به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بندرعباس، «مرتضی ضرابی» در نشست خبری خاطرنشان کرد: جمع آوری و ذخیره سازی سلول های بنیادی خون بند ناف در دهه ۸۰ در دنیا آغاز شد و یکی از چالش هایی که در این زمینه مطرح شد، بحث اخلاقی آن بود.
وی افزود: به همین دلیل مرحوم آشتیانی پایه گذار رویان در کشور در قالب نامه ای از رهبر معظم انقلاب درخواست راهنمایی کرد که ایشان با ذکر دو نکته ظرفیت با راه اندازی رویان موافقت کردند و فرمودند که دانش سلول های بنیادی ثروت هنگفت انسانی است.
ضرابی با اشاره به اینکه در برخی از بیماری ها مثل سرطان ها و اختلالات خونی سلول درمانی جایگزین دارودرمانی شده است، عنوان کرد: بزرگترین ظرفیت ذخیرهسازی سلولهای بنیادی خون بندناف در سطح خاورمیانه در ایران است.
وی با ذکر این نکته که در آغاز ایجاد رویان یکی از نگرانی ها این بود که از چه منابعی سلول های بنیادی به دست آید، گفت: یکی از منابع در دسترس، خون بندناف و جفت است که به عنوان زباله بیولوژیک دور ریخته می شود.
مدیرعامل شرکت فناوری بن یاخته های رویان افزود: کار را از سال ۸۸ تحت عنوان شرکت فناوری بن یاخته های رویان شروع کردیم و هم اکنون با ذخیره بیش از ۱۰۴ هزار نمونه به عنوان بزرگترین بانک خون بندناف خاورمیانه مطرح هستیم.
وی با اشاره به اینکه کار جمع آوری خون بندناف با روشی بسیار ساده انجام می شود، گفت: خون بند ناف پس از تولد نوزاد و بدون اخلال در زایمان و سلامت مادر و نوزاد با روشی ساده توسط پزشک، ماما و یا تیم پرستاری گرفته می شود.
ضرابی با بیان اینکه بین 500 میلیون تا 2 میلیارد سلول از خون بند ناف می توان گرفت، افزود: دو نوع بانک بندناف عمومی و خصوصی در کشور وجود دارد که در بانک عمومی نمونه هایی که با نیت خیرخواهانه همانند اهدا خون هدیه شده است نگهذاری می شود و برای بیماران نیازمند سلول درمانی و یا فعالیت های تحقیقاتی استفاده خواهد شد.
وی اضافه کرد: بانک خصوصی نیز در ازای دریافت هزینه نگهداری، نمونه ها برای استفاده خانوادگی ذخیره می شود که هزینه ابتدایی ذخیره سازی سه میلیون تومان و هزینه شارژ سالیانه نیز 140 هزار تومان است.
مدیرعامل بانک سلولهای بنیادی خون بندناف کشور با بیان اینکه هم اکنون بیش از 100 هزار نمونه در بانک خصوصی و بین پنج تا شش هزار نمونه نیز در بانک عمومی ذخیره شده است، اظهار کرد: تا کنون 30 پیوند برای بیماران خونی در کشور انجام شده که عمدتا برای خود فرد، خواهر، برادر و یا خویشاوندان استفاده شده است.
وی افزود: تاکنون تعداد ۸۰۰ هزار نمونه در بانک عمومی، ۴ میلیون نمونه در بانک خصوصی و ۴۰ هزار نمونه نیز پیوند در جهان ثبتشده است.
ضرابی با اشاره به اینکه براساس استاندارهای جهانی، نمونه ها حداقل برای 20 تا 25 سال در مرکز رویان ذخیره می شوند، افزود: هم اکنون 10 هزار سیکل درمان در پژوهشگاه رویان در حال انجام است.
وی هزینه خرید هر نمونه خونی بند ناف را از کشورهای خارجی معادل 35 تا 40 دلار اعلام کرد و گفت:یکی از هدفگذاری های کشور هندوستان با تولید سالانه 25 میلیون نمونه، دستیابی به رتبه بزرگترین صادر کننده خون بند ناف تا سال 2020 است.
مدیرعامل بانک خون بندناف رویان با اذعان به اینکه دانش فنی ذخیره سازی سلول های بنیادی در ایران کاملا بومی است، تصریح کرد: در حال حاضر برخی از کشورها درخواست راه اندازی این بانک را از کشور ما دارند و شرایط نیز برای انتقال این دانش به این کشورها وجود دارد.
وی از اجرای بزرگترین طرح کارآزمایی بالینی با استفاده از سلول های بنیادی مزانشیمی بند ناف ویژه کودکان چهار تا 14 سال مبتلا به فلج مغزی با همکاری مرکز طبی کودکان، ستاد سلول های بنیای و دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان خبر داد و افزود: مرحله نخست این طرح در سال گذشته برای 120 بیمار انجام شد و مرحله دوم نیز از اول دی ماه سال جاری شروع شده است.
عضو هیات علمی پژوهشگاه رویان جهاددانشگاهی با بیان اینکه در این طرح هم از سلول های خون بندناف و هم از سلول های خود بند ناف استفاده شده است،ابراز امیدواری کرد که با تکمیل نتایج این تحقیقات، هرچه زودتر خدمات مربوط به این بیماران را به خانواده ها ارایه دهیم.
وی تصریح کرد: با تزریق سلول های بنیادی تاکنون وضعیت یادگیری، بلع، بینایی، عضلانی و ... این کودکان بهتر شده است.
ضرابی نیاز کشور به پیوند سالیانه سلول های بنیادی خون ساز را بین سه تا سه هزار و 500 پیوند ذکر کرد و افزود: طی 10 سال گذشته سه هزار و 500 پیوند در کشور انجام شده و هر پیوند حدود 70 تا 80 میلیون تومان هزینه دارد که تقریبا رایگان انجام می شود.
وی با بیان اینکه تنها کارخانه تولید سلول در خاورمینه در کشور ماست، گزارشی از وضعیت شبیه سازی در مرکز رویان را ارائه کرد و گفت: شبیه سازی گوسفند، بز و میمون در مرکز رویان انجام شده و هم اکنون یک گله گوسفند و یک گله بز در مرکز رویان وجود دارد.
نظر شما