خبرگزاری شبستان-اصفهان: خط و خطوط روی کاغذ راه خود را پیدا میکنند، یکی به چپ و دیگری به راست میگردد، یکی از شمال به جنوب حرکت میکند و آن یکی در چهارراه ایستاده تا راه برایش باز شود. وقت هنرنمایی رنگها میشود. قرمز و زرد و سبز، خیابان کاغذی محل جولان آب و رنگ میشود.
حرکت مداد در راه که به پایان رسید، بازی رنگها تمام میشود و هرکس در کناری جای میگیرد، حالا اینجا شهری با آسمان آبی جان گرفته است. این خلاصهای از داستان رنگها و نقشهایی بود که برای آرامش شهر دست به کار شدند، بیشتر از نیمِ یک روز را با هم یکی شدند تا از ترکیب زیبای آنها طرحی نو برای ترافیک شهر درانداخته شود.
کارگاه آفرینش هنری «تراطرح» در جریان رویدادهای قصه آدم و هوا ( 26 آذر روز حمل و نقل تا 29 دی روز هوای پاک) برگزار شد. یک گردهمایی خوش آب و رنگ میان تصویرگران برگزیده اصفهانی تا آنچه در ذهن خود از ترافیک شهر میبینند به تصویر بکشند.
کارگاه، جمعی صمیمی و آرام بود، نه رقابتی پر ترافیک و تصادف، هرکس در مسیر خود آرام و با احتیاط حرکت میکرد، کلاه ایمنی سرزندگی، نه به خودروی تک سرنشین و حمل و نقل پاک، 3 عنوانی بود که عرصه جولان رنگها و نقشها بر کاغذها شد و در نهایت پس از 9 ساعت تصویرها یکی یکی جان بگیرند.
حالا هرکس از طرحی که به روی کاغذ آورده و ایده ذهنیاش میگوید. از اینکه قرار است تصویرگری او به ترافیک شهر چه کمکی کند.
ایدههایی که ترافیک شهر را زیبا نقاشی کرد
استفاده از اتوبوس به عنوان یکی از وسائل حمل و نقل عمومی از جمله ایدههایی بود که در کارگاه آفرینش هنری «تراطرح» به تصویر کشیده شد.
«فرشته منعمی» که از سال ۸۰ تصویرگری کتاب کودک انجام میدهد درباره ایده تصویری خود گفت: از میان ۳ موضوع مطرح شده، حمل و نقل پاک را انتخاب کردم، سعی کردم در این تصویرگری، استفاده از اتوبوس را به عنوان وسیله حمل و نقل عمومی به نقد تصویری بگذارم.
این تصویرگر ادامه داد: با توجه به اینکه در ترافیک ماندن سخت است و مصائب زیادی دارد سعی کردم در طرح خود بر استفاده از اتوبوس به عنوان وسیله حمل و نقل عمومی و سریع تاکید کنم.
منعمی با بیان اینکه امیدواریم طرحهای تهیه شده تاثیرگذاری لازم را در فضای شهری داشته باشد، گفت: برگزاری این رویداد اقدام خوبی بود، خود من نیز تاکنون در چنین رویدادی شرکت نکرده بودم، اما در این کارگاه با تصویرگران و سبکهای متفاوت آنها آشنا شدم.
«محمدعلی خوشکام» که ۱۵ سال کار گرافیک و تصویرسازی انجام میدهد درباره ایده تصویری خود اظهار داشت: از ۳ موضوع مطرح شده، حمل و نقل عمومی را برای کار انتخاب کردم که شامل یک بازی تصویری با خط عابر پیاده و تراکم ماشینهاست.
این گرافیست درباره تاثیری که تصویرگری در تغییر رفتارهای ترافیکی شهروندان دارد، افزود: نمیتوان گفت کار تصویری عمیقا اثر مستقیم بر این موضوع دارد اما در طولانی مدت تاثیر خواهد داشت.
خوشکام گفت: تصویرگری برای آموزش نسل جوانتر و کودکان میتواند کمک کننده باشد، چون تاثیر پذیری بیشتری دارند و باید کار ریشهای در این زمینه انجام دهد.
«نسیم صلاحی» از دیگر تصویرگران شرکت کننده در کارگاه آفرینش هنری تراطرح بود که با ۱۰ سال سابقه فعالیت در عرصه تصویرگری به ارائه دیده ترافیکی خود پرداخت.
وی درباره طرحی که ارائه کرد، گفت:چهارباغ و المانهای اصفهان مثل سی و سه پل، مسجد امام و درختان چهارباغ را به تصویر کشیدم که شامل کاراکترها و فیگورهای مختلفی است، عدهای سوار بر دوچرخه هستند و افرادی که در چهارباغ پیاده روی میکنند نیز به تصویر کشیده شده اند.
وی با بیان اینکه در این طرح به واسطه سرزندگی چهارباغ بدون خودرو از رنگ های شاد استفاده شده است، گفت: اگر طرحها در فضای شهری به صورت مناسب ارائه شود که عموم مردم بهره ببرند کار مفیدی انجام شده است.
نگاه خلاقانه هنرمندان احیای آب و هوای اصفهان را رقم می زند
«محمد عیدی» درباره استفاده از ظرفیت هنر در عرصههای مختلف شهری، گفت: هنرمندان به گونه زیبا و هنرمندانه نواقصی که در اصفهان وجود دارد از جمله آلودگی هوا که شاخص های نگران کننده ای را در این زمینه شاهد هستیم، بازنمایی کنند تا با خلاقیت مردم و نگاه خلاقانه هنرمندان جهاد و کوشش همگانی برای دوباره احیای آب و هوای تازه در اصفهان داشته باشیم.
مدیرعامل سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان اظهار داشت: شدت عوارض طبیعی موجب شده که جهان شهر اصفهان که همیشه نامی و نام بردار در جهان بود، متحمل جراحت شود و شاخص های زیست پذیری آن کاهش پیدا کند.
وی افزود: شاید یکی از دلایل این است که ما بر روی آسمان چشم فروبستیم و دل از زمین هم کندیم، از این رو نیازمند آن هستیم که شهروندان شاخص های زیست پذیری را در شهر اصفهان آن چنان که بود، باز تولید و اصفهان را زیست پذیر کنند در این راستا به کفایت هنرمندان نیاز داریم.
یک تصویر یا اثر مستند ماندگارتر از ساعتها سخنرانی
«علیرضا صلواتی» به تاثیر استفاده از زبان هنر در حل مشکلات شهری اشاره کرد و با بیان اینکه شاید یک تصویر و اثر مستند بسیار تاثیرگذارتر از صدها ساعت سخنرانی باشد، افزود: بر این باور هستیم که استفاده از هنر و ظرفیت های فرهنگی و هنری در ارتقا فرهنگ شهروندی شهروندان اصفهانی موثر است.
معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری اصفهان ادامه داد: همچنین تصویرسازان شهر در این راستا تشویق شدند، قطعا «تراطرح» نقطه آغازینی برای اثرهای بیشتر بود و باید مطمئن باشیم تصاویر و اثرات بیشتری در جهت مشکلات زیست محیطی شهر اصفهان مشاهده خواهیم کرد.
صلواتی افزود: از این پس آثاری که هنرمندان خلق میکنند، تصاویر و ابداعات بیشتری از موضوعات زیست محیطی فرهنگ شهروندی به ویژه آنهایی که با حمل و نقل و ترافیک است، مشهود خواهد بود.
وی با اشاره به رویداد تراطرح خاطرنشان کرد: این رویداد توانست نقطه آغازینی برای آفرینش اثرهای هنری در خصوص بهبود کیفیت هوای شهر اصفهان باشد.
در این جمع خودمانی رنگها و نقشها، داستانهای بسیاری روایت شد. مسئولان از استفاده از زبان هنر برای روایت قصههای زیبای شهری گفتند و تصویرگران داستانها را به زیبایی نقاشی کردند. این نقشها در داستان شهری آرام و پاک هنرنمایی خواهند کرد./
نظر شما