خبرگزاری شبستان- رفسنجان؛ مریم رضایی کمال آبادی: پسته کالایی ارزآور و دارای ارزش غذایی بالاست و در خون سازی بسیار مؤثر، ضمن اینکه این ماده مغذی در صنایع دارویی، صنایع غذایی، تولید کربن، اسانس پسته و ... کاربرد دارد.
کشت این محصول ارزآور از صدها سال پیش در ایران آغاز شده و با توسعه آن در حال حاضر در بیشتر نقاط ایران در حدود 400 هزار هکتار وسعت کشت و برداشت می شود؛ نیمی از این باغات در استان کرمان و بقیه آنها در استان هایی همچون فارس، هرمزگان، آذربایجان غربی، خراسان جنوبی، یزد و دیگر استان ها است و هرساله 80 درصد محصول تولید شده به خارج از مرزهای ایران صادر و در بازار جهانی عرضه می شود.
پسته، محصولی است که پس از سالها تحمل و رنج باغبان به ثمر می رسد لذا رسیدگی ها به این کالای ارزآور از همه جوانب لازم و ضروری است تا پسته ایران که در بازار جهانی خوش می درخشد، این درخشندگی همچنان به قوت خود باقی بماند بلکه پر رنگ تر نیز بشود و جای خود را به رقبای جهانی ندهد.
رفسنجان؛ مهد تولید پسته در جهان
حدود 100 سال پیش پسته اولین گامش را در ایران در شهرستان رفسنجان نهاد و پس از تکثیر در حال حاضر در بیشتر نقاط ایران کشت می شود.
حسین ملایی، کشاورز 75 ساله رفسنجانی عشق وافری به کشاورزی دارد و همچون اجداد و نیاکانش راه کشت و زرع را ادمه داده و هم اکنون در دو هکتار باغ پسته، کشاوری اش را رونق داده و از این برکت خدادادی و کشاورزی لذت می برد.
وی می گوید: پدرم و اجدادم گندم کار و ارزن کار بوده اند و من نیز راه آنها را از بچگی ادامه دادم و در اوایل جوانی به کشت یونجه و گندم پرداختیم سپس کم کم به خاطر اینکه گندم و یونجه آب زیادی نیاز داشت و پسته به آب کم نیاز دارد زمین ها را به کشت پسته تغییر کاربری دادیم.
ملایی ادامه می دهد: از زمانی که دانه پسته زیر خاک می رود تا زمانی که درخت می شود و اولین ثمر خود را بر درخت مشاهده می کنیم حدود 10 سال طول می کشد؛ در این ۱۰ سال باید از این درخت مراقبت کرد مواد تغذیه ای خاک، کود و سموم و آبیاری از جمله نیازهای این درخت است.
وی با اشاره به اینکه مراقبت از درختان پسته هزینه بر است؛ خاطرنشان کرد: از طرفی نیز محصولی که با خون دل کشاورز به دست آمده باید به قیمت واقعی به فروش برسد تا کشاورزان هم متضرر نشوند.
این کشاورز رفسنجانی با اشاره به اینکه سالهای اخیر خشکسالی ها، تغییرات اقلیمی و کمبود منابع آبی، آفت ها از جمله آفت پسیل و دیگر مسایل بر منطقه رفسنجان چیره و باعث بروز خسارت هایی به کشاورزان شده؛ بیان می کند: از مسئولین و دولت خواستاریم که نسبت به واگذاری تسهیلات جهت تجهیز اراضی به سیستم آبیاری نوین و صرفه جویی در منابع آبی حمایت های لازم را داشته باشند.
8 هزار تن پسته از ایران صادر شد
رئیس انجمن پسته ایران گفت: در ماههای مهر و آبان امسال 8 هزار تن پسته از ایران به کشورهای خارجی صادر شد.
سید محمود ابطحی با اشاره به اینکه تولید پسته امسال بنا به دلایلی نظیر تغییرات اقلیمی در فروردین ماه امسال و اسفند ماه سال 96 صدمه دید و کاهش یافت؛ افزود: امسال قیمت پسته به خاطر کمبود و عرضه کم و نیز بالارفتن نرخ دلار افزایش یافت و امسال یک چهارم ِ حجم پسته تولید شده در سال گذشته برداشت شد.
وی تصریح کرد: پسته یک سال در میان تولید دارد به این معنی که یک سال پسته داریم که سال آور پسته نام دارد و یک سال نداریم که سال ناآور پسته است؛ گفت: لذا امسال غیر از ناآور بودن، تغییرات اقلیمی هم موجب کاهش این محصول شد.
ابطحی خاطرنشان کرد: از طرفی پسته درخت است گیاه نیست و قریب به 100 سال است که از ایران به کشورهای دیگر صادر می شود و به طور متوسط 80 درصد پسته به خارج صادر می شود و 20 درصد باقیمانده در داخل مصرف می شود.
ابطحی گفت: قیمت پسته در بازار جهانی تعیین می شود و بستگی به نرخ دلار دارد و امسال در مهرماه و آبان ماه 8 هزار تن صادرات داشتیم که سال گذشته در این دوماه 6 برابر معادل 48 هزار تن صادرات داشتیم.
وی با بیان اینکه پسته ارزآور است و نمی توان آن را صادر نکرد؛ تصریح کرد: این محصول را باید هر ساله صادر کنیم زیرا از یک سو حجم تولید شده مازاد بر مصرف داخل است و از طرفی هم روند صادرات را باید حفظ کرد در غیر اینصورت در بازار جهانی رقبای پسته جای پای ایران را خواهند گرفت.
رئیس انجمن پسته ایران با بیان اینکه پسته در بازار داخلی بین 110 تا 250 هزار تومان به فروش می رسد؛ افزود: بخش توزیع؛ هزینه های کرایه مغازه، سرقفلی، رهن مغازه، کارگر، آب و برق و گاز، خرج مغازه دار را دارد که به قیمت خریداری شده اضافه و به دست مردم می رساند.
وی با بیان اینکه قیمت هر یک کیلوگرم پسته در بازار داخلی بنا به کاهش نرخ دلار 30 تا 40 هزار تومان کاهش یافت؛ ادامه داد: 400 هزار هکتار باغ پسته در کشور وجود دارد که 100 هزار خانوار( 500 هزار نفر) از این محصول ارتزاق می کنند و در کنار این، برای 500 هزار نفر هم اشتغال ایجاد شده است.
از صادرات فله ای پسته جلوگیری شود
پسته به صورت فله ای به کشورهای خارجی صادر می شود چه خوب است که مسئولین جهت فراهم آوردن زمینه صنایع تبدیلی برای فرآوری این محصول تلاش کنند که هم موجب ایجاد ارزش افزوده و هم زمینه اشتغالزایی می شود.
احمد انارکی محمدی، نماینده مردم رفسنجان و انار در مجلس شورای اسلامی می گوید: باید از صادرات فله ای این محصول جلوگیری شود و در همین داخل صنایع جانبی پسته ایجاد شود و محصول پسته را فراوری کرد؛ محققان راه های استفاده از قسمت های مختلف این محصول از جمله پوست سبز، پوست سخت و چندین محصول غذایی را کشف کردند.
وی خاطرنشان کرد: پژوهشکده پسته ایران نیز فرمول های فراوری پسته شامل کره پسته، شیر پسته، حلوای پسته، شکلات پسته و ... را به دست آورده که امیدواریم برای تولید انبوه این محصولات و ارائه به بازار هم ارزش افزوده داشته باشیم و هم از صادرات به صورت فله ای این محصول جلوگیری شود.
پسته در رفسنجان بیش از 90 درصد خسارت دید
حسین رضایی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان رفسنجان گفت: امسال با وجود اینکه سال آور پسته نبود، پیش بینی کرده بودیم که ۳۰ هزار تن محصول پسته از باغات رفسنجان برداشت شود اما با خسارتی که به این محصول وارد شد، بیش از 90 درصد این مقدار هم از بین رفت.
وی با بیان اینکه بیشترین تأثیر در کاهش محصول امسال گرما در ۱۰ روز اول فروردین بود و به رقم های احمداقایی و اکبری خیلی خسارت وارد شد؛ تصریح کرد: سال گذشته 65 هزار تن پسته در شهرستان تولید و 2000 میلیارد تومان گردش مالی ایجاد کرد.
رضایی با این توصیه که کشاورزان از رقم احمدآقایی برای توسعه استفاده کنند که نیاز به سرمای کمتری دارد؛ بیان کرد: کشاورزان درختان را رها نکنند و به تعمیرات آن بپردازند و ضعف تغذیه موجب نشود که درختان از بین بروند و محصول ندهند؛ پسته دومین محصول ارزآور و صادراتی بعد از نفت است.
پسته، دانه ای ۱۱۰ تومان
احمد جوادی، رئیس صنف پسته شهرستان رفسنجان گفت: پسته این سلطان آجیل را در فضاهای مجازی یا در رسانه ها زیر ذره بین برده اند لذا از آنجایی که سعی می شود بازار خارج حفظ شود اما برخی در داخل با ساختن جوک درباره پسته این محصول را زیر سوال می برند مثلاً می گویند پسته دانه ای هزار تومان یا امثال اینها که ارزش این محصول را پایین می آورد.
وی با اشاره به اینکه به طور مثال هر یک کیلوگرم پسته مرغوب و باکیفیت فندقی که 1000 دانه است و معادل 110 هزارتومان است پس هر دانه آن می شود 110 تومان، لذا چرا با جوک هایشان اذهان عمومی را مشوش می کنند.
جوادی با افزودن اینکه پسته فندقی در رفسنجان در حال حاضر با قیمت هر یک کیلوگرم 110 هزار تومان به فروش می رسد؛ تأکید کرد: با این صحبت ها بازار داخلی و خارجی را خراب نکنید که دودش به چشم کشاورز می رود.
رییس صنف پسته شهرستان رفسنجان به تولید حدود 4 هزار تن پسته در رفسنجان اشاره و خاطرنشان کرد: اکثر این محصول در انبارها مانده و خرید و فروشی انجام نمی گیرد؛ 700 مغازه خرید و فروش در رفسنجان وجود دارد که از این تعداد 200 مغازه فعال هستند و امسال با وجود کمبود پسته این تعداد 200 مغازه هم فعالیتی نداشتند.
آنطور که جوادی اظهار می کند: بازار پسته، دلال ندارد؛ بلکه واسطه هایی در این میان نمونه ای از پسته را دست تاجر می رسانند که تنها دو درصد گیر این واسطه ها می آید.
نظر شما