ادامه حضور فرش دستباف ایران با روش تهاتری

یکی از بخش هایی که چند وقتی است زمزمه مبادله آن به روش تهاتر برای رونق صادرات به گوش می رسد فرش دستباف ایرانی است که بنا به گفته رئیس مرکز ملی فرش ایران ساز و کاری برای تهاتر فرش با کالاهای وارداتی درنظر گرفته شده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، تهاتر به معنی تبادل کالا، پایاپای است. در جوامع ابتدایی به دست آوردن انواع کالاهای تولید شده جهت مصرف صرفا از طریق تعویض و مبادله دو کالا امکان پذیر بود و این مبادله مشکلات بسیاری به همراه داشت از جمله امکان تعیین ارزش کالا براساس قبول واحد معینی که مورد تایید طرفین معامله باشد نبود، همچنین یافتن طرفین مبادله دو کالا که هر دو نیاز به کالاهای عرضه شده طرف دیگر داشته و آماده مبادله باشند چندان آسان نبود.

 

تنوع تولید و لزوم رفع نیاز بشر از تولیدات مختلف در سیر گسترش اقتصاد کشورها موجب پیدایش دو کالای اقتصادی ( طلا و نقره) با ثبات ارزش نسبی که مورد قبول عامه باشد، شد و به مرور هم سیستم مبادلات به حالت کنونی درآمد اما به مرور زمان جوامع تهاتر نوین و مزایایی که تهاتر نوین می تواند داشته باشد را درک کردند.

 

در سالهای اخیر استفاده از سیستم تهاتر نوین در کشورهای پیشرفته به امری کاربردی تبدیل شده که روز به روز محبوبیت بیشتری پیدا می کند. محبوبیت تهاتر در گرو درک کسب و کارها و مشتریان از توانایی های تهاتر است، چنانچه در برخی کشورها این شیوه بسیار مهجور و در برخی دیگر پر رونق است.

 

در آمریکا ۵۰۰,۰۰۰ کسب و کار به طور فعال از معاملات سازماندهی شده به عنوان مکمل معاملات نقدی خود استفاده می کنند. با عضو شدن در بازارهای تهاتری، شرکتها می توانند خرید کالاها و خدمات مورد نیاز خود را از طریق فروش محصولات و خدمات مازاد خود تامین مالی کنند. ددر کشور ما نیز استفاده از این روش مبادلات چند سالی است که مورد توجه قرار گرفته است به ویژه در شرایط کنونی که آممریکا با اعمال تحریم های یک جانیه در تلاش برای کاهش میزان مبادلات تجاری و به دنبال آن کم شدن روابط تجاری و اقتصادی کشورمان با سایر کشورها و ایجاد ضعف در اقتصاد است این روش می تواند راهکار مناسبی برای مقابله با این شرایط باشد.

 

یکی از بخش هایی که چند وقتی است زمزمه مبادله آن به روش تهاتر برای رونق صادرات به گوش می رسد فرش دستباف ایرانی است. اتاق تهران در گفتگو با رئیس مرکز ملی فرش ایران از استراتژی جدید این مرکز برای رونق صادرات فرش و جلوگیری از آسیب بیشتر به بازارهای خریدار این محصول ایرانی خبر داده است.

 

«فرشته دست‌پاک» در این گفتگو به طرح جدید مرکز ملی فرش برای کمک به صادرات و عرضه فرش دستبافت ایران به بازارهای هدف اشاره کرده و گفته بود: «بر اساس این طرح، به دنبال آن هستیم تا مکانیزمی برای تهاتر فرش دستبافت ایران با کالاهای وارداتی از کشورهای طرف تجاری با ایران ایجاد کنیم.در حال حاضر برخی خریداران عمده فرش دستبافت از کشور چین، اعلام آمادگی کرده‌اند که در ازای واردات برخی کالاها از این کشور از جمله واگن خطوط مترو، فرش دستبافت از ایران خریداری کنند.»

 

رئیس مرکز ملی فرش ایران همچنین از پیشنهاد تهاتر فرش دستبافت ایران با کالا از کشورهای سوئد و روسیه خبر داده و اضافه کرده بود: «اجرایی شدن طرح تهاتر فرش دستبافت با کالاهای خارجی، نیازمند حمایت همه‌جانبه سایر دستگاه‌های دولتی از جمله بانک مرکزی، گمرک ایران، وزارت جهاد کشاورزی و اتاق بازرگانی است.»

 

دستپاک با اشاره به اینکه مبادلات بانکی از موانع صادرات فرش است به ایرنا گفته است: «در ساز و کار طراحی شده برای تهاتر فرش با کالاهای وارداتی، کشورهای صادرکننده کالا به ایران به جای دریافت ارز، از ایران فرش خریداری می کنند. کشورهایی همانند چین که طبقه ثروتمند جدیدی در آن ایجاد شده است، به طور بالقوه می تواند مشتری فرش دستبافت ایران باشند و وارد سازوکار تهاتر فرش شوند.»

 

رئیس مرکز ملی فرش ایران در مورد تحریم های آمریکا علیه ایران و توقف صادرات فرش به این کشور گفته است: «با توجه به اینکه بازار آمریکا همواره مقصد 30 درصد از فرش دستباف ایران بوده، با کمک سازمان های مردم نهاد (NGO) درصددیم فرش را از تحریم ها خارج کنیم. این سازمان ها خواسته های مردم را از سازمان ملل مطالبه می کنند؛ ضمن اینکه اکنون گروه هایی در آمریکا خواهان معافیت فرش ایران از تحریم ها هستند.»

 

وی اضافه کرده است: «با همکاری «لعیا جنیدی» معاون حقوقی رئیس جمهوری که ریاست کارگروه حقوقی مقابله با تحریم را برعهده دارد، به دنبال خارج کردن فرش از فهرست تحریم های یکجانبه آمریکا هستیم.»

 

یادآور می شود: ارزش صادرات این کالا طی سال گذشته رقمی معادل ۴۲۸ میلیون دلار بوده است. تا پیش از بازگشت دوباره تحریم‌های دولت آمریکا در شهریورماه امسال، صادرات فرش دستبافت ایران روندی رو به جلو داشت به‌طوری‌که ۳۰ درصد صادرات فرش ایران به بازار آمریکا صورت می‌گرفت.

 

آمریکا بزرگترین بازار فرش دستباف ایران است؛ پارسال 126 میلیون دلار فرش به این کشور صادر شد اما با اعمال تحریم ها، این عدد در ماه های آینده به صفر می رسد. بعد از آمریکا، کشورهای آلمان، لبنان، انگلیس و ژاپن مهمترین بازارهای صادراتی فرش دستباف ایران هستند؛ آلمان با واردات 57.5 میلیون دلار فرش ایرانی در سال گذشته 13.6 درصد از بازار فرش ایران را به خود اختصاص داد.

 

پس از شروع دوباره تحریم‌ها روند صادرات فرش دستبافت ایران نزولی شده است. در سال‌های اخیر کشورهایی از جمله امارات و کانادا در دور زدن تحریم‌ها و امکان صادرات فرش به بازارهای خارجی نقش پررنگی داشتند./

 

 

کد خبر 752592

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha