاها به مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و گمرکات داخلی ابلاغ شده بود.
با بخشنامه جدید امکان انتقال کالاهای مشمول اولویت گروه چهارم که پیش از این و قبل از ممنوعیت مجوز ثبت سفارش گرفته اند به مناطق آزاد و ویژه اقتصادی فراهم می شود. این بخشنامه در راستای اجرای سیاست های جدید دولت و دستور معاون اول رییس جمهور، وزیر امور اقتصادی و دارایی و همچنین رییس کل گمرک ایران مبنی بر انجام اقدامات اورژانسی برای کاهش رسوب کالا در بنادر صورت می گیرد.
گمرک ایران در ادامه این مسیر قرار است در طرح اورژانسی تا مدت زمان یک هفته تکلیف بیشتر کالاهای رسوب کرده و دپو موجود در بندر شهید رجایی را مشخص کند. ایبنا در این باره نوشته است: «بررسی طرح اورژانسی گمرک ایران در کاهش دپوی کالا در بندر شهید رجایی و همچنین ترخیص سریع کالاهای وارداتی به کشور نشان میدهد که در قالب این برنامه به زودی با بررسی پروندههایی که مدتی در انتظار تعیین تکلیف بودهاند، میزان پروندههای در انتظار به صفر می رسد.»
بر پایه این گزارش، در طول یکی دو روز اخیر و از زمان آغاز طرح بررسی اورژانسی در گمرک شهید رجایی، بیش از ۱۰۰ پرونده در روز اول و در ادامه دستکم ۶۰ پرونده در روز دوم توسط مسئولان ارشد گمرک ایران و در حضور مهرداد جمال ارونقی؛ معاون فنی گمرک ایران بررسی و ارائه راهکار شده است. در این بین، برخی کالاهای باقی مانده در گمرک از سال ۸۰ نیز مطرح بوده که به گفته مسئولان گمرکی، برخی از این موارد نیازمند اخذ مجوزهایی از جمله از سازمان حفاظت محیط زیست بودهاند که توسط واردکنندگان و صاحبان کالاها تعیین تکلیف نشدهاند.
مقامات گمرکی همچنین با بررسی برخی پرونده های باقی مانده از سال های ۹۳ و ۹۴ عنوان کردند که دلیل عدم خروج و ترخیص این کالاها از گمرک متفاوت بوده و برخی از مهم ترین دلایل توقف و رسوب این کالاها نیز در دو روز گذشته و همچنین روزهای آینده به منظور تعیین تکلیف بررسی می شوند. برخی از مشکلات اساسی مطرح شده از سوی واردکنندگان مربوط به ثبت سفارش ها، اتمام مهلت قانونی انجام پروسه واردات و لزوم اخذ مجوز دوباره از وزارت صمت و سایر دستگاه ها، مسائل مربوط به تخصیص ارز، مباحثی در زمینه انتقال بدون ارز، اتمام مهلت کارت بازرگانی در حین انجام عملیات ورود کالا به گمرک و طی مراحل ترخیص کالا و ... است.
بنابراین گزارش، از دیگر دلایل عمده عدم ترخیص کالا از گمرک در بررسی های اورژانسی یکی دو روز اخیر می توان به مسائل بانکی، اعتبارات اسنادی، تخصیص و تامین ارز و ناتوانی واردکننده برای دریافت کد از بانک ها قابل اشاره است. از موضوعات مهم بررسی شده در طرح اورژانسی ترخیص کالا از گمرک، موضوع مربوط به قوانین متروکه شدن کالاها و تعیین تکلیف این دست از کالاهای رسوب شده در بندر شهید رجایی است.
از ابتدای سال جاری تا پایان آذرماه امسال ۱۸ هزار و ۸۷۱ کانتینر کالا از مجموع ۴۲ هزار کانتینر کالای رسوب شده در گمرک، متروکه اعلام شد، با این حال تا یک هفته پیش صاحبان بیش از ۸ هزار و ۵۰۰ کانتینر کالا دارای اظهارنامه به گمرک مراجعه کرده اند. مقامات گمرکی می گویند بررسی ها نشان می دهد که بیش از ۹۰ درصد کالاهایی که به دلایل مشکل ترخیص و گذشت زمان قانونی متروکه اعلام شده اند، دارای ثبت سفارش هستند. در سال ۹۶ بیش از ۱۰ هزار کانتینر کالای موجود در گمرک به عنوان متروکه اعلام شده بود که پس از آن، ۴ هزار و ۸۰۰ مورد تعیین تکلیف شد. تبصره های ذیل ماده ۲۴ قانون گمرکی می گوید اگر کالایی در حال انجام تشریفات گمرکی است، نمی تواند به عنوان متروکه اعلام شود.»/
نظر شما