خبرگزاری شبستان،گروه بین الملل:رئیس جمهوری آمریکا بدون ارائه هیچ گونه جزئیاتی از ریاض به خاطر اقدام برای حمایت از سوریه در پی عقب نشینی نظامی واشنگتن از این کشور،تشکر کرد!
«دونالد ترامپ» گفت که عربستان سعودی «هزینه لازم» را برای کمک به بازسازی کشور جنگ زده سوریه صرف می کند.
اظهارات ترامپ در این زمینه چند روز پس از آن بود که او در یک پیام توئیتری،خروج دو هزار نیروی آمریکایی از سوریه را با ادعای پیروزی بر گروه تروریستی داعش در این کشور اعلام کرد.
این تصمیم تعجب آور در روز چهارشنبه هفته گذشته مغایر با ارزیابی های کارشناسان آمریکایی بود و موجب عصبانیت متحدان واشنگتن شد.
اما روز گذشته (دوشنبه سوم دی)،ترامپ در تازه ترین بیانیه سیاست خارجی غیر منتظره خود که در توئیتر منتشر شد گفت که ریاض در پی خروج آمریکا از سوریه به این کشور کمک خواهد کرد.
در این پیام آمده است: «عربستان سعودی حالا موافقت کرده تا به جای آمریکا پول لازم برای کمک به بازسازی سوریه را هزینه کند.می بینید؟ »
ترامپ افزود:«جالب نیست که کشورهای ثروتمند به جای کشور بزرگی مانند آمریکا که پنج هزار مایل به سوریه فاصله دارد،اقدام به صرف هزینه برای بازسازی کشورهای همسایه می کنند. متشکریم از عربستان سعودی!»
این در حالی است که هنوز عربستان سعودی که در ماه اکتبر 100 میلیون دلار به آمریکا داد،هنوز در این زمینه اظهار نظر نکرده است.
این 100 میلیون دلار در بحبوحه خشم بین المللی در خصوص قتل «جمال خاشقجی» روزنامه نگار منتقد سعودی برای کمک به ایجاد ثبات در بخش هایی از سوریه به آمریکا داده شد!
چه کسی این پول را دریافت می کند؟
واکنش های اولیه نسبت به آخرین پیام توئیتری ترامپ نوعی گیجی و سردرگمی بود چرا که هیچ یک از مقامات آمریکایی در مورد این بیانیه اظهار نظر نکردند.
روزی که این بیانیه صادر شد قرار نبود آقای رئیس جمهور،هیچ مکالمه تلفنی با رهبران سعودی داشته باشد.
در حقیقت این بیانیه از ناکجا آباد آمد و بیشتر نیازمند طرح پرسش های جدید است تا پاسخ ها و واکنش ها.
پرسش های متعددی را می توان در این زمینه مطرح کرد از جمله اینکه :ترامپ از چه مقدار پول حرف می زند؟ این مقدار پول چگونه صرف خواهد شد؟ و اینکه در کشوری که حالا به چند بخش تقسیم شده است این پول قرار است به دست چه کسی برسد؟
رئیس جمهوری آمریکا تا کنون بارها حمایت خود را از «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی با وجود اتهام او به دست داشتن در قتل خاشقجی ،اعلام کرده است.
«ایلن والد» از شورای آتلانتیک در این باره می گوید: «ترامپ عربستان را یک شریک استراژیک می داند و حالا می خواهد از این شراکت استراتژیک دفاع کند.»
حالا ترامپ می خواهد به ریاض بگوید:«نگان کن،ما هنوز هم به شما متعهد هستیم؛حالا که پیشقدم شده اید و آنچه لازم است انجام شود را انجام می دهید.»
در حققیت این یک نمایش سیاسی دیگر از سوی «دونالد ترامپ» است که باز هم زیر فشارهای داخلی و خارجی برای خروج از سوریه قرار گرفته است.
رئیس جمهوری آمریکا با گفته های جدیدش می خواهد با یک تیر دو نشان بزند:یکی اینکه بار دیگر پس از جنجال هایی که بر قتل خاشقجی بر پا شد،چهره ولیعهد سعودی را بازسازی کرده و به نمایندگان در داخل آمریکا نشان دهد که عربستان می تواند شریک بسیار خوبی برای واشنگتن باشد.دو م اینکه ترامپ با این کار می خواهد بخشی از فشاری را که بر روی او به خاطر خروج از سوریه قرار دارد با تکیه بر عربستان از دوش خود بردارد.
گفتگوهای ترکیه-آمریکا
تصمیم ترامپ برای خروج نیروهای آمریکایی از سوریه با استعفاهای «جیمز ماتیس»،رئیس پنتاگون و «برت مک گرک» ،نماینده ویژه رئیس جمهوری در ائتلاف جهانی ضد داعش همراه شد.
این عقب نشینی که قرار است در 60 تا 100 روز آینده تکمیل شود در حالی است که ترکیه قصد دارد عملیات نظامی در شمال شرقی سوریه علیه نیروهای کرد که آنکارا آنها را «تروریست» می داند،انجام دهد.
به همین دلیل قرار است،یک هیئت آمریکایی در هفته جاری وارد ترکیه شود تا در مورد همکاری با ترکیه در سوریه گفتگو کند.
ترامپ دعوت اردوغان در این زمینه را قبول کرده تا باز هم راهی برای کاستن از فشارهای داخلی و بین المللی برای اقدامش در خصوص خروج نیروهای آمریکایی از سوریه باز کند.
نظر شما