خبرگزاری شبستان،گروه بین الملل:وقتی «محمد بن سلمان»،ولیعهد عربستان سعودی در سال 2015 میلادی وارد صحنه سیاسی در این کشور شد با استقبال گرمی از سوی سیاستمداران آمریکایی و مدیران اجرایی «دره سیلیکون» قرار گرفت.
ولیعهد جوان عربستان سعودی چشم اندازی برای این کشور داشت. او برنامه ریزی کرده بود تا در اقتصاد تنوع ایجاد کند ، خدمات عمومی مانند مراقبت های بهداشتی و آموزش و پرورش را بهبود ببخشد و وابستگی به نفت را به شدت کاهش دهد.
اما تقریبا پس از گذشت دو سال، جوانترین وزیر دفاع و یکی از گزینه های اصلی پادشاهی در عربستان،موفق نشد به وعده های اصلاحاتی خود عمل کند.
روز پنج شنبه (ششم دی) ،پدر سالخورده او ، «سلمان بن عبدالعزیز» 83 ساله از قدرتش برای مقابله با بدترن بحران دیپلماتیک این کشور پس از حملات 11 سپتامبر 2001 میلادی،استفاده کرد.
«عادل الجبیر»،وزیر امور خارجه عربستان که در پی قتل «جمال خاشقجی»،روزنامه نگار منتقد سعودی بارها از این پادشاهی حمایت کرده بود ،از سمت خود برکنار شد به سمت مشاور امور خارجی وزارت خارجه گمارده شد.
اما به جای «الجبیر»، «ابراهیم العساف» 69 ساله که سال گذشته در جریان دستگیری های به اصطلاح «ضد فساد» بن سلمان دستگیر شده بود،وزیر امور خارجه شد.
دریکی دیگر از تغییرات قابل توجه کابینه شاهزاده «متعب بن عبدالله» که رئیس گارد ملی بود، اخراج شد، در حالی که «خالد بن قیرار الحربی» به عنوان رئیس امنیت عمومی انتخاب شد و «مساعد العیبان» هم مشاور امنیت ملی شد.
«مروان بشاره»،تحلیلگر سیاسی الجزیره در این باره گفت: «انتصاب «عساف» منتقل کننده پیامی از سوی ریاض به جامعه بین المللی مبنی بر این بود که آغوش ریاض بر روی کسب و کار به معنای واقعی کلمه باز است.»
وی افزود: «سعودی ها تلاش می کنند این پیام را بفرستند که می خواهند تغییر کنند،آنها می خواهند اعتماد و اعتبار دوباره خود را در جامعه بین الملل به ویژه در میان جامعه تجارت بین المللی به دست بیاورند.»
به گفته بشاره،از آنجا که عساف،ستاره ای در اجلاس «داووس» و نشست های اقتصاد جهانی در سال های گذشته بود،ریاض او را به عنوان مرد رویارویی با چالش های جدید انتخاب کرد تا تجارت را به جایگاه اصلی خود بازگرداند.
ولیعهد نیازمند سرمایه خارجی است
خشم بین المللی از قتل وحشیانه «جمال خاشقجی» در ماه اکتبر،موجب شد تا بسیاری از مدیران بزرگ اقتصادی و رسانه های بین المللی در اجلاس اقتصادی «داووس» شرکت نکنند.
برگزاری این اجلاس تلاشی از سوی ولیعهد برای جذب سرمایه های خارجی به سوی اقتصاد عربستان بود.
قتل خاشقجی و روایت های متغیر دولت عربستان سعودی، موجب شکسته شدن روابط ریاض با متحدان غربی آن شده و به گفته رسانه اقتصادی «فوربس»،این مسئله منجر به کاهش سرمایه گذاری خارجی در بازار سهان داخلی شده است.
فوربس در ابن باره گفت: « سهامداران بین المللی 5.1 درصد سهام عربستان را در تاریخ 27 سپتامبر در اختیار داشتند، اما این میزان تا اوایل ماه نوامبر به 4.7 درصد کاهش یافت.»
این سقوط تعجب آور نبود. سازمان ملل در اوایل سال جاری گزارش داد که سرمایه گذاری مستقیم خارجی در سال 2017 به 23 درصد کاهش یافته و به 1.4 میلیارد دلار رسیده است که پایین ترین سطح آن در 14 سال گذشته است.
»بیل لا»،تحلیلگر مسائل خاورمیانه در این باره گفت: «تجارت های غربی به دقت آنچه که در عربستان سعودی اتفاق افتاد را مورد توجه قرار دادند.»
وی افزود: «این نه تنها به خاطر قتل خاشقجی بلکه به خاطر بسیاری دیگر از خطاهایی است که بن سلمان انجام داده و اولین و واضح ترین آن ها جنگ وحشتناک در یمن است. »
ولیعهد عربستان با انتقادهای گسترده در ماه های اخیر برای فاجعه وحشتناک بشر دوستانه در یمن که در آن بیش از 20 میلیون نفر به نوعی کمک های بشردوستانه نیاز دارند، مواجه شده است.
«رامی خوری» از هاروارد در این باره می گوید: «انتخاب عساف تلاش ملک سلمان برای تقویت قدرت پسرش و تحکیم کشتی عربستان بود.»
وی افزود: «جبیر هنگام صحبت در مورد قتل خاشقجی خیلی خوب عمل نکرد همانطور که هیچ کس در عربستان این کار را انجام نداد نداد. آنها چیزهایی را می گفتند که معلوم شد نادرست است.»
خوری همچنین گفت: بنابراین نه اینکه عادل الجبیر این کار را به درستی انجام نداد.او خادم وفادار آل سعود در 30 سال گذشته بوده است اما برکناری او بیشتر تلاشی بود برای اینکه به جهان نشان داده شود که تغییرات در حال انجام است،اگرچه هیچ گونه تغییر واقعی در سیاست ها انجام نشده است.»
وی خاطر نشان کرد که آینده ولیعهد عربستان تا حد زیادی بستگی به سرمایه های خارجی در دو ماه آتی دارد و باید دید آیا این اقدام ملک سلمان می تواند کمکی به او بکند یا نه.
نظر شما