خبرگزاری شبستان،گروه بین الملل: ائتلافی از انجمن های حرفه ای در سودان یک بار دیگر خواستار راهپیمایی در آستانه 63 سالگی استقلال این کشور برکناری فوری «عمر البشیر»، رئیس جمهوری آن شدند.
انجمن مشاغل حرفه ای که ائتلافی از واحدهای حرفه ای در سودان است روز جمعه در بیانیه ای اعلام کرد که این راهپیمایی در روز دوشنبه (دهم دی) آغاز می شود و مسیر آن از میدان «قندیل» در «خارطوم» ،پایتخت سودان تا مقابل کاخ ریاست جمهوری خواهد بود.
در این بیانیه آمده است:«ما بار دیگر خواستار استعفای فوری «البشیر» و تشکیل دولت انتقالی هستیم.ما از همه شهروندان می خواهیم تا در یک استقبال ویژه از سال جدید؛روز و شب خود را به اعتراض علیه سیاست های رئیس چمهوری،اختصاص دهند.»
این ائتلاف راهپیمایی مشابهی را به طرف کاخ ریاست جمهوری در روز 25 دسامبر تدارک دیده بود که با دخالت پلیس و پرتاب گازهای اشک آور برای متفرق کردن صدها تظاهر کننده به خشونت کشیده شد.
در روز 19 دسامبر موجی از تظاهرات در بیشتر نقاط سودان آغاز شد که در ابتدا علیه افزایش قیمتها بود، اما سپس تبدیل به تظاهرات علیه دولت «بشیر» شد که از کودتای نظامی سال 1989 در راس قدرت قرار دارد.
این اعتراضات با وخامت شرایط اقتصادی، کاهش ارزش پول، کمبود سوخت و افزایش قیمت نان همزمان شده است.
بر اساس تخمین های دولت، حداقل 19 نفر در اعتراضات کشته شده اند، اما عفو بین الملل تعداد تلفات را 37 نفر ار آغاز تظاهرات اعلام کرده است.
به گفته گروه های جامعه مدنی ، تعدادی از روزنامه نگاران، فعالان و رهبران اپوزیسیون از جمله «عمر الدیگر»رییس حزب کنگره سودان و «صدیق یوسف»،رهبر ارشد حزب کمونیست سودان در جریان این حرکت های اعتراضی دستگیر شده اند.
این در حالی است که رئیس دفتر رسانه ای در وزارت اطلاعات و امنیت ملی نسبت به این دستگیری ها اظهار بی اطلاعی کرده اند.
اعتصاب ها ادامه داد
وکلای سودانی در همبستگی با تظاهرکنندگان ، روز گذشته (شنبه 8 دی) اعلام کردند که اعتصاب عمومی در روز راهپیمایی که همزمان با روز استقلال سودان است،برگزار خواهد شد.
انجمن مشاغل حرفه ای در بیانیه ای نوشت: « از همه وکلا در سراسر کشور برای شرکت در اعتصاب عمومی و برگزاری اعتراضات در خارج از دادگاه ها دعوت به عمل می آوریم.»
روز پنج شنبه، شبکه روزنامه نگاران سودان،خواستار اعتصاب سه روزه علیه آنچه آن را «سرکوب روزنامه نگاران از سوی دولت سودان» توصیف کرد،شد.
شبکه روزنامه نگاران سودان در بیانییه ای اعلام کرد که این اعتصاب همچنین در پاسخ به بازداشت گروهی از اعضای این شبکه که نشستی را در خارج از دفتر روزنامه مستقل «الطیار»،تشکیل داده بودند،انجام شد.
بر اساس این گزارش؛پزشکان سودانی هم دست به اعتصاب زده و واحدهای تجاری و دیگر مشاغل حرفه ای نیز خواستار اعتصاب سراسری در سودان شده اند.
«سارا عبدالجلیل»،رئیس اتحایه پزشکان سودانی واقع در انگلیس در این باره به الجزیره گفت: «اعتصاب پزشکان تا زمانی ادامه خواهد داشت که ما شاهد انتقال مسالمت آمیز قدرت باشیم.»
وی افزود: «شبکه روزنامه نگاران هم به ما ملحق شده اند و امیدواریم که دیگر مشاغل حرفه ای هم چنین کاری را انجام دهند.»
روز شنبه،اتحاد پزشکان سودانی در صفحه فیس بوک خود،فهرستی از حداقل 40 بیمارستان در مرکز درمانی را منتشر کرد که بخشی از این اعتصاب هستند.
«عبدالجلیل» در مورد تظاهراتی که برای روز دوشنبه ترتیب داده شده است،گفت:ما پزشگان سودانی بسیار نگران تعداد تلفاتی هستیم که ممکن است در روز 31 دسامبر به وجود بیاید.
وی افزود: «در بسیاری از مواردی که بیمارستان ها در یک هفته گذشته آنها را پذیرش کرده اند گلوله ها به سر و سینه و گردن تظاهرکنندگان برخورد کرده است.در حقیقت معترضانی که تظاهرات مسالمت آمیز انجام می دهند هدف قرار گرفته و کشته می شوند.»
اگر چه تظاهرات در ابتدا در اعتراض به افزایش قیمت نان از یک پوند تا سه پوند سودان برگزار شد اما تحلیلگران معتقدند که اعتراض های مردم عمیق تر از قیمت یک قرص نان است.
«محمد عثمان»،تحلیلگر مستقل سودانی در این زمینه می گوید: محرک تظاهرات، افزایش قیمت نان بود، اما ریشه این اعتراضات در نارضایتی عمومی طولانی مدت در مورد سیاست های اقتصادی و سیاسی رژیم عمر البشیر است.»
خبرگزاری دولتی سودان در اولین واکنش های خود نسبت به تظاهراتی که در این کشور برگزار می شود،اعلام کرد که دولت سودان قرار است اصلاحات اقتصادی برای تضمین یک زندگی خوب برای شهروندان انجام دهد.
اما به گفته تحلیلگران، اعتراضات سودانی ها که نه فقط در ارتباط با سیاست های اقتصادی بلکه مرتبط با خط مشی های سیاسی این کشور نیز هست به این سادگی خاموش نخواهد شد.
نظر شما