صادرات بیش از ۲۹ هزار تنی پسته/خودکفایی در تامین نیاز داخلی

کشورمان در سال های اخیر در زمینه تولید پسته و صادرات آن به جایی رسیده است که به گفته مدیر کل دفتر میوه های سردسیری و خشک معاونت امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی در هفت ماهه امسال بیش از ۲۹ هزارتن پسته صادر شده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، پسته یکی از مهمترین محصولات ارزآور کشور در گروه محصولات غیرنفتی است و سالانه 1.5 میلیارد دلار ارز آوری دارد که به 48 کشور دنیا صادر می‌شود. آمریکا طی سالهای گذشته مهمترین رقیب ایران در تولید پسته بوده اما کیفیت مرغوب پسته ایران باعث شده بازارهای جهان همچنان اقبال بیشتری به این محصول که با نام ایران پیوند خورده، داشته باشد.

 

پسته ایرانی در 8 استان کشور رشد می‌کند که یک چهارم این پسته در منطقه سیرجان و رفسنجان کرمان به عمل می‌آید. تجربه کشاورزان نشان می‌دهد، این محصول در اکثر استان‌های کشور و حتی شمال‌غرب کشور نیز به عمل می‌آید. تولید پسته در دنیا محدود به چند کشور است، در منطقه خاورمیانه نیز به غیر از ایران تنها کشور ترکیه و سوریه پسته تولید می‌کنند که مجموع تولید این دو کشور به اندازه ایران است. تولید پسته ایران که در سال 1964 حدود 200 تن بود بعد از 48 سال به 16 هزار و 800 تن رسیده است.

 

بنا به گفته «سید محمود ابطحی»، رئیس انجمن پسته ایران به ایرنا «امسال بین 50 تا 60 هزار تن محصول پسته از باغ های کشور برداشت شد به طور متوسط 80 درصد پسته به خارج صادر و 20 درصد باقیمانده در داخل کشور مصرف می شود. سال گذشته 200 هزار تن پسته از باغ های کشور برداشت شد. 400 هزار هکتار باغ پسته در کشور وجود دارد که 100 هزار خانوار در قالب 500 هزار نفر، از راه این محصول ارتزاق می کنند و در کنار این افراد برای 500 هزار نفر دیگر هم اشتغال فصلی ایجاد شده است.»

 

کشورمان در سال های اخیر در زمینه تولید پسته و صادرات آن به جایی رسیده است که به گفته مدیر کل دفتر میوه های سردسیری و خشک معاونت امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی در هفت ماهه امسال بیش از ۲۹ هزارتن پسته صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد چشمگیری داشته است.

 

وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه به نقل از «شکراله حاجی‌وند» نوشته است: «سطح کشت باغات پسته در سال جاری ۴۲۴ هزار هکتار است. سال ۹۶ از سطح زیر کشت ۴۷۰ هزار هکتار ۲۸۷ هزار تن پسته تولید و ۱۳۸ هزار تن صادر شد و در هفت ماهه امسال بیش از ۲۹ هزار تن پسته صادر شده که رشد چشمگیری نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان می دهد.»

 

حاجی وند با بیان این که کرمان همچنان بیشترین سطح زیر کشت و تولید پسته را در کشور دارد، گفته است: «سطح زیر کشت پسته در این استان ۲۱۲ هزار هکتار است که ۲۰۳ هزار هکتار آن باروراست. پیش بینی می شود امسال به علت عدم تلقیح و گرمازدگی در استان کرمان، میزان تولید پسته کاهش داشته باشد.»

 

وی با اشاره به این که ایجاد باغات مادری پسته در چند نقطه کشور در دستور کار قرار گرفته است، تصریح کرده است: «احداث باغ مادری در استان هایی مانند خراسان رضوی، فارس و اصفهان در حال انجام است.»

 

حاجی وند نیاز داخلی به محصول پسته را حدود ۲۵ تا ۳۰ هزار تن اعلام کرده و گفته است: «ما در تامین بازار داخلی این محصول مشکلی نداریم. تسهیل گیری در حوزه بازار پسته نیاز به حمایت و مساعدت وزارت صنعت، معدن و تجارت دارد.»

 

یادآور می شود: ایران و آمریکا تجارت جهانی پسته را در انحصار خود دارند و در طی یک دهه گذشته در مجموع 70 و 80 درصد از تولید جهانی را در اختیار داشته اند. در طی 40 سال گذشته، پسته کاران ایرانی با فشارهایی از ناحیه تحریم ها، تعرفه ها و محدودیت های اعمال شده بر دسترسی شان به ابزارهای مالی بین المللی مواجه بوده اند. هرچند پسته در فهرست محصولات تحریمی قرار نداشته اما محدودیت ها در زمینه مبادلات بانکی ایران موجب شده تا پسته کاران ایرانی برای صدور محصولات خود با دشواری هایی مواجه باشند. این شرایط با انعقاد برجام در سال 2015 تغییر کرد. این توافق موجب لغو تحریم ها شد اما بعد از تحریم ها، این تنها صادرات نفت ایران نبود که با افزایش مواجه شد، بلکه میزان صادرات پسته ایران نیز افزایش یافت./

 

 

کد خبر 753449

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha