ترکیه به دنبال ادامه معافیت از تحریم ایران

مقامات ترک به دنبال آن هستند که پس از ۶ ماه معافیت خود از اجرای تحریم های ایران را ادامه دهند.

 

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، ترکیه توانسته موافقت آمریکا را برای ادامه تبادل و تجارت با ایران کسب کند و جزو 8 کشوری است که می تواند تا 180 روز پس از 5 نوامبر نفت و گاز ایران را خریداری کند.

 

اما حالا این کشور می کوشد تا این مدت را افزایش داده و باز هم از اجرای تحریم های ایران معاف شود.

 

بنابراین گزارش، "رخسار پکان" اعلام کرد که کشورش به دنبال افزایش دوره معافیت خود از تحریم‌های نفتی ایران است.

 

وزیر تجارت ترکیه در این باره تصریح کرد: ما تواقنامه تجارت آزاد با ایران داریم؛ چگونه می‌توانیم همکاری‌مان را در چنین شرایطی ادامه دهیم؟ ما در رابطه با کالاهای وارداتی با ایران قرارداد ترجیحی امضا شده داریم. ما در سطح وزارتی و نمایندگان فنی این همکاری را انجام می‌دهیم تا ترکیه از این ممنوعیت‌ها مستثنی شود.

 

پکان همچنین گفت که تحریم‌های آمریکا بر واردات و سرمایه گذاری‌های ایرانی اثر گذاشته و موجب ایجاد رکود در اقتصاد آن شده است.

 

این در حالی است که تبادلات تجاری ایران و ترکیه در ۱۰ ماه نخست ۲۰۱۸ به میلیارد دلار رسید اما ابتکار جدید از سوی دو کشور قرار شده که این میزان را به ۳۰ میلیارد دلار برساند.

 

در مهرماه سوآپ ارزی بین ایران و ترکیه برقرار شد و استفاده از پول ملی لیر و ریال برای مبادلات تجاری دو کشور که نقش اساسی در کم‌رنگ کردن دلار در روابط تجاری دارد، قطعی شد و این تصمیم به دنبال نشست رئیس‌جمهور و وزیر نفت با مقامات اقتصادی ترکیه و اینکه رؤسای این کشورها در رابطه با حذف دلار و استفاده از ارزهای ملی در مبادلات میان طرفین رؤسای جمهور ایران و ترکیه توافق کردند تا بتوانند مبادلات بانکی، فروش نفت و خرید کالا را با حذف دلار از مبادلات و جایگزینی پول ملی رونق دهند اجرایی شده است.

 

همچنین دو کشور اعلام کرده اند که می کوشند حجم مبادلات خود را به 30 میلیارد دلار برسانند.

 

حجم مبادلات تجاری ایران و ترکیه در سال 2012 به بالاترین رقم خود یعنی 21.9 میلیارد دلار رسید. در سال 2013 این رقم به شدت کاهش داشت و تحت تاثیر تحریم های آمریکا علیه ایران به 14.5 میلیارد دلار رسید. این کاهش در سال 2014 نیز ادامه داشت و حجم روابط تجاری 13.7 میلیارد دلار شد. دو کشور در تلاش برای تقویت روابط تجاری، یک موافقتنامه تجارت ترجیحی را در ابتدای سال 2015 منعقد ساختد و اقدام به کاهش تعرفه واردات صدها قلم کالا کردند. هدف از این موافقتنامه ، رساندن حجم مبادلات تجاری دو کشور به 35 میلیارد دلار در سال بود.

 

با بروز اختلاف میان ترکیه و آمریکا در سوریه و تلاش های مشترک ترکیه، ایران و روسیه برای دستیابی به راه حلی برای بحران سوریه، وضعیت در سال 2017 شروع به تغیر کرد. عامل مهمی که موجب نزدیک تر شدن تهران و آنکارا به یکدیگر شده، این نگرانی مشترک بوده که کشورهای آنها می تواند به قربانی بعدی آشفتگی های منطقه ای تبدیل شود، چرا که موضوع کردها برای هر دوی این کشورها در حال پیچیده تر شدن است.

 

به موازات نزدیکی مواضع سیاسی، حجم مبادلات تجاری دو کشور نیز افزایش یافت و در پایان سال 2017 به 10.7 میلیارد دلار رسید که به معنای افزایش 1.1 میلیارد دلاری نسبت به سال 2016 بود.

 

یادآور می شود، طبق آخرین آمار اعلام شده از مبادلات تجاری دو کشور در سال ۲۰۱۸ ایران هفتمین مقصد صادراتی ترکیه و نهمین تامین کننده کالاهای مورد نیاز این کشور در ۸ ماهه نخست سال جاری میلادی شناخته شده است.

 

بیشترین سهم از واردات ایران از ترکیه را «موز سبز تازه يا خشك كرده» به ارزش 155 میلیون دلار به خود نسبت داده است. گندم دامی، سوپر فسفات، سیگار، توتون و تنباکو، تخته‌های فیبری از چوب یا سایر مواد چوبی، ماشین‌های نورد، لوبیای سویا، فسفات کلسيم طبيعي، فسفات آلومينوکلسيک طبيعي، مکمل‌های دارویی و واگن‌های باری از جمله اقلام عمده وارداتی ایران از ترکیه طی هشت ماه منتهی به آبان سال جاری بوده‌اند./

 

 

 

 

کد خبر 751880

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha