حسین فرش فروش، مشاور رسمی آموزش و پرورش منطقه 7 تهران در گفت و گو با خبرنگار شبستان در خصوص سلامت روان، معنویت و بصیرت دینی گفت: سلامت روان از دو کلمه سلامت و روان تشکیل شده است که بدون یکدیگر کامل نیستند، یعنی وقتی می گوییم بهداشت جسم و روان، مجموعه فعالیت ها و عملکردهایی که هر انسانی به کار می برد تا دچار بیماری های جسمی و روانی نشود را در بر می گیرد.
وی افزود: بهداشت روان در دهه های اخیر به این دلیل اهمیت پیدا کرده است که در اوایل قرن بیستم بیماری های روانی و افسردگی و روان پریشی به شدت افزایش پیدا کرد و امید به زندگی در انسان ها 40 تا 45 سال بود، اما بعد از قرن بیستم، با ظهور تکنولوژی و پیشرفت در علم پزشکی، امید به زندگی ارتقا پیدا کرد و به 60 تا 65سال افزایش یافت.
این متخصص و روانشناس با اشاره به نام گذاری 29مهر، به عنوان روز سلامت، معنویت و بصیرت دینی گفت: آمارهای جهانی نشان می دهد سلامت روان انسان ها، به دلایل گوناگون دچار تزلزل شده است به این معنی که تعداد آمار خود کشی، درقرن بیست و یکم (قرن حاضر)؛ در کشورها به قدری افزایش پیدا کرده است که سازمان بهداشت جهانی به جای نام گذاری و اختصاص یک روز به نام سلامت روان، به دلیل اهمیت موضوع، یک هفته را به عنوان سلامت روان اعلام کرده است.
مشاور رسمی آموزش و پرورش منطقه 7 تهران در ادامه اظهار کرد: مشکلات روانی به قدری جوامع مختلف را تحت تاثیر قرار داده است که یک هفته را به عنوان هفته سلامت روان نامگذاری کرده اند، هنگامی که شخصی از سلامت روان کافی برخوردار نباشد، دچار مشکلات فراوانی در محیط زندگی، کار و ارتباط با دیگران در اجتماع می شود به طوری که نبود سلامت درست روانی در افراد، راندمان کاری آنان را پایین آورده و باعث ایجاد، اختلالاتی درمحیط کار می شود و افراد به هیچ عنوان ارتباط خوبی در محیط کار برقرار نکرده و در نهایت دچار مشکلات فراوان و اخراج از کار می شوند همچنین در محیط خانواده نیز ارتباط مناسبی با همسر و فرزندش برقرار نکرده و دچار سر خوردگی و افسردگی می شود.
این کارشناس و مدرس دانشگاه اظهار کرد: جامعه ای که از سلامت روان مناسبی برخوردار باشد به سمت پویایی و پیشرفت حرکت کرده و باعث بالندگی و رشد هر کشوری می شود، این یکی از مسایل مهمی است که در ارتباط با قرن بیستم و بیست و یکم مورد توجه سیاستمداران کشورهای اروپایی و آمریکایی قرار گرفت، ظهور فرقه ها و گروهک های انحرافی مصداق بارز دین گریزی و دین ستیزی و تغییر افکار مردم «خدایی در این عالم وجود ندارد» باعث از بین رفتن معنویت و سلامت روان انسان ها و در نهایت خودکشی انسان ها در مواجهه با مشکلات زندگی شده است.
افزایش تحقیق و پژوهش در خصوص ارتباط معنویت با سلامت روان
فرش فروش خاطر نشان کرد: در حال حاضر پایان نامه های خوبی با محوریت ارزش های دینی و نقش آن در سلامت روان افراد، در دانشگاه های علوم انسانی کشورمان توسط دانشجویان رشته های روانشناسی و علوم رفتاری تالیف شده است که تمام ابعاد رفتاری انسان از لحاظ اقتصادی، فردی، رفتاری، اجتماعی را تحت تاثیر خود قرار داده است و همچنین آیتم هایی در بعد ارتباط انسان با خالق خود و نقش ارزش های دینی در بهداشت روان در این پایان نامه ها به چشم می خورد که همه نشان از اهمیت ارتباط روح انسان با خدا برای جلوگیری از بیماری های روان پریشی و افسردگی است.
معنویت همه ابعاد وجودی انسان را تحت تاثیر قرار می دهد
وی تصریح کرد: اگر وجود انسان را یک پنج ضلعی متساوی الاضلاع فرض کنیم و معنویت را در مرکز آن قرار دهیم و هر یک از اضلاع آن را به نام «ضلع اول به نام جسم» (مجموعه رفتارها برای داشتن جسم سالم)، «ضلع دوم به نام شناخت» (مجموعه دانایی های انسان)؛ «ضلع سوم به نام اجتماع» (تعریف مجموعه روابط انسان)؛ «ضلع چهارم به نام عاطفه»، (تعریف مجموعه احساسات و عواطف) و در نهایت «ضلع پنجم به نام ایدئولوژی»، (تعریف مجموعه ارتباط انسان با خدواند)، به این نتیجه گیری مهم می رسیم که همه این اضلاع، مجموعه رفتارهای انسان ها است که تحت تاثیر معنویت قرار دارد.
فرش فروش با بیان اینکه بصیرت دینی در بحث سلامت روان بسیار حائز اهمیت است، گفت: خروج انسان از جهالت به رفتن به سمت علم و دانش و به کار گیری ارزش های معنوی و دینی در مسیر زندگی باعث جدا شدن انسان از نادانی و پیشرفت زندگی به دور از هر بیماری روانی می شود. در همه ادیان قدرت ارتباط گیری انسان ها و ارج نهادن به خانواده سفارش شده است.
وی خاطرنشان کرد: امروزه، ثابت شده است که همه آموزههای دینی و فرایض و رفتارهای دینی نقش موثری در تامین بهداشت روانی فردی، خانوادگی و اجتماعی دارد. روانشناسی دین و بهرهگیری از روشهای علمی در تامین بهداشت روان در جوامع مسلمان و آموزشهای روانشناسی به دور از بهره دینی و یا آموزش دینی عامیانه بوده است و دانشگاهها، مراکز تحقیقات وابسته به سلامت و به ویژه مطالعات مرتبط با سلامت روان کشور اسلامی ما در محاصره سخت بودجهای، سیاستگذاری و حمایتی در پرداختن به مطالعات بهداشت روان در دین هستند.
آگاهی دادن ریزفاکتور مهم در بهبود سلامت روانی
این کارشناس روان شناسی ادامه داد: این وظیفه ما روانشناسان است، تا با آگاهی دادن به تمام افراد جامعه در زمینه مشکلات روان، آگاهی از فشارهای روانی و راه تقابل با آن و تلاش در رفع عواملی که آرامش روانی افراد را در هر سن (از جنینی تا پیری) به خطر می اندازد، این اصل را انجام می دهیم؛ به عنوان مثال، با آموزش به خانواده ها در رابطه با روش تربیتی فرزندان و اصلاح سبک های تربیتی در دوره قبل رشد و بلوغ و توجه دادن مردم به نکات اصولی نکات سلامت روان قصد پیشگیری از ابتلا به مشکلات روانی را داریم تا همه بتوانند از زندگی خود احساس لذت داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: یکی از دیگر اهداف سلامت روان، درمان است، یعنی اگر پیشگیری با شکست مواجه شد و اختلالی بروز کرد مانند همه بیماری ها باید اقدامات درمانی را شروع کنیم. گاهی اوقات بیماران مبتلا به اختلالات روانی، مانند مشکلات جسمی برای مدتی از محیط کار و اجتماع دور می شوند و یا سیر مزمن بیماری باعث می شود توانایی های آنها کاسته شود، پس هدف ما در سلامت روانی علاوه بر درمان علایم، توان بخشی بیماران هم هست.
معنویت و ارتباط با خدا، مهم ترین اصل برای تامین سلامت روان
به گفته وی ارتباط با خدا در سختی ها، مشکلات و بحران های زندگی به انسان آرامش می دهد و توکل و توسل به او باعث کنترل استرس ها و تنش های فرد می شود.اگر بتوانیم مجموع ویژگی های بالا را در خود تقویت کنیم، با افزایش ظرفیت های شناختی خود، توانایی مواجهه و مقابله با استرس های زندگی را پیدا خواهیم کرد و در دنیای پر استرس امروز، کمتر دچار مشکلات روحی و روانی می شویم.
پایان پیام/
نظر شما