به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، استان سیستان و بلوچستان بالاترین آمار بی سوادی در کشور را دارد که بخش عمده آن مربوط به زنان و دختران این استان است. نگرش سنتی حاکم بر فرهنگ این استان موجب شده لزومی به سوادآموزی زنان جامعه احساس نشود و همین نکته تلاش ها در این زمینه را با چالش روبرو کرده است.
در سال های گذشته تعدادی از جوانان بومی این استان تلاش خستگی ناپذیری برای مقابله با این نگرش غلط اجتماعی را آغاز کرده اند. یکی از این جوانان، « کبری لک زاهد» است که خود تا 12 سالگی قربانی همین نگرش اشتباه بوده چراکه ناپدریاش به او اجازه تحصیل نمیداده اما کبری بر اثر یک اتفاق با یکی از معلمان نهضت سوادآموزی آشنا میشود و شروع به درس خواندن میکند تا این که لیسانس تربیت بدنی می گیرد و کارمند آموزش و پروش میشود. «کبری» حالا شب و روزش شده تلاش برای باسواد کردن دختران سیستان.
«فصل بادهای گرم» نام مستندی است که به تلاش های «کبری لک زاهد» می پردازد. این فیلم در دوازدهمین جشنواره سینماحقیقت به نمایش درآمد و با حضور میهمانان از عوامل آن تقدیر شد.
«حسین ریگی» کارگردان این مستند درباره شکل گیری ایده ساخت آن می گوید: چند سال قبل سفارشی از نهضت سوادآموزی برای ساخت مستند دریافت کردم. در جریان تحقیق با « کبری لک زاهد» آشنا شدم که داستان جالبی با خود داشت.
این کارگردان روند ساخت « فصل بادهای گرم» را دشوار توصیف می کند و می گوید: جلب اعتماد «کبری» برای فیلمبرداری از زندگی اش کار دشواری بود. از سوی دیگر خانواده شاگردان کبری هم اجازه نمی دادند از فرزندانشان تصویربرداری کنیم . به هرصورت 5 ماه با « کبری لک زاهد» صحبت می کردیم تا بالاخره موفق شدیم با فیلمبرداری از دشواری های کارش، اعتماد او را جلب کنیم.
ریگی که خود از اهالی سیستان و بلوچستان است، به تصویری که رسانه ها از این استان می سازند انتقاد دارد: همواره در سینما و تلویزیون نسبت به استان ما نگاه منفی وجود دارد که موجب شده مردم کشور، استان را با اعتیاد و قاچاق بشناسند.
اما «کبری لک زاهد» که شخصیت اصلی مستند است وقتی در جشنواره سینماحقیقت مورد تقدیر قرار گرفت، گفت: «فصل بادهای گرم» می خواهد فرهنگی که مردم سیستان و بلوچستان با آن دست و پنجه نرم می کنند را تغییر دهد تا تصویر دیگری از زندگی مردم این استان ساخته شود.
بنابر گزارش شبستان، در سال های گذشته گروهی از مستندسازان جوان اهل سیستان و بلوچستان به عرصه مستندسازی از ویژگی های طبیعی و فرهنگی استان خود پاگذاشته اند؛ به طوری که جشنواره سینماحقیقت هرساله یک یا چند اثر شاخص از این فیلمسازان را معرفی می کند. شاید این استان گریبانگیر مشکلات زیادی –از فقر اقتصادی تا چالش های فرهنگی- باشد اما به همان اندازهخ نیز برای مردم سایر نقاط کشور ناشناخته است.
نظر شما