«حسین ملائک» در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه «به نظر شما آیا اروپا در مساله SPV (ساز و کار مالی و بانکی) به وعده های خود عمل خواهد کرد؟» گفت: بعد از خروج آمریکا از برجام و تهدید اروپا به عدم حمایت از ایران و جدی نشان دادن خود برای تنبیه هر شرکت و یا هر کسی که تحریم های آمریکا علیه ایران را خنثی کند اروپا در شرایط جدیدی قرار گرفت که تا کنون با آن روبرو نشده بود . مقابله با مهمترین متحد خود بخاطر کشوری چون ایران که نه سیستم سیاسی آن و نه رفتار بین الملل ان چنان جذابیتی برای خود آنها نداشت .
سفیر اسبق ایران در چین با بیان این که برای اروپا، نظرات و رفتار دولت فعلی آمریکا نا مانوس، مغایر و بسیار دور از انتظار و خارج از آنچیزی بود که اروپا تحت عنوان همکاری جمعی به آن اعتقاد داشت، افزود: بنابر این اروپا سعی کرد که با آن مقابله کند.
ملائک اظهار داشت: اما در عمل بدلیل به هم پیچیدگی سیاسی، حقوقی و اقتصادی نظام های کشورهای غربی و عمقی که بعد از جنگ جهانی دوم به این طرف در مقابله با شوروی بدست آورده بود پیدا کردن راهی مجزا از آمریکا بدون پرداخت یک هزینه سیاسی سنگین امکان پذیر نمی کرد.
وی با اظهار این که این همان تعبیری است که آقای ظریف از آن بعنوان اروپا میخواهد شنا کند بدون اینکه خیس بشود نام برده بود، عنوان کرد: چیزی بنام SPV یعنی یک شرکت که حاضر باشد معاملات با ایران را در یک مکانیزم بین ایران و اروپا بر قرار کند. کلیه معاملات در این شرکت و همچنین کارکنان این شرکت باید پیه تحریم آمریکا را به خود بمالند که چنین فداکارانی در اروپا غیر از " راست های افراطی " و " نئونازیست " ها پیدا نخواهد شد.
ملائک ادامه داد: وقتی این پیشنهاد که توسط اروپا به طرف ایرانی داده شد قبل از آنکه از کم وکیف اجرای آن اطلاع حاصل شود در عالیترین سطوح سیاسی کشور توسط " دیپلمات ها" فروخته شد و تولید یک نوع انتظار فوق العاده از اروپا کرد که به هیچ وجه پایه و اساس مستحکمی نداشت اما توانسته ۶ ماه یک سری را حداقل مشغول نگهدارد .
تحلیلگر مسائل سیاست خارجی خاطرنشان کرد: بنابراین با توجه به شرایط سیاسی حاکم بعید است شرکتی اروپایی تشکیل شود که بتواند به حداقل های خواستهای اقتصادی ایران در برجام بصورت قانونی پاسخ گوید غیر از انچه که آمریکا اجازه دهد. لازم به ذکر است اروپا هنوز نتوانسته شرایطی را بوجود آورد که پنجاه ملیون دلار اعتباری راکه برای شرکتهای ایرانی تصویب نموده است را اجرایی کند .
ملائک به سوال دیگر شبستان مبنی براینکه «با توجه به اینکه سال جدید میلادی هم آغاز شده و هنوز خبری از این ساز و کار نیست، آیا این مساله ناشی از کُندی اروپاست یا غرب قصد فریب ایران را در این زمینه دارد؟» نیز این گونه جواب داد: بنظر من اروپا هیچ گاه قصد فریب ایران را نداشت . آنها در کلیه جلساتی که با طرف ایرانی داشتند به وضوح از محدودیت های خود صحبت کردند .
وی با تاکید براین نکته که خروج شرکت های کوچک اروپایی ها از ایران نیز گواه آن بود که شرایط عادی نیست، تصریح کرد: اما تعدادی در ایران علاقمند بودند که شرایط را واقعی نبینند یا گزارشاتی بدهند از افقی روشن که این دیگر موضوع داخلی است ./
نظر شما