خبرگزاری شبستان،گروه بین الملل:استعفای وزیر دفاع آمریکا ظاهرا تنها پس لرزه تصمیم «دونالد ترامپ» برای خروج نیروهای آمریکایی از سوریه نیست.
«برت مک گرک»، نماینده ویژه آمریکا در ائتلاف بین المللی مبارزه با داعش هم در پی استعفای «جیمز ماتیس» اعلام کرد که از سمت خود کناره گیری خواهد کرد.
گرک به همکاران خود گفت که نمی تواند با سیاست جدید ترامپ در مورد خروج نیروهای آمریکایی از سوریه ،کنار بیاید.
مک گورک، دیپلماتی که بسیاری او را عامل اصلی گرده هم آوردن ائتلاف بین المللی برای مبارزه با گروه تروریستی داعش می دانند در ماه فوریه بازنشسته می شود اما پس از اعلام تصمیم ترامپ برای خروج 2000 نیروی آمریکایی از سوریه نتوانست چند ماه آتی را تحمل کند و در اعتراض به سیاست های رئیس جمهوری آمریکا چند ماه زود تر از موعد مقرر بازنشتگی؛استعفا داد.
او در ایمیلی به همکاران خود گفت که تصمیم اخیر دونالد ترامپ مانند یک شوک و کاملا معکوس سیاست هایی بود که به ما اعلام شده بود.
وی افزود: «این تصمیم کار شرکای ائتلافی ما را مختل می کند.»
«رابرت نیکولاس برنز» ،دیپلمات سابق آمریکایی ترامپ را مورد انتقاد قرار داده و می گوید:« ترامپ زیر پای مذاکره کنندگان ما در سوریه و افغانستان را خالی کرد.»
وی افزود:«چرا روس ها حالا که ما در حال خروج از سوریه هستیم به ما احترام می گذارند؟»
تصمیم ترامپ برای خروج نیروهای آمریکایی از سوریه اگرچه به نفع بسیاری از کشورهای منطقه است که از دخالت های بیجای واشنگتن به تنگ آمده اند اما چیزی از ماهیت اقدامات عجولانه و بحران آفرین رئیس جمهوری آمریکا که هم در داخل و هم در خارج برای او دردسر آفرین شده است،کم نمی کند.
متحدان آمریكایی در اروپا و آسیا تصور می كردند كه یاد گرفته اند چگونه اقدامات متکبرانه و غیر قابل پیش بینی بودن ترامپ را هضم کنند اما استعفای تلخ وزیر دفاع برای واشنگتن و اعلام ناگهانی برنامه های خروج نیروهای نظامی از سوریه و افغانستان، نقطه عطفی در روابط واشنگتن با جهان شمرده می شود.
بسیاری از کشورها در حال حاضر تلاش می کنند تا روابط خود را با آقای ترامپ که متحدان سنتی را به عنوان رقبای خود می بیند مورد بازبینی قرار دهند.
مقامات ارشد از کره جنوبی تا ژاپن، فرانسه تا آلمان و دیگر کشورها در ائتلاف ناتو حالا در مورد چگونگی روی پای خود ایستادن و وابستگی کمتر به واشنگتن که بر شعار «اول آمریکا» متمرکز شده است ،صحبت می کنند.
«کارل بیلت»، نخست وزیر سابق سوئد ،روز جمعه در یک پیام توییتری نوشت:« این زنگ خطری برای اروپاست»
وی افزود:« ماتیس آخرین پیوند قوی در سراسر آتلانتیک در دولت ترامپ بود در حالی که بقیه یا شکننده هستند یا از قبل شکسته اند.»
«دانیل شوارتزر»،رئیس شورای روابط خارجی آمان هم در این باره می گوید:«اروپایی ها دیگر نمی توانند وانمود کنند که هیچ گونه تغییر بنیادین در شیوه نظامی آمریکا در جهان به وجود نیامده است.»
بسیاری از تحلیلگران می گویند که این تغییرات ،تکان دهنده و گیج کننده است، اما واقعیت جدیدی است که باید با آن مواجه شد.
تحلیلگران همچنین پیش بینی کرده اند که این اقدامات می تواند نفوذ آمریکا را در منطقه خاورمیانه و در جهان کاهش دهد و این به هیچ عنوان به نفع واشنگتن نیست.
نظر شما