به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، «ریحانه حقانی» امروز (دوشنبه 26 آذر) در نشست خبری که با حضور اصحاب رسانه در پژوهشگاه حضرت معصومه علیهاالسلام برگزار شد، به تبیین فعالیتهای علمی پژوهشی جامعهالزهرا علیهاالسلام پرداخت.
ارسال بیش از 400 اثر به دبیرخانه همایش کتاب سال بانوان
معاون پژوهش جامعهالزهرا علیهاالسلام به برگزاری نخستین همایش کتاب سال بانوان در جامعهالزهرا علیهاالسلام اشاره کرد و گفت: پس از پایان فراخوان این همایش، 410 اثر به دبیرخانه ارسال شده که در رشتههای تفسیر و علوم قرآن، اخلاق و عرفان، تاریخ و سیره، فقه و حقوق، جامعه شناسی، زن و خانواده بیشتر آثار دریافت شده است.
حقانی افزود: در راستای برگزاری این همایش، کمیتههای علمی و تخصصی تشکیل شده و آثار در مرحله ارزیابی و داوری قرار میگیرد.
وی یادآور شد: مراسم اختتامیه همایش کتاب سال بانوان همزمان با ایام ولادت حضرت زهرا علیهاالسلام برگزار میشود.
معاون پژوهش جامعهالزهرا علیهاالسلام به فراوانی آثار در این همایش اشاره کرد و گفت: بیشترین آثار دریافت شده در عرصه زن و خانواده بوده، از جمله در این عرصه 145 اثر دریافت شده است، همچنین در عرصه تفسیر و علوم قرآن 53 اثر، در عرصه تاریخ و سیره 34 اثر، در عرصه ادبیات و هنر 80 اثر و در عرصه فلسفه و کلام 29 اثر دریافت شده است.
برگزاری سه دوره تربیت پژوهشگر در جامعهالزهرا علیهاالسلام
حقانی در ادامه بیان داشت: در زمینه ارتقا و توان پژوهشی طلاب، برنامهها و فعالیتهای مختلفی در عرصههای گوناگون داشتیم، از جمله سه دوره تربیت پژوهشگر در جامعهالزهرا علیهاالسلام برگزار شده است.
وی افزود: سومین دوره تربیت پژوهشگر با حضور 75 نفر از طلاب در 6 گروه علمی تفسیر و علوم قرآن، فلسفه وکلام، فقه واصول، تاریخ اسلام، تعلیم و تربیت اسلامی و ادبیات عرب در حال برگزاری است.
معاون پژوهش جامعهالزهرا علیهاالسلام اضافه کرد: دومین دوره تربیت پژوهشگر نیز با حضور 73 نفر از پژوهشگران در 6 گروه علمی تفسیر و علوم قرآن، فلسفه وکلام، فقه واصول، تاریخ اسلام، اخلاق وتربیت و مطالعات زن وخانواده برگزار شد.
حقانی بیان داشت: در سال جاری، پژوهشگران فعال ساماندهی شدند که 60 مقاله علمی ارائه کردند، از جمله 31 مقاله چاپ شده، 18 مقاله در دست چاپ و 11 مقاله ارسال شده به همایشها و کنگرهها حاصل این طرح است.
وی همچنین به برگزاری دوره کوتاه مدت تربیت پژوهشگر در سال جاری اشاره کرد و گفت: این دوره با عنوان دوره کوتاه مدت «مشق اجتهاد» و با همکاری و مشارکت مؤسسه آموزش عالی امام رضا (ع) برگزار شد که اساتید فقه و اصول در این دوره حضور داشتند.
اجرای طرح تربیت مترجم در جامعهالزهرا علیهاالسلام
معاون پژوهش جامعهالزهرا علیهاالسلام در ادامه به اجرای طرح تربیت مترجم اشاره کرد و اظهار داشت: دوره تربیت مترجم برای نخستین بار در جامعهالزهرا علیهاالسلام اجرا شد که 200 طلبه و پژوهشگر در سه رشته انگلیسی، عربی و ترکی استانبولی ثبت نام کردند.
حقانی عنوان کرد: پس از آزمون علمی در رشته ترجمه زبان انگلیسی 38 نفر، در رشته عربی 31 نفر و در رشته ترجمه ترکی استانبولی 33 نفر پذیرش شدند.
وی تصریح کرد: دوره تربیت مترجم انگلیسی، عربی و ترکی استانبولی از بهمن ماه سال جاری در این مؤسسه علمی پژوهشی آغاز میشود.
درخشش پژوهشگران جامعهالزهرا علیهاالسلام در همایشهای مختلف
معاون پژوهش جامعهالزهرا علیهاالسلام با اشاره به حضور پژوهشگران جامعهالزهرا علیهاالسلام در همایشهای مختلف گفت: امسال 38 مقاله از سوی طلاب و پژوهشگران این مؤسسه علمی حوزوی به دبیرخانه کنگره بین المللی بانو امین ارسال شد که در روز اختتامیه یک مقاله در قالب ارائه و سخنرانی در مراسم اصلی، ۸ مقاله در قالب ارائه در کمیسیونهای تخصصی و ۲۲ مقاله در قالب پوستری ارائه شد.
حقانی یادآور شد: در راستای برگزاری چهارمین کنگره بین المللی بانو امین، سه کتاب از آثار بانو مجتهده امین(ره) به همت پژوهشگران جامعهالزهرا علیهاالسلام، تصحیح، تعلیق و مستندسازی شد که در مراسم اختتامیه کنگره رونمایی شدند.
وی همچنین به حضور پژوهشگران جامعهالزهرا علیهاالسلام در همایش بین المللی جایگاه زن وخانواده از دیدگاه مذاهب اسلامی اشاره کرد و افزود: در این همایش، 10 نفر از پژوهشگران این مؤسسه مورد تجلیل قرار گرفتند.
معاون پژوهش جامعهالزهرا علیهاالسلام اضافه کرد: در همایش اندیشه دفاعی امام خامنه ای مدظله العالی نیز 10 نفر از پژوهشگران پذیرش مقاله داشتند و مقالات آنان در پایگاههای ISC نمایه میشود.
تعامل جامعهالزهرا علیهاالسلام با مراکز علمی
حقانی به تعامل معاونت پژوهش جامعهالزهرا علیهاالسلام با مراکز علمی اشاره کرد و گفت: امسال با 16 مرکز علمی از جمله مرکز تحقیقات زن و خانواده، شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای عالی حوزههای علمیه، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه، مؤسسه آینده روشن، انجمنهای علمی حوزه، سازمان عقیدتی سیاسی، مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و مؤسسه علمی پژوهشی امام خمینی(ره) و غیره تعامل داشته ایم.
وی بیان کرد: بیشتر تعاملات با مراکز علمی منجر به عقد تفاهم نامه شده است، همچنین بر اساس یکی از تعاملات، یکی از شعبههای انجمنهای علمی حوزه در جامعهالزهرا علیهاالسلام آغاز به کار خواهد کرد.
انتشار پنج نشریه پژوهشی در جامعهالزهرا علیهاالسلام
معاون پژوهش جامعهالزهرا علیهاالسلام در ادامه به نشریات علمی پژوهشی جامعهالزهرا علیهاالسلام اشاره کرد و اظهار داشت: امسال دوفصلنامه مطالعات اسلامی زنان و خانواده پس از هفت شماره چاپ موفق به اخذ رتبه علمی پژوهشی شد، همچنین نشریه معارف اسلامی نامه جامعه با 14 شماره چاپ دارای رتبه علمی تخصصی است.
حقانی اضافه کرد: نشریههای داخلی جامعهالزهرا علیهاالسلام شامل نشریه «مطالعات تربیتی و روانشناختی» ویژه انجمن علمی پژوهشی تعلیم و تربیت، نشریه «کتاب مسطور» ویژه انجمن علمی پژوهشی تفسیر و علوم قرآن و نشریه «چکامه انتظار» ویژه مهدویت به مرحله چاپ رسیده اند.
وی با اشاره به انتشارات جامعهالزهرا علیهاالسلام، تصریح کرد: 121 عنوان کتاب از سوی انتشارات این مؤسسه به چاپ رسیده است، سه عنوان کتاب در سال جاری به چاپ رسیده و سه عنوان کتاب هم آماده چاپ داریم، همچنین کارهای نهایی 12 عنوان کتاب آغاز شده است.
فعالیت 830 پژوهشگر در 10 انجمن علمی پژوهشی جامعهالزهرا علیهاالسلام
معاون پژوهش جامعهالزهرا علیهاالسلام در ادامه به برگزاری کرسیهای ترویجی و آزاداندیشی اشاره کرد و گفت: در سال جاری 6 کرسی ترویجی و 4 کرسی آزاداندیشی در جامعهالزهرا علیهاالسلام برگزار شد، همچنین 22 نشست علمی پژوهشی و 24 کارگاه علمی پژوهشی برگزار شده است.
حقانی بیان داشت: هم اکنون 830 نفر از طلاب و پژوهشگران عضو انجمنهای علمی پژوهشی در 10 گروه تفسیر و علوم قرآن، تاریخ، مهدویت، ادبیات عرب، فلسفه، کلام، تبلیغ با گرایش حج، تعلیم و تربیت اسلامی، فقه و اصول و مطالعات زن و خانواده هستند.
اجرای طرح تربیت کارشناس تدوینگر
وی با بیان اینکه طرح تربیت کارشناس تدوینگر متون یکی دیگر از فعالیتهای معاونت پژوهش است، عنوان کرد: در این طرح پژوهشگرانی که صاحب قلم هستند، مهارتهای مختلف را در بحث تدوین به دست میآورند و به عنوان ارزیاب و تدوینگر در این عرصه فعالیت میکنند.
معاون پژوهش جامعهالزهرا علیهاالسلام تصریح کرد: نخستین دوره این طرح به پایان رسیده و پژوهشگران شرکت کننده در این طرح توانستند 25 مقاله علمی تدوینگری را تألیف کنند.
حقانی افزود: 55 نفر از پژوهشگران در این دوره شرکت کردند و در گروههای کارورزی، 40 کتاب را مورد ارزیابی علمی قرار دادند، همچنین 8 گروع علمی تدوین زیر نظر 25 استاد مشغول به فعالیت هستند.
وی اضافه کرد: گروههای علمی تدوینگر 50 کتاب را به صورت علمی ارزیابی میکنند، همچنین 12 کتاب در دست تألیف دارند که پنج اثر از این آثار تا پایان سال به چاپ خواهند رسید.
نظر شما