وزارت راه در پی توسعه بنادر کشور/بعد از بندر امیرآباد نوبت بنادر امام و شهید رجایی شد

پس از آنکه با امضای ۱۹ تفاهمنامه زمینه توسعه و رشد بیشتر حمل و نقل دریایی و به دنبال آن بنادر کشور ایجاد شد حالا ۱۳ هزار و ۴۰۰ هکتار اراضی به بنادر امام و شهید رجایی الحاق شده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، کشورمان با داشتن 14 بندر فعال جزو کشورهایی است که حمل و نقل دریایی در آن رونق فراوانی دارد. این بتادر به عنوان مهمترین پایانه های تجاری کشور بخش عمده ای از واردات و صادرات را انجام می دهند.

 

بندر عسلویه که فازهای مختلف پارس جنوبی از سال ها قبل در آن فعالیت خود را آغاز کرده اند و تکمیل فازهای جدید آن نیز همچنان ادامه دارد خود به قطب فعالیت های انرژی ایران تبدیل شده است. همچنین بنادری مانند شهید رجایی و امام خمینی نیز بار اصلی مبادلات تجاری ایران با سایر کشورها را به دوش می کشند.

 

بر اساس آخرین مطالعات و آمارهای جهانی در زمینه شاخص رقابت ‌پذیری بنادر ایران در شاخص رقابت پذیری در سال 2017 رتبه 69 را داشته‌اند. همچنین جایگاه بنادر ایران در شاخص حمل و نقل رتبه 57 و در زیرشاخص کیفیت بنادر جایگاه 71 را از آن خود کرده‌اند. در راستای توسعه بنادر کشور 29 آذرماه نیز 19 قرارداد تفاهم سرمایه گذاری میان سازمان بنادر و بخش خصوصی به مبلغ ۱۸ هزار میلیارد امضا شده است.

 

این قراردادها در حاشیه مراسم گرامیداشت هفته حمل و نقل با حضور مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی و اعضای هیئت عامل این سازمان، مدیران ارشد سازمان‌ها و ارگان‌های دریایی، استانداران استان‌های ساحلی، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، نمایندگان انجمن‌های تخصصی و دست اندرکاران صنعت حمل و نقل دریایی کشور امضا شده است که در قالب آنها در مجموع ۸۷ میلیارد تومان در بندر شهید رجایی، ۷۱۷ میلیارد تومان در بندر امام خمینی به منظور ایجاد تاسیسات تولیدی و ارزش افزوده ای، ۳۳۵ میلیارد تومان در بندر انزلی در بخش پایانه‌های صادراتی، مراکز تعمیرات و سوخت کشتی و مخازن روغن خوراکی، ۱۰۳ میلیارد تومان در بندر بوشهر برای احداث سردخانه و تاسیسات جمع آوری مواد زائد نفتی، ۱۰۰ میلیارد تومان در بندر امیر آباد، ۳۳۲ میلیارد تومان در بندر چابهار و ۷۰ میلیارد تومان در بندر نوشهر توسط بخش خصوصی سرمایه‌گذاری می‌شود.

 

حالا در ادامه این مسیر مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی از الحاق بیش از ۱۴ هزار هکتار اراضی بنادر امام، شهید رجایی و شهید بهشتی به فعالیت های تولیدی و ارزش افزوده خبر داده است.

 

سازمان بنادر و دریانوردی به نقل از «محمد راستاد» با اشاره به اینکه بنادر نمی توانند فقط متکی به اسکله و محوطه نگهداری کالا باشند و نیاز به پسکرانه هایی دارند که در آنجا فعالیت های ارزش افزوده و مراکز توزیع و لجستیکی شکل بگیرد، نوشته است: «یکی از بزرگترین بنادر ما اکنون از نظر دارا بودن پسکرانه های مناسب، بندر امام خمینی (ره) در استان خوزستان است که حدود ۱۱ هزار هکتار از محوطه هایش به مرور در فازهای توسعه ای بندر قرار می گیرد و تاسیسات تولیدی و ارزش افزوده خوبی در پس کرانه بندر امام شکل گرفته است.»

 

وی با بیان اینکه در بندر امیرآباد هم با ۱۰۶۰ هکتار محوطه، شرایط مناسبی برای ساخت کارگاه های تولیدی و کارخانجات به وجود آمده، گفته است: «در خصوص بندر شهید رجایی نیز ۲۴۰۰ هکتار از اراضی با همین رویکرد در حال الحاق به اراضی موجود بندر است تا فعالیت های صنعتی، تولیدی، ارزش افزوده ای و مراکز لجستیکی آن سامان گیرد.»

 

مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی ادامه داده است: «در بندر چابهار علاوه بر اراضی موجود بندر و زیرساخت هایی که انجام شده مراحل الحاق ۴۰۰ هکتار در پسکرانه بندر در دستور کار است.»

 

معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه در بندر بوشهر با توسعه بندر از سایت موجود به سایت جدید در جزیره نگین، امکان توسعه پس کرانه ها تا ۴۰۰ هکتار فراهم شده است، گفته است: «سازمان بنادر با رویکرد الحاق اراضی پسکرانه‌ای و پشتیبانی در صدد است بنادر موجود، به بنادر نسل سوم ارتقاء پیدا کند.»

 

همچنین مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی 5 آذرماه در سیزدهمین همایش بین المللی سواحل، بنادر و سازه های دریایی به تشریح اقدامات انجام شده از سوی این سازمان برای توسعه بنادر پرداخته و گفته بود: «در مرحله سوم ساخت پایانه کانتینری بندر شهید رجایی با احداث هزار و 400 متر اسکله هستیم و با این اقدام ظرفیت این بندر به هشت میلیون کانتینر در سال می رسد.»

 

راستاد با بیان اینکه در توسعه بندر شهید رجایی برنامه پذیرش نسل جدید کشتی ها در دستور کار قرار دارد، گفته بود: «یکی از چالش‌های اصلی صنعت دریایی، ایجاد ظرفیت لازم برای کشتی های با اندازه بزرگ چون کشتی های با 400 متر طول، 60 متر عرض و ظرفیت 20 هزار تی.ای.یو است. یکی دیگر از چالش‌های صنعت کشتیرانی لزوم کاهش تولید گازهای گلخانه ای است که یکی از مصوبات مهم آن ضرورت کاهش استفاده از ماده شیمیایی «سولفور» در سوخت کشتی ها است.»

 

مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی  با اشاره به اینکه تحقق چنین مصوبه ای نیازمند دستکم 2 میلیون دلار سرمایه‌گذاری برای هر کشتی است، افزوده بود: «بر این اساس حضور متخصصان دریایی و تبادل دانش و تجربیات آنها برای ایران بسیار مهم است.»

 

وی در بخش دیگری از سخنرانی خود در در سیزدهمین همایش بین المللی سواحل، بنادر و سازه های دریایی به تشریح اقدامات زیربنایی سازمان بنادر در حوزه مهندسی سواحل و بنادر پرداخت و در این باره اینگونه توضیح داده بود: «از جمله اقدام های اجرایی در سواحل مکران، توسعه بندر چابهار و ساخت 15 موج ‌شکن چند منظوره برای بهبود فعالیت ساحل نشینان است. در زمینه شبکه ملی پایش مشخصه های دریایی نیز اقدام های خوبی انجام شده است که از آن جمله می توان به استقرار دستگاه های موج نگار سامانه‌های جزر و مد سنج در طول سواحل مکران اشاره کرد ضمن آنکه سامانه‌های هشدار سونامی و طوفان های حارّه ای در این منطقه در دست ساخت است.»

 

همچنین در راستای توسعه بنادر کشور به تازگی شاهد سرمایه گذاری ۱۴۵ میلیارد تومانی بخش خصوصی در بندر امیرآباد در ۹ ماه گذشته هستیم.

 

یادآور می شود: رهبر معظم انقلاب در بندهای 19، 21، 23 و 28 سیاست های کلی برنامه ششم بر بهره وري از درياها، توسعه دريا محور، پيشرفت اقتصادي، حمل نقل دريايي، اکوتوريسم دريايي تاکید داشتند.

در بندهای 19، 21، 23 و 28 بر موارد زیر تاکید شده است:

تقسیم کار و تعیین نقش ملي در مناطق، استانها، نواحي و سواحل و جزاير کشور با رعايت الزامات آن در چارچوب سیاستهای کلي مربوط، به منظور افزايش تولید ثروت ملي و حمايت دولت از سرمايه گذاری در مناطق کمتر توسعه يافته و روستايي.

توسعه اقتصاد دریایی جنوب کشور در محور چابهار – خرمشهر با تأکید بر سواحل مکران.

توسعه بازارهای دریایی و ایجاد مناطق مهم اقتصادی در زمینه‌های دارای مزیت.

اولویت دادن به حوزه‌های راهبردی صنعتی (از قبیل صنایع نفت، گاز، پتروشیمی، حمل ونقل، مواد پیشرفته، ساختمان، فناوری اطلاعات و ارتباطات، هوافضا، دریا، آب و کشاورزی) و افزایش ضریب نفوذ فناوری‌های پیشرفته در آنها./

 

 

 

کد خبر 753049

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha