به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، ایران 14 بندر فعال و بزرگ دارد که هرکدام مناطقی ویژه برای اقتصاد به حساب می آیند. اکثر بنادر ایران پایانه های مهم تجاری هستند که بخش اعظمی از واردات و صادرات کشور از طریق این بنادر انجام می شود. بسیاری از این بنادر نیز در کنار فعالیت تجاری محل های مهمی برای تولید به حساب می آیند.
میدان های نفتی و گازی ایران که عمده آن ها در آبهای خلیج فارس قرار دارد از طریق این بنادر اداره می شوند. از این مهمترین فعالیت های اقتصادی کشور در بنادر شکل می گیرد. بندر عسلویه که فازهای مختلف پارس جنوبی از سال ها قبل در آن فعالیت خود را آغاز کرده اند و تکمیل فازهای جدید آن نیز همچنان ادامه دارد خود به قطب فعالیت های انرژی ایران تبدیل شده است. این بندر در تولیدمحصولات پتروشیمی در سطح جهان خود را مطرح کرده است.
بنابراین گزارش، از سوی دیگر بنادری نظیر شهید رجایی و امام خمینی نیز بار اصلی مبادلات تجاری ایران با سایر کشورها را به دوش می کشند تا همچنان ارتباط اقتصادی ایران با دیگر کشورهای جهان از طریق آبهای خلیج فارس ادامه داشته باشد.
از آن جا که مهمترین شریک تجاری ایران در منطقه و جهان، امارات عربی متحده است و اکثر کالاهای وارداتی از بندر دوبی به بنادر ایران منتقل می شود و عمده کالاهای صادراتی ایران نیز به این بندر منتقل می شود، سطح مهمی از روابط تجاری ایران از طریق بنادر پیش می رود.
این گزارش می افزاید: بنادر ایران در چند سال اخیر پیشرفت های بسیاری داشته است. آخرین مطالعات و آمارهای جهانی در زمینه شاخص رقابت پذیری میگویند که بنادر ایران در شاخص رقابت پذیری در سال 2017 رتبه 69 را داشتهاند. همچنین جایگاه بنادر ایران در شاخص حمل و نقل رتبه 57 و در زیرشاخص کیفیت بنادر جایگاه 71 را از آن خود کردهاند و حالا در ادامه برنامه ریزی های متولیان این حوزه برای توسعه بنادر شب گذشته 19 قرارداد تفاهم سرمایه گذاری میان سازمان بنادر و بخش خصوصی به مبلغ ۱۸ هزار میلیارد امضا شده است.
این قراردادها در حاشیه مراسم گرامیداشت هفته حمل و نقل با حضور مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی و اعضای هیئت عامل این سازمان، مدیران ارشد سازمانها و ارگانهای دریایی، استانداران استانهای ساحلی، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، نمایندگان انجمنهای تخصصی و دست اندرکاران صنعت حمل و نقل دریایی کشور امضا شده است.
این گزارش می افزاید: در قالب این ۱۹ تفاهمنامه و قرارداد در مجموع ۸۷ میلیارد تومان در بندر شهید رجایی، ۷۱۷ میلیارد تومان در بندر امام خمینی به منظور ایجاد تاسیسات تولیدی و ارزش افزوده ای، ۳۳۵ میلیارد تومان در بندر انزلی در بخش پایانههای صادراتی، مراکز تعمیرات و سوخت کشتی و مخازن روغن خوراکی، ۱۰۳ میلیارد تومان در بندر بوشهر برای احداث سردخانه و تاسیسات جمع آوری مواد زائد نفتی، ۱۰۰ میلیارد تومان در بندر امیر آباد، ۳۳۲ میلیارد تومان در بندر چابهار و ۷۰ میلیارد تومان در بندر نوشهر توسط بخش خصوصی سرمایهگذاری میشود.
سیاست سازمان بنادر و دریانوردی این است که به استثنای زیربناها که بخش حاکمیتی محسوب میشود، ایجاد روبناها و تجهیزات را از طریق جذب سرمایه گذاری بخش خصوصی انجام دهد و پروژههای توسعهای این سازمان با هدف ارتقای ظرفیت عملیاتی بنادر کشور به امضا میرسد.
بنابراین گزارش «محمد راستاد»، رئیس سازمان بنادر و دریانوردی نیز با حضور در بخش خبری 21 شب گذشته (چهارشنبه 28 آذرماه) شبکه یک سیما درباره رونق بنادر کشور با اشاره به امضای 19 قرارداد و تفاهمنامه برای ایجاد بنادر و تجهیزات در آنها به ارزش هزار و 800 میلیارد تومان گفت: « با این قراردادها علاوه بر ایجاد ارزش افزوده شاهد رونق اقتصادی در بنادر جنوبی و شمالی کشور و افزایش سهم ایران در حمل و نقل دریایی هستیم. پیش از این هم 12 هزار میلیارد تومان سرمایه بخش خصوصی را برای توسعه بنادر کشور جذب کردیم.»
وی با بیان اینکه درصددیم تا سرمایه گذاران بخش خصوصی توسعه پس کرانه های اطراف بنادر را برعهده بگیرند، ادامه داد: «2 هزار و 700 هکتار پس کرانه در بندر شهید رجایی، 450 هکتار پس کرانه در بندر شهید بهشتی چابهار، 600 هکتار در بندر امام خمینی و 400 هکتار پس کرانه در بندر بوشهر زمینه مناسبی برای حضور بخش خصوصی در توسعه این پس کرانه ها است.»
راستاد در بخش دیگری از صحبتهایش به روند رو به رشد ظرفیت حمل و نقل دریایی کشور اشاره کرد و در این باره گفت: «وجود ظرفیت 230 میلیون تن در بنادر کشور و ناوگان حمل و نقل دریایی مجهز از جمله ویژگی های سرمایه گذاری بخش خصوصی در بنادر و صنعت حمل و نقل دریایی است. درصددیم تا تمام ظرفیت روبنایی سازمان بنادر و دریانوری را به بخش خصوصی واگذار کنیم.»
یادآور می شود: ایران با در اختیار داشتن پنج هزار و 800 کیلومتر ساحل در کنار آبهای بین المللی از جایگاه دریایی ممتازی در منطقه برخوردار است؛ همچنین بندر شهید رجایی به عنوان دروازه صادرات و واردات با 2400 هکتار اراضی بندر می تواند نقش مهمی در منطقه ایفا کند. ایران برای توسعه بنادر شهید رجایی، بندر امام، بوشهر، چابهار، انزلی و امیرآباد، برنامه های مناسبی در دستور کار خود قرار داده است تا با افزایش ظرفیت این بنادر از موقعیت ممتاز ایران در منطقه استفاده شود./
نظر شما