خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: کشور سودان کشوری در شمال شرقی آفریقاست و این روزها شاهد اعتراض های گسترده ای نسبت به وضعیت اقتصادی و گرانی قیمت هاست ؛ اعتراض هایی که باعث شد موجی از تظاهرات ها در در شهرهای مختلف از جمله اربک، الابیض، عطبره به راه بیفتد و تا قلب پایتخت سودان یعنی خارطوم کشیده شود.
این برای نخستین بار نیست که تظاهرات در سودان شاهد اعتراض هاست؛ اما به نظر می رسد که این بار متفاوت خواهد شود؛ چرا که واکنش ها نسبت به سیاست متزلزل اقتصادی سودان شدت گرفته است، به طوری که پوند سودان در اوایل اکتبر با کاهش بیش از 60 درصد مواجه شد.
برهمین اساس، مسئولان سودانی با گسترش دایره اعتراض ها به اتخاذ تدابیر شدید امنیتی در شهرهای مختلف سودان اقدام کردند و دولت حالت فوق العاده اعلام کرد.
مسئولان سودان به ایستگاه تلویزیون محلی اعلام کردند که در نتیجه اعتراض های مستمر نسبت به سیاست اقتصادی دولت از روز پنجشنبه تاکنون هشت نفر در شهر القضارف سودان و ایالت رود نیل و شهرهای مختلف سودان کشته شده و دهها نفر زخمی شدند.
خشم و درگیری
این تظاهرات ها از روز یکشنبه (25 آذر1397) در اعتراض به وضعیت اقتصادی ضعیف آغاز شد و نیروهای پلیس برای متفرق کردن معترضان به سمت معترضان گاز اشک آور پرتاب کردند.
فعالان سودانی از هفته های گذشته با شبکه های اجتماعی، سودانی ها را تشویق کردند تا اعتراض خود را نسبت به وضعیت معیشتی نابسامان و موج گرانی آشکار در نان و سوخت اعلام کنند.
برهمین اساس، دانشجویان و ساکنان در الفاشر مرکز ایالت شمال دارفور و الدمازین در ایالت نیل آبی در اعتراض به این وضعیت تظاهرات کردند و دانش آموزان مدارس دبیرستانی در این مناطق به این معترضان ملحق شدند.
شاهدان عینی اعلام کردند که الفاشر از روزهای پیش شاهد افزایش شدید همه کالاها بود و هنگامی که صبح روز یکشنبه بیدار شدند شاهد کمبود نان بودند، به طوری که نانوایی ها قیمت ها را افزایش داده بود و همین امر اعتراض گسترده مردم را درپی داشت و برخی از آنها در جاده های اصلی به آتش زدن طایر خودروها اقدام کردند و صاحبان مغازه به سرعت پاساژها را تعطیل کردند.
پس از آن، ساکنان مناطق «الثوره» و «الردیف» به این سیاست اقتصادی اعتراض کردند و دانش آموزان مدارس نیز همراه آنها شدند، اما این اعتراض با دخالت پلیس و پرتاب گاز اشک آور متفرق شدند.
در ایالت نیل آبی، حزب کنگره سودان اعلام کرده است که دهها معترض با چماق با نیروهای پلیس مقابله کردند و از بازداشت دانشجویان تظاهرکننده جلوگیری کردند.
شاهدان عینی همچنین در شهر ربک مرکز ایالت نیل سفید گفته اند که معترضان مقر کنگره ملی(حزب حاکم) حمله و آن را آتش زدند.
دایره این اعتراض ها به شهرهای دیگر نیز کشیده شد و صدها نفر در شهرهای بورتسودان و عطبره و النهود در اعتراض به فراهم نبودن نان و افزایش قیمت آن تظاهرات کردند.
برهمین اساس، کمیته امنیتی سودان به علت اعتراض های گسترده مردمی و آتش زدن مقر حزب حاکم در برخی از شهرها از جمله ربک و عطبره وضعیت فوق العاده اعلام کردند و تردد از ساعت 18 تا شش صبح را ممنوع کردند و این حکم تا اطلاع ثانوی برقرار است.
این درحالی است که مسئولان حزب کنگره ملی، احزاب سیاسی مخالف را متهم به تخریب و فتنه افکنی، بی ثباتی امنیتی کردند.
«ابراهیم الصدیق» رئیس بخش رسانه در حزب کنگره ملی در اظهاراتی اعلام کرده است: مردم حق بیان نظرات خود را براساس متن قانون اساسی دارند، اما تخریب غیرقابل قبول است.
وی گفته است: "اقدامات برخی از تظاهرکنندگان در عطبره با مفهوم تظاهرات مسالمت آمیز مطابقت کردند و تلاشی برای بی ثبات کردن امنیت است".
الصدیق معتقد است که این حوادث را یک گروه مشخص برای ایجاد فتنه انجام می دهند و هدف اصلی شان این است که این سرزمین در وضعیت بی ثبات امنیتی، سیاسی و اجتماعی به سر ببرد.
گسترش دایره اعتراض ها
پس از آغاز اعتراض به گرانی، ساکنان ایالت های القضارف، خارطوم، شمالیه، سنار نیز به این اعتراض ها پیوستند و با گسترده شدن اعتراض درگیری بین نیروهای امنیتی و معترضان ایجاد شد که کشته و زخمی شدن شماری از معترضان انجامید.
دانشجویان و معترضان در القضارف در اعتراض به گرانی کالاهای مصرفی بانک خارطوم و بانک الجزیره و سازمان آب خارطوم و مقر برق و ساختمان کنگره ملی و شهرداری القضارف و انبارهای دیوان زکات و تعدادی از خودروهای دولتی را به آتش کشیدند.
«عواطف محمد علی الجعلی» حاکم ایالت القضارف، اعلام کرده است که در نتیجه این اعتراض دو نفر کشته و 11 نفر زخمی شدند.
وی اعلام کرده است: نیروهای امنیتی بر تمامی مناطق مسلط شدند و وضعیت فوق العاده اعلام شده است و تردد از ساعت 18 تا شش صبح ممنوع است. خسارت های سنگینی نیز به مستغلات دولتی و خصوصی از جمله بانکها وارد آمده است.
از سوی دیگر، کمیته پزشکان سودان مرکزی در گزارشی اعلام کرده است که در بیمارستان القضارف سه نفر کشته شدند که یکی از آنها از ناحیه شکم و دو نفر دیگر از ناحیه سینه گلوله خوردند.
این کمیته همچنین گفته است که یک تظاهر کننده در شهر بربر در رود نیل و دو دانش آموز دبیرستانی در شهر کریمه در ایالت شمالیه و یک دانشجو در دانشگاه خارطوم کشته شده اند.
در همین حال، با وجود اعلام حکومت نظامی و وضعیت فوق العاده ، اعتراض ها در شهرهای مختلف سودان همچنان ادامه دارد و پاساژهای بزرگی همچنان تعطیل است.
بحران اقتصادی
سودان از سالها پیش شاهد بحران اقتصادی شدید در زمینه سوخت، نان و دارو بوده است و این مسئله با افزایش میانگین تورم و اجرای سیاست بانکی انباشتن نفدینگی در بانکها وخیم تر شد.
سودان پس از لغو یارانه سوخت شاهد اعتراض های گسترده در سپتامبر 2013 میلادی بود که مقامات این کشور با استفاده از زور با این اعتراض مقابله کردند و دهها نفر در آن زمان کشته شدند.
مخالفان سیاسی در این کشور دولت را به وخیم شدن شرابط معیشتی، فروپاشی اقتصادی، فساد اداری، مالی و فقدان اصلاحات اقتصادی پس از جدایی از جنوب سودان از شمال در ژوئیه 2011 میلادی متهم کردند.
استقلال جنوب سودان به خارطوم خسارت وارد کرد، به طوری که 75 درصد از ذخایر نفتی را از دست داد و از میلیارد دلار درآمد محروم شد که نیمی از کل درآمد این کشور و نزدیک به 90 درصد از صادرات به شمار می آمد.
اعتراض های این روزهای سودان مشابه سال 2013 میلادی است، اما جریان سیاسی برای هدایت این اعتراض ها وجود ندارد و احتمال می رود که دولت با راه حل امنیتی بر این اعتراض ها کنترل یابد.
نظر شما