خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: بسیاری از حوادث تاثیر گذاری در سال 2018 میلادی بر جهان، رنگ خون و درگیری سیاسی و نظامی داشته است که می توان مسئله یهودی سازی قدس، ترور «جمال خاشقجی»، تحریم«بن سلمان»، تظاهرات فرانسه، سقوط دولت اردن، عقب نشینی اپوزیسیون سوریه را از مهمترین مسایل تاثیرگذار امسال عنوان کرد.
در نیمه سال 2018 میلادی یعنی در 14 می امسال، ایالات متحده آمریکا سفارت خود را به قدس اشغالی منتقل کرد، گامی که خوشایند رژیم صهیونیستی بود و خشم فلسطینی ها را برانگیخت.
یهودی سازی قدس
تصمیم انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به قدس اشغالی به تصمیم «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در دسامبر 2017 میلادی برمی گردد که تصمیم گرفت پس از دهها سال قدس را به عنوان پایتخت رژیم جعلی اسرائیل به رسمیت بشناسد.
برهمین اساس، «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی از این تصمیم ترامپ استقبال کرده و گفته است که "این اقدام نشان می دهد که قدس از سه هزار سال پیش پایتخت ملت یهود بوده است".
اما این اقدام خشم و ناراحتی جهان عرب و برخی متحدان غربی آمریکا را به همراه داشت، اما هیچ کسی واکنشی نشان نداد و تنها ملت فلسطین به برپایی تظاهرات های اعتراض آمیز با نام «راهپیمایی بازگشت» اقدام کردند که تا الان ادامه دارد.
راهپیمایی بازگشت تنها حرکت اعتراض آمیزی به شمار می آید که مقاومت و مردم در مشوش کردن اشغالگران موفق بودند، باوجود اینکه هزاران نفر از فلسطینی ها به شهادت رسیدند.
ناآرامی های اردن
ناآرامی های مردمی در اردن یکی از مهمترین حوادث سال 2018 میلادی بود که توانستند «عبدالله دوم» پادشاه اردن را نگران کند و «هانی الملقی» نخست وزیر اردن استعفا دهد.
پس از وقایع اردن، سال 2018 میلادی تاریخ بحران انسانی به شمار می آید، به طوری که «جمال خاشقجی» روزنامه نگار منتقد عربستان داخل کنسولگری این کشور در استانبول ترکیه در دوم اکتبر گذشته کشته شد.
از زمان ترور خاشقجی، ترکیه توانستند این مسئله را در دست بگیرید و به افکار عمومی منتقل کند و در جریان آن آل سعود را در بحران قرار دهد که شاید همین امر باعث سرنگونی رهبران آن شود.
ترور جمال خاشقجی
ترور جمال در دوم اکتبر گذشته باعث شد تا همه نگاه به ترکیه و عربستان باشد و ترکیه این مسئله را بین المللی کرد و غرب به ویژه اروپا برای بررسی این ماجرا وارد صحنه شدند تا از مهمترین بازیگران این ماجرا به شمار آیند، اما «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا همچنان در این ماجرا از «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان حمایت کرد.
جمال خاشقجی کیست؟
خاشقجی در سال 1958 میلادی در مدینه منوره متولد شد، وی مسیر روزنامه نگاری را از روزنامه گازت آغاز کرد و از 1987 تا 1990 میلادی خبرنگار تعدادی از روزنامه ها و هفته نامه بود، به طوری که بهترین پوشش از حوادث افغانستان، الجزایر، کویت، سودان و خاورمیانه را ارایه می داد. موفقیت وی در پوشش این حوادث باعث شد تا در سال 1999 میلادی به عنوان معاون سردبیر روزنامه «اراب نیوز» تعیین شود و تا سال 2003 در این سمت باقی ماند.
وی در سال 2004 میلادی به عنوان سردبیر روزنامه الوطن انتخاب شد، اما مدت طولانی در این پست نماند و تنها پس از 52 روز از آغاز انتخابش استعفا داد و از آن زمان به بعد به عنوان مشاور رسانه ای شاهزاده «ترکی فیصل» منصوب شد.
در سال 2007 میلادی دوباره به عنوان سردبیر الوطن تعیین شد و در سال 2010 میلادی مجبور به استعفا شد، بدون اینکه بدون ارایه دلایل واقعی آن را توضیح دهد، به طوری که بسیاری احتمال می دهند که استعفای وی به علت مطلب منتشر شده از سوی «ابراهیم الالمعی» از مخالفان تفکر سلفی بوده است.
در سال 2010 میلادی به عنوان رئیس شبکه خبری العرب متعلق به مالک آن شاهزاده «ولید بن طلال» تعیین شد، همچنین به عنوان تحلیلگر سیاسی شبکه های محلی عربستان و شبکه های MBC و BBC و الجزیره فعالیت می کرد.
جمال خاشقجی همچنین موفق به دیدار «اسامه بن لادن» شد و قبل از حوادث سپتامبر 2001 میلادی مصاحبه ها و دیدارهای ویژه ای با وی داشته است.
خاشقجی به علت روابط متعادل با مخالفان اسلامگرا و لیبرال در عربستان و خارج آن شناخته شده است و حضور موثری در مسایل مهم منطقه ای مانند سوریه، مصر، یمن و پرونده ایران داشته است.
مسئله خاشقجی از مهمترین مساحل صحنه بین المللی به شمار می آید و اتهامات و روایت ها و نتایج و تحقیقات بین المللی که آخرین آن گزارش سیا دراین باره بوده است، نشان می دهد که «محمد بن سلمان» دستور قتل خاشقجی را صادر کرده است.
ترور جمال خاشقجی همچنان به عنوان یک معما و راز در جهان است، اگرچه گزارش های رسانه ای مسئول این قتل را ولیعهد عربستان می دانند و انگشت اتهام را به سمت آن نشانه رفته اند.
چه کسی جمال را ترور کرد؟
بن سلمان پس از گذشت نزدیک به دو ماه، متهم دریف اول این جنایت است، اما در روزهای اخیر بن سلمان مشتاق سفر به برخی کشورهای عربی شد و امارات اولین مقصد وی و سپس بحرین، مصر، تونس، موریتانی و الجزایر بود.
اگرچه سفر بن سلمان با استقبال برخی از سران این کشورها روبه رو شد، اما مخالفت مردمی در این کشور از جمله تونس و الجزایر باعث شد که عمق فاجعه را احساس کند.
واکنش مردمی از تونس تا الجزایر نسبت به سفر بن سلمان متفاوت نبود، چرا که این سفر شاهزاده جوان سعودی برای ترمیم چهره خود و کسب محبوبیت در جهان عرب بود؛ اما در این سفرها آنچه دید با آنچه می خواست رخ دهد، متفاوت بود و بیشتر وجه عربستان به ویژه بن سلمان را زیر سوال برد.
جلیقه زردها در فرانسه
آخرین روزهای سال 2018 میلادی انگشت خود را بر اروپا قرار داد و فرانسه شاهد بزرگترین اعتراض های پاریس از سالهای پیش تاکنون بود.
اقدامات خشونت بار هفته های گذشته فرانسه را لرزاند، به طوری که پاریس شاهد آتش زدن صدها خودرو، تخریب طاق پیروزی بود و دولت «امانوئل ماکرون» بدترین بحران روبه روی خود را تاکنون شاهد بود.
اعتراض های فرانسه وارد چهارمین هفته خود شده است و این اعتراض ها به علت اعمال مالیات های جدید بر قیمت سوخت است، این اعتراضها دولت فرانسه را به سمت توقف تصمیمات ریاضت اقتصادی و کاهش آن و دعوت از معترضان برای گفتگو هدایت می کند، اما تظاهرکنندگان معروف به«جلیقه زردها» به این درخواست پاسخ ندادند.
تحلیلگران این اعتراض ها را خشونت بارترین اعتراض در تاریخ فرانسه از زمان انقلاب دانشجویی سال 1968 می دانند.
حوادث خونین و درگیری های سیاسی و نظامی و اعتراض های مردمی در سال 2018 میلادی باعث شد تا امسال را نسبت به سالهای گذشته متمایزتر بکند.
نظر شما