برنامه ریزی برای افزایش تولید زغال سنگ

ظرفیت تولید فولاد کشور براساس سند چشم انداز ۱۴۰۴ قرار است به رقم ۵۵ میلیون تن برسد. سال ۹۳ برای تحقق این چشم انداز طرح جامع فولاد تدوین شده است و حالا قرار است در این مسیر ظرفیت تولید زغالسنگ در کشور افزایش یابد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، پیش‌بینی مصرف فولاد تا افق ۱۴۰۴ در سناریوهای مختلف محاسبه شده و میانگین به‌دست آمده از همه سناریوها نشان‌دهنده میزان 30.2 میلیون تن است که با ادامه این روند در افق ۱۴۰۴ با لحاظ رشد جمعیت میزان مصرف سرانه فولاد حدود ۳۴۰ کیلوگرم به ازای هر نفر است. درصورتی که این میزان درحال حاضر ۲۳۰ کیلوگرم است.

 

با توجه به برآورد مصرف ۳۰ میلیون تن در افق ۱۴۰۴ برای برآورده کردن نیاز به تولید ۵۵ میلیون تن باید حدود ۲۰ تا ۲۵ میلیون تن صادرات باشد که یکی از مسائل طرح جامع بوده و باید برای تحقق اهداف در این بخش برنامه‌ریزی‌های منسجمی به‌عمل‌ آید. در سال ۱۳۹۳ به دلیل عدم توازن زنجیره فولاد و همچنین به منظور سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی یکپارچه در توسعه صنعت فولاد کشور و دستیابی به هدف سند چشم‌انداز افق ۱۴۰۴ مطالعات طرح جامع فولاد کشور با محوریت سازمان ایمیدرو و شرکت ملی فولاد ایران تدوین شد. در حال حاضر سه سال متوالی است که طرح جامع فولاد با رصد مولفه‌های موجود، مورد پایش قرار می‌گیرد.

 

در پایش سال 95 طرح جامع فولاد که دومین پایش این طرح از ابتدای تدوین و اجرای آن است، اتفاقات مهم و مثبتی روی داده که از آن جمله می توان به ایجاد کارگروه مشترک پایش طرح جامع با حضور نمایندگان معاونت های وزارت صمت، ایمیدرو، شرکت ملی فولاد، انجمن تولیدکنندگان فولاد و انجمن سنگ آهن و شرکت فولاد تکنیک، همچنین جلب همکاری سازمان هایی مثل راه آهن و بنادر و کشتیرانی برای پایش جامع اطلاعات این طرح، اصلاح روند صدور مجوز طرح های در حال احداث فولاد کشور و همچنین برآورد سرمایه گذاری لازم برای تحقق اهداف طرح جامع فولاد در افق 1404 اشاره کرد.

 

بنابراین گزارش، در طرح جامع فولاد برای دستیابی به ظرفیت 6 میلیون تن تولید به روش کوره بلند 3.7 میلیون تن کک نیاز داریم که این به معنی تولید 5 میلیون تن کنسانتره زغالسنگ است. در حال حاضر برنامه افزایش 2.7 میلیون تن ظرفیت تولید زغالسنگ خام در دست اجراست که 750هزار تن در خُمرود و سه طرح در طبس انجام می شود.

 

سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران به نقل از «اردشیر سعدمحمدی»، معاون طرح های توسعه معدن و صنایع معدنی ایمیدرو درباره این طرح ها نوشته است: «2 طرح در اختیار بخش خصوصی با ظرفیت های 400هزار و 750هزار تنی است و طرح دیگر به ظرفیت 800هزار تن توسط ایمیدرو و با فاینانس چین اجرا می شود.»

 

سعدمحمدی تاکید کرد: «با این پروژه های جدید، یک میلیون و 350هزار تن ظرفیت تولید کنسانتره زغالسنگ ایجاد خواهد شد که تا حدودی مشکلات مربوط به تامین این ماده را برطرف می کند. در روش کوره بلند به ازای تولید هر تن فولاد 6دهم تن کک نیاز است که برای تولید هر تن کک نیز 1.4 تن زغالسنگ مصرف می شود.»

 

شرایط سنتی تولید فولاد در ایران به 2هزار سال پیش برمی گردد اما 150 سال پیش تولید در دوره معاصر شروع شد با اینحال تولید صنعتی در سال 1349 به جریان افتاد. اکنون ظرفیت تولید سالانه به 33 میلیون تن رسیده است. میزان تولید فولاد خام در هفت ماه امسال به 11.4 میلیون تن رسیده و پیش بینی می شود تولید در پایان سال از مرز 21 میلیون تن عبور می کند.

 

صنعت فولاد ایران نقش 2درصدی در تولید ناخالص داخلی دارد. سال قبل صادرات فولاد به حدود 9 میلیون تن رسید اما در سال جاری باید صادرات افزایش پیدا کند تا تولیدات فولاد روند واقعی به لحاظ اقتصادی و فروش پیدا کند. ظرفیت تولید فولاد نسبت به قبل انقلاب حدود 10 برابر و تولید حدود 7 برابر فزونی پیدا کرده است. باید جذب سرمایه در این صنعت به سمت تولید فولادهای آلیاژی معطوف تا ارزش افزوده بیشتری نصیب اقتصاد شود.

 

سرانه مصرف در ایران اکنون به 125 کیلوگرم رسیده در حالی که در سال های گذشته به مرز 200 کیلوگرم رسیده بود. بخش خودروسازی نیز از مصرف کننده های بزرگ فولاد است. در کشور شرکت هایی همچون فولاد مبارکه و ورق چهارمحال و بختیاری تولیدکننده ورق فولادی با استانداردهای جهانی هستند. طی سال های گذشته با گوگردزدایی و نیز فیلتراسیون هایی انجام شده، آلودگی های این صنعت بسیار کاهش یافته است.

 

یادآور می شود: برای تحقق تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در افق ۱۴۰۴ نیازمند ۱۶۸ میلیون تن سنگ آهن، ۸۶ میلیون تن کنسانتره، ۷ میلیون تن کلوخه، ۸۰ میلیون تن گندله، ۵ میلیون تن چدن و ۵۲ میلیون تن آهن اسفنجی هستیم که چنانچه برای کسری های زنجیره برنامه ریزی شود بازهم کمبودهایی در برهه هایی حس می شود که باید این عدم توازن ها شناسایی، کنترل و مدیریت شود.

 

مجموع سرمایه گذاری مورد نیاز در زنجیره فولاد هم ۸ میلیارد و ۹۸۵ میلیون و ۱۰۰ هزار یورو برآورد شده که سهم زیرساخت ها ۲۷۲.۲ میلیون یورو بوده و مابقی به کنسانتره، گندله، آهن اسفنجی و فولاد خام تعلق دارد./

 

 

 

 

کد خبر 747998

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha