همکاری گمرکی ایران با اتحادیه اروپا/پیگیری برای امضای قرارداد

بهبودروند ورود و خروج گمرکی و کاهش زمان و هزینه صادرات و واردات، سبب ارتقای رتبه ایران در تجارت فرامرزی شده است. این ارتقا زمینه همکاری های بیشتر بین المللی را فراهم آورده تا جایی که قرار است قرارداد همکاری متقابل گمرکی با اتحادیه اروپا به امضا برسد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، گمرک ایران سازمانی دولتی تابع وزارت امور اقتصادی و دارایی است که به عنوان مرزبان اقتصادی کشور نقش محوری و هماهنگ‌کننده را در مبادی ورودی و خروجی کشور دارد و مسئول اعمال حاکمیت دولت در اجرای قانون امورگمرکی و سایر قوانین و مقررات مربوط به صادرات و واردات و عبور (ترانزیت) کالا و وصول حقوق ورودی و عوارض گمرکی و مالیات‌های مربوطه و الزامات فنی و تسهیل تجارت است.

 

گمرک برای انجام وظایف قانونی خود، سطوح واحدهای اجرایی مورد نیاز را بدون رعایت ضوابط و تقسیمات کشوری و ماده (30) قانون مدیریت خدمات کشوری، متناسب با حجم و نوع فعالیت‌ها تعیین می کند. تشکیلات گمرک و واحدهای اجرایی متناسب با وظایف و مأموریت‌های محوله توسط گمرک جمهوری اسلامی ایران تهیه می‌شود و پس از تأیید وزیر امور اقتصادی و دارایی به تصویب هیأت وزیران می‌رسد. گمرک جمهوری اسلامی ایران شامل ستاد مرکزی گمرک ایران و گمرک‌های اجرایی است.

 

 در سال های اخیر این بخش نیز مانند سایر بخش های اقتصادی دستخوش تغییراتی شده است و توانسته جایگاه مناسبی را در سطح جهانی کسب کند به طوری که بنا به گفته رییس سابق گمرک ایران شاهد ارتقای 45 پله‌ای گمرک در شاخص تجارت فرامرزی و رسیدن به رتبه 121 جهانی هستیم.

 

با توجه به ارتقای این جایگاه حالا قرار است قرارداد همکاری متقابل گمرکی با اتحادیه اروپا امضا شود. فارس در این زمینه به نقل از «حسین کاکخی»، رییس دفتر همکاری بین المللی گمرکی ایران در مصاحبه با تِرند نوشته است: «ایران مذاکرات فشرده دو ساله ای را برای انعقاد این قرار داد با اتحادیه اروپا برگزار کرده است. هر دو طرف تقاضای یکسری اسناد و بررسی ها را داشته و آنها را فراهم کرده اند. همچنین روسای گمرک ایران و اتحادیه اروپا دو جلسه با هم داشته اند؛ ضمن اینکه دو هیات اروپایی هم در مورد این موضوع به تهران سفر کرده بود.»

 

کاکخی گفت: «هیات های اروپایی از گمرک ایران بازدید به عمل آوردند و نشست های مشترکی را با ادراه گمرک و سازمان بنادر و دریایی ایران داشته اند. اتحادیه اروپا متشکل از کشورهای زیادی است و هر کشور اروپایی باید نظر خود را در این باره داشته باشد. ایران منتظر امضاء این قرارداد با آنها است.»

 

رییس دفتر همکاری بین المللی گمرکی ایران گفت: «این توافق با اتحادیه اروپا به معنی همکاری در بخش گمرک زمینی و دریایی است. توافق شامل همکاری اداری مانند تبادل اسناد و استعلام بین کشورهای اروپایی و گمرک ایران است.»

 

وی در ادامه به این نکته اشاره کرد که همکاری مرزی گمرکی با کشورهای اروپایی می تواند متفاوت باشد. برای مثال، همکاری گمرک ایران با اتریش شامل همکاری فرودگاه امام خمینی و فرودگاه بین المللی وین است، گفت: «این قرار داد می تواند جامع باشد و ارتباطات اداری، فرآیند استعلام و همکاری مشترک در تبادل اطلاعات که تشریفات گمرکی را کاهش می دهد، در برگیرد.»

این گزارش می افزاید: کاخکی چندی قبل در برنامه گفتگوی 18 و 30 دقیقه  شبکه خبر با موضوع  «صعود 45 پله‌ای ایران در نماگر تجارت فرامرزی» گفته بود: «اقداماتی که در سال های اخیر در بهبود روند ورود و خروج گمرکی انجام گرفته، باعث شد تا بانک جهانی رتبه ایران را ارتقا دهد. بر اساس گزارش سهولت انجام کسب و کار بانک جهانی، رتبه ایران در نماگر تجارت فرامرزی نسبت به سال گذشته صعود 45 پله ای داشته است.»

 

مدیرکل دفتر همکاری‌های بین‌الملل گمرک افزوده بود: «زمان و هزینه روند صادرات و واردات، معیار بانک جهانی در این رتبه بندی است. بانک جهانی بر اساس برخی شاخص ها و نظر سنجی از فعالان اقتصادی و تجاری، رتبه بندی نماگر تجارت فرامرزی را انجام می دهد.»

 

این مقام مسئول تصریح کرد: «اقدامات گمرک جمهوری اسلامی ایران در الکترونیکی کردن فرایندهای مربوط به تجارت فرامرزی، در ارتقای نماگر تجارت فرامرزی ایران، موثر بوده است. همچنین راه اندازی سیستم جامع یکپارچه ترخیص گمرکی و دستیابی به یک سیستم پنجره واحد در ارتقای رتبه ایران نقش ویژه و اساسی داشته است.»

 

«امیری»، سرپرست معاونت تسهیل تجاری و توسعه کاربردهای مرکز توسعه تجارت الکترونیکی نیز در این برنامه علام کرده بود: «بر اساس مجموعه اقدامات انجام شده از جمله یکپارچه سازی روند گمرکی، جایگاه ایران در نماگر تجارت فرامرزی بهتر شده است. با توجه به اقدامات انجام شده، رتبه ایران خیلی بهتر از رتبه اعلامی بانک جهانی است.»

 

وی گفته بود: «گزارش بانک جهانی مربوط به سال گذشته است و در سال جاری، اقدامات زیادی در تسهیل صاردات و واردات انجام شده است. در سال جاری به فرایند تجاری کشور افزوده شده و زمان و هزینه روند صادرات و واردات، به طور چشمگیری کاهش یافته است. با روند کنترل سیستمی و به کارگیری تجهیزات پیشرفته کنترلی می توانیم این جایگاه را ارتقا دهیم.»/

 

 

کد خبر 751925

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha