چابهار روی ریل های پیشرفت/تعامل با پاکستان برای راه اندازی خط کشتیرانی کراچی - چابهار

بارها در صحبت های مقام معظم رهبری و همچنین برخی از فرماندهان نظامی ارشد در سال های اخیر به توسعه سواحل مکران تاکید شده است و در این راستا قرار است خط کشتیرانی بین کراچی و چابهار راه اندازی شود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، در سیاست های کلی برنامه ششم توسعه به طور مشخص توسعه اقتصاد دریایی جنوب کشور حد فاصله چابهار تا خرمشهر مورد تاکید قرار گرفته است. در بند 21 سیاستهای کلی برنامه ششم توسعه که از سوی مقام معظم رهبری به دولت ابلاغ شده، توسعه محور چابهار- خرمشهر با تاکید بر توسعه سواحل مکران مورد تاکید قرار گرفته است.

 

اگر کریدور شمال - جنوب را مهمترین حلقه تجارت بین آسیا و اروپا فرض کنیم که به گفته کارشناسان در مقایسه با مسیرهای سنتی از نظر مسافت و زمان تا ۴۰ درصد کوتاهتر و از نظر هزینه تا ۳۰ درصد ارزانتر است. این کریدور می تواند یکی از مسیرهای مهم ترانزیتی در آسیای میانه باشد که کشورهای مسیر این کریدور را منتفع می کند.

 

براساس اطلاعات موجود، این کریدور ارتباط ترانزیتی کشورهای شمال اروپا و روسیه از طریق ایران و دریای خزر به کشورهای حوزه اقیانوس هند، خلیج فارس و جنوب آسیا برقرار کرده و اتصال خلیج عمان و بندر چابهار در ساحل شرق دریای مکران یا دریای عرب به عنوان بندری استراتژیک به این کریدور در مبادله کالا به شرق کشور و همسایه های شرقی و آسیای میانه نقش مهمی ایفاد می کند.

 

کارشناسان می گویند: «با راه اندازی کامل این مسیر کشورهای آسیایی و اروپایی می توانند در مسیر کریدور شمال ـ جنوب کالای خود را با سرعتی حدود دو برابر در مقایسه با مسیر کانال سوئز مبادله کنند. این امر با توجه به ایجاد کشورهای جدید در منطقه آسیای میانه و نیز شکل گیری بازارهای جدید جهانی در حوزه اقیانوس هند و خلیج فارس ، برای هر دو قاره آسیا و اروپا دارای اهمیت فراوانی است.»

 

بارها در صحبت های مقام معظم رهبری و همچنین برخی از فرماندهان نظامی ارشد در سال های اخیر به توسعه سواحل مکران که نقطه اتصال کریدور شمال- جنوب است، تاکید شده است. مقام معظم رهبری در دیدار خود با فرماندهان نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در 9 آذر 1393 فرمودند: «مسئله آبادسازی سواحل مکران نیز جزء همین کارهای اساسی است که باید با همکاری دولت، برنامه‌های مورد نظر در این منطقه با سرعت بیشتری دنبال شود.»

 

کریدور شمال ـ جنوب فرصتی استثنایی است چون مهمترین و مناسبترین حلقه ترانزیت کالا بین آسیا و اروپا به شمار می رود. این کریدور از حوزه اقیانوس هند (بندر بمبئی) آغاز و از طریق دریا به بندرعباس در جنوب ایران متصل می شود و بر این اساس کالاها می توانند در داخل خاک ایران به وسیله حمل و نقل جاده ای یا ریلی به بنادر شمال کشور (بندر انزلی و بندر امیرآباد) انتقال یافته و سپس از طریق دریای خزر به بنادر آستاراخان و لاگان روسیه حمل شوند.

 

کارشناسان می گویند هزینه حمل کالاهای ترانزیتی میان کشورهای حوزه اقیانوس هند و شمال اروپا از طریق مسیر کریدور شمال ـ جنوب تا حدود 30 درصد نسبت به مسیرهای سنتی موجود ارزان تر است و کشورهای جنوب شرقی آسیا، آسیای مرکزی، خاورمیانه، حوزه اقیانوس هند و خلیج فارس و نیز شمال اروپا با پیوستن به کریدور حمل و نقل بین المللی شمال ـ جنوب که ازجمله کریدورهای چندوجهی است‌ می توانند از مزایای آن در حمل و نقل سریع و ارزان کالاهایشان بین آسیا و اروپا استفاده کنند.

 

بر همین اساس توسعه سواحل مکران و بندر چابهار در دستور کار قرار گرفته است و حالا در آخرین اقدامات برای بهره برداری صحیح از این منطقه قرار است خط کشتیرانی بین کراچی و چابهار راه اندازی شود.

 

«بهروز آقایی»، مدیرکل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان با بیان اینکه چابهار مکمل بنادر منطقه است به ایرنا گفته است: «هیچ رقابتی با بنادر منطقه نداریم و به دنبال شروع خط کشتیرانی مسافری میان کراچی و چابهار هستیم.

 

وی ادامه داد: «امروز فضای ما در بندر چابهار فضای پیوند دوستی ها در بنادر منطقه است. بندر چابهار توسعه پیدا کرده به این جهت که سهم اقتصاد دریامحور را در منطقه دریای عمان توسعه دهد و در نهایت به مردم کشور و منطقه خدمت رسانی کند. ما بندر گوادر پاکستان را به عنوان مکمل خود و خودمان را به عنوان مکمل گوادر می دانیم و از این بابت با افزایش ظرفیت بندر گوادر و بندر چابهار کالاهای ترانزیتی و کالاهای ترانشیپی در این دو بندر افزایش پیدا خواهد کرد و در نهایت کشتیرانی ساحلی بین ایران و پاکستان راه اندازی خواهد شد که این اولین نفعش برای کشتیرانی ساحلی و محلی بین دو کشور است.»

 

آقایی اضافه کرد: «در حوزه ریلی هم اعتقاد داریم باید بندر گوادر و بندر چابهار با ریل بهم متصل شوند و حتی در نهایت بندر چابهار به عنوان حلقه واسط بین بندر شهید رجایی و بندر گوادر به صورت ریلی بتواند ایفای نقش کند.»

 

مدیرکل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان افزود: «یکی از موضوعاتی که امروز بین ما و پاکستان مورد توافق قرار گرفته راه اندازی خط کشتیرانی مسافری بین کراچی و چابهار است، جهت استحضار ما امروز یکی از بزرگترین ترمینال های مسافر دریایی بین المللی در چابهار راه اندازی کرده ایم که این ظرفیت را هم برای عمان هم افغانستان و هم پاکستان می خواهیم استفاده کنیم. مذاکرات خوبی بین ما و پاکستان در خصوص راه اندازی خط کراچی به چابهار انجام شده که انشاالله در ماه های آتی مراحل شروع عملیات کشتیرانی انجام می شود.»

 

وی افزود: «در سفر اخیر با آقای آخوندی وزیر سابق راه و شهرسازی به کراچی، این جزو یکی از توافقات سفر بود و قرار براین شد که جمهوری اسلامی ایران و پاکستان هماهنگی ها و مقدمات لازم را در دستور کار قرار دهند که ما هم متعاقب آن مکاتبات زیادی با وزارت امور خارجه و پاکستان انجام دادیم. به نظر می رسد در ماههای آتی این مهم انجام می شود. اگر خط کراچی به چابهار پایدار باشد، بنادری که نزدیک به کراچی هستند، می توانند از این خط استفاده کنند. حالا یا از کراچی به چابهار از این خط استفاده می کنند یا خط های دیگری که به این خط کراچی به چابهار متصل می شوند.»

 

وی در پاسخ به این سوال که بخش کنسول وزارت خارجه آمادگی برای این کار دارد، گفت: «بله در سفارت ما در پاکستان این موضوع مطرح و مکاتباتی نیز انجام شد و هم سفارت پاکستان در ایران و هم اینکه بنادر کشور این موضوع را در دستور کارشان دارند و انشاالله در روزها و ماههای آتی به یک نتیجه خیلی خوبی می رسیم.»/

 

 

 

کد خبر 750480

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha