دست دوستی کشورهای عربی با دمشق

سفر«عمر البشیر» به دمشق نگرانی مخالفان سوریه را برانگیخته است، چرا که این سفر می تواند مقدمه بر عادی سازی عربی با «بشار اسد» باشد.

خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: سفر یکشنبه شب (25 آذر)«عمر البشیر» رئیس جمهوری سودان به دمشق و دیدار با «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه بیانگر آن است که کشورهای عربی پس از هفت سال تحریم دمشق و تلاش برای براندازی نظام اسد به این نتیجه رسیدند که باید به عادی سازی روابط با دمشق اقدام کنند.

سفر عمر البشیر به دمشق، نخستین سفر یک مقام عالی رتبه عربی به این کشور از زمان بحران سوریه است، به همین دلیل می توان گفت که البشیر در عادی سازی روابط پیشقدم شده است و احتمال می رود کشورهای دیگر عربی نیز پیرو البشیر شود.

 

برهمین اساس، دعوت پارلمان عربی از اعضای اتحادیه عرب برای فعالسازی دوباره کرسی سوریه، تلاش امارات از یک شبکه مخفی برای ایجاد صلح سیاسی بین عربستان و سوریه، بازگشایی سفارت امارات در دمشق، مصاحبه بشار اسد با یک روزنامه کویتی برای نخستین بار پس از هفت سال، بازگشایی گذرگاه مرزی بین اردن و سوریه را می توان از جمله دلایل و نشانه هایی برای عادی سازی روابط عربی با دمشق عنوان کرد.

 

بازگشت دمشق به اتحادیه عرب

سفر البشیر می تواند دروازه های دوستی بین دمشق با کشورهای دیگر عربی را بازکند، چرا که «انور قرقاش» وزیر امور خارجه امارات پیش از این در اظهاراتی گفته بود که "بیرون کردن سوریه از اتحادیه عرب اشتباه بوده است و باید دمشق را به همکاری بازگرداند."

برهمین اساس، احتمال می رود که اعضای اتحادیه عرب با بازگشت سوریه به این اتحادیه موافقت کند و دمشق روابط دیپلماتیک، نظامی، سیاسی و اقتصادی با کشورهای این اتحادیه را پس از گذشت هفت سال از سر بگیرد؛ به طوری که بشار اسد در مصاحبه اش با یک روزنامه کویتی گفته است که "سوریه به سطح خوبی از تفاهم با کشورهای عربی رسیده است و این ارتباطات روابط را بازمی گرداند."

اتحادیه در سال 2011 میلادی عضویت مجدد سوریه را مشروط به اجرای بندهای «طرح عربی» کرده بود؛ اما دمشق با این طرح مخالفت کرد و آن را «نقض حاکمیت سوریه» دانست.

 

حال پس از گذشت هفت سال، اعضای اتحادیه عرب تمایل خود را برای فعالسازی سوریه اعلام کردند؛ اما برای لغو تصمیم گذشته خود باید اجلاس دیگر به منظور فعالسازی عضویت دمشق به راه بیندازد  و باید اکثریت آرای این اتحادیه را به دست اورد. به همین دلیل سوریه نیاز دارد تا موافقت اتحادیه را به دست گیرند و پس از کسب رای دوباره وارد اتحادیه شود.

اگر سوریه اجماع عربی را برای بازگرداندن کرسی اش در اتحادیه عرب به دست بیاورد، همه تحریم های تحمیلی بر سوریه از جمله ممنوعیت سفر شخصیت های ارشد و مسئولان عالی رتبه سوریه، توقف تعامل با بانک مرکزی سوریه و توقف تعاملات مالی و توافقنامه تجاری با سوریه لغو می شود و با لغو این تحریم ها حتی چرخه های اقتصادی این کشور مجدد به راه می افتد.

 

عصبانیت مخالفان

سفر البشیر به دمشق که باعث شده است زمزمه ها برای امکان بازگشت سوریه به اتحادیه عرب نواخته شود و همین امر مخالفان سوریه را ناراحت و خشمگین کرده است.

«هیثم المالح» رئیس کمیته حقوقی ائتلاف سوری دراین باره گفته است که سفر البشیر یا هر رهبر دیگر عربی مغایر با تصمیم اتحادیه عرب است که پیش از این به قطع روابط عربی با دمشق و لغو عضویتش فراخوانده است.

المالح گفته است که هر چیزی بعید نیست و احتمال دارد عادی سازی روابط عربی با سوریه انجام گیرد.

 

از سوی دیگر، «عبدالناصر العمر حوشان» عضو هیئت حقوق دانان سوریه گفته است که باوجود تصمیم اتحادیه عرب، اما متاسفانه کشورهای عربی ملزم به قطع رابطه با دمشق نبودند، بلکه هرکشوری آزاد است که روابط خود را به طور مستقل با سوریه داشته باشد.

حوشان گفته است که تصمیم اتحادیه عرب تنها صوری بوده است ، به همین دلیل سودان روابط خود را با دمشق قطع نکرده است، بلکه همکاری امنیتی بین خارطوم و سوریه وجود دارد.

 

از این رو؛ این سفر البشیر را می توان مقدمه ای برای عادی سازی روابط با دمشق دانست و باید منتظر بود و دید که کشور عربی دیگر برای برقراری روابط با دمشق کیست.

کد خبر 748688

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha