به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، معافیت مالیاتی خروج قانونی برخی از منابع درآمدی و سرمایه ای از شمول پرداخت موقت و غیر دائمی مالیات و عمدتاً ابزاری برای اعمال سیاست های حمایتیدولت است. هر نوع معافیت مالیاتی باید بر اساس قانون ایجاد شود و به صورت موقت و غیر دائمی اعطا شود و تابع سیاست های حمایتی دولت باشد.
بخشودگی های مالیاتی موضوعی متفاوت از معافیت ها است چون بخشودگی های مالیاتی بر منابع درآمد و دارایی هایی اعطا می شود که برای آنها نرخ مالیاتی مشخص شده است ولی اساساٌ یکی از اهداف اعطای معافیت های مالیاتی در هر کشور این است که این موضوع به عنوان یک ابزار تشویقی برای جهت دادن به سرمایه گذاری ها مورد استفاده قرار می گیرند. دولتها با استفاده از معافیت مالیاتی سعی می کنند نقدینگی جامعه را به سمت طرح های عام المنفعه و کم بازده سوق دهند.
با اعطای معافیت های مالیاتی، گروهی از پرداخت مالیات معاف می شوند این امر به کاهش درآمدهای مالیاتی دولت منجر می شود از این رو اگر اعطای معافیت ها با دقت لازم صورت نگیرد، دولت برای کسب درآمد مالیاتی مورد نظر، فشار سنگینی را بر گروه های دیگر جامعه وارد می کند یعنی برای جبران بخش خالی کاسه درآمد مالیاتی، میزان نرخهای مالیاتی بیشتری، بر گروه هایی که از معافیت های مالیاتی بهره مند نیستند، تحمیل می شود.
دولت با توجه به این سیاست ها تعیین سقف معافیت مالیاتی ۲۴۰ میلیون ریالی را در لایحه بودجه سال ۹۷ درنظر گرفت. براساس تبصره ۶ ماده واحد لایحه بودجه سال ۹۷ سقف معافیت مالیاتی ۲۴۰ میلیون ریال تعیین شد و نرخ مالیات بر درآمد کارکنان دولتی و غیردولتی مازاد بر مبلغ تا ۵ برابر مسئول مالیات سالانه ۱۰ درصد و نسبت به مازاد آن ۲۰ درصد تعیین شد. همچنین میزان ملیات اشخاص موضوع ماده ۵۷ و ۱۰۱ قانون مالیات های مستقیم مبلغ ۱۸۰ میلیون ریال تعیین شد. تبصره مربوط به اجرای آزمایشی قانون مالیات بر ارزش افزوده حذف شد تا این موضوع روند قانونی خود را برای دائمی شدن در مجلس طی کند.
حالا بر اساس پیش بینی های صورت گرفته در قالب لایحه بودجه سال ۱۳۹۸، دولت سقف معافیت مالیاتی سالانه را 276 میلیون ریال اعلام کرد. به این ترتیب سقف معافیت مالیاتی ماهانه 2 میلیون و ۳۰۰ هزار تومان است.این سقف نسبت به پیش بینی صورت گرفته در قانون بودجه سال جاری تغییری نکرده است.
در تبصره ۶ لایحه پیشنهادی دولت آمده است: سقف معافیت مالیاتی موضوع ماده ٨٤ قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ٤/١٢/١٣٦٦ و اصلاحات بعدی آن در سال ١٣٩٨ سالانه مبلغ دویست و هفتاد و شش میلیون (ریال تعیین میشود. نرخ مالیات بر کل درآمد کارکنان دولتی و غیردولتی اعم از حقوق و مزایای فوقالعاده و کارانه (به استثنای تبصرههای ١ و ٢ ماده ۸۶ قانون مالیاتهای مستقیم و اصلاحات بعدی آن و با رعایت ماده (۵) قانون اصلاح پارهای از مقررات مربوط به اعضای هیأت علمی مصوب ١٦/١٢/١٣٦٨ با اصلاحات و الحاقات بعدی، مازاد بر مبلغ مذکور تا پنج برابر آن مشمول مالیات سالانه ده درصد و نسبت به مازاد آن بیست درصد است.
میزان معافیت مالیاتی اشخاص موضوع مواد٥٧ و ١٠١ قانون مالیاتهای مستقیم سالانه مبلغ 216 میلیون ریال تعیین میشود. همچنین در بند «د» تبصره ۸ لایحه بودجه سال ۹۸ کل کشور، هر گونه نرخ صفر و معافیت مالیاتی برای درآمدهای حاصل از صادرات کالا و خدمات از جمله کالاهای غیرنفتی، محصولات بخش کشاورزی و مواد خام و همچنین استرداد مالیات و عوارض موضوع ماده (۱۳) قانون مالیات بر ارزش افزوده، در مواردی که ارز حاصل از صادرات طبق مقررات اعلامی بانک مرکزی به چرخه اقتصادی کشور برگردانده نشود، برای عملکرد سالهای ۱۳۹۷ و و۱۳۹۸ قابل اعمال نخواهد بود.
مدت زمان استرداد مالیات و عوارض ارزش افزوده موضوع ماده (۳۴) قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور مصوب ۱۳۹۴، از طرف سازمان امور مالیاتی کشور یک ماه از تاریخ ورود ارز به چرخه اقتصادی کشور مطابق با مقررات یاده شده، است./
نظر شما