به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه خبری حوزه هنری، شانزدهمین جشنواره شعر و داستان «جوان سوره» ظهر امروز سهشنبه ۲۰ آذر در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه گیلان آغاز به کار کرد.
پس از تلاوت قرآن کریم و پخش سرود جمهوری اسلامی ایران در آیین افتتاحیه این جشنواره، «سعید بیابانکی» شاعر و طنزپرداز که اجرای این مراسم را برعهده داشت، گفت: جشنواره شعر و داستان جوان سوره در شهرهای مختلفی برگزار شده تا امروز در شانزدهمین دوره به گیلان سرسبز رسیده است. این استان ثابت کرده که در حوزه شعر و داستان برجسته است و در روزنامهخوانی و کتابخوانی از بقیه پیشی گرفته است.
وی با تسلیتگویی درگذشت زندهیاد «ابوالفضل زرویی نصرآباد» افزود: زرویی نصرآباد از شاعرانی است که حق بزرگی به گردن این جشنواره دارد و جایش میان ما خالی است.
بیابانکی در ادامه به خوانش یکی از متون طنز این شاعر که از مجموعه «تذکره المقامات» در نشریه «گل آقا» برگرفته شده بود، پرداخت.
وی همچنین با اشاره به خاطره آشنایی خود با زرویی نصرآباد در جادهای به سمت زابل گفت: وقتی ایشان را برای اولین بار در سفر به زابل دیدم به استاد گفتم عجیب است اگر روزی از من بپرسند کجا با استاد زرویی آشنا شدی؟ بگویم در جاده زاهدان و زابل!
حوزه هنری حق بزرگی بر گردن فرهنگ و ادب کشور دارد
در ادامه «علی صفایی»، رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه گیلان، با خیرمقدمگویی به حاضران عنوان کرد: حوزه هنری در ایران بر گردن فرهنگ و ادبیات حق بزرگی دارد. در این رویشگاه قیصر امینپور، سلمان هراتی و بسیاری از شاعران فرهیخته بالنده شدند و در سایه علم و هنر خود جوانههای متعددی را پرورش دادند و توانستند به سرسبزتر شدن فرهنگ سرزمینمان کمک کنند. در گیلان نیز بالطبع شاهد موفقیتهای فراوان و روزافزون در این حوزه هستیم.
وی افزود: این جغرافیا از لاهور تا دهلی، از قفقاز تا خلیج فارس، در تاریخی بزرگ توانسته ملتی را دور هم جمع کند که برخوردار از غنیترین فرهنگها هستند. این افتخار ماست که با برگزاری چنین نشستهایی در تداوم جریان فرهنگی این سرزمین کوشا باشیم.
صفایی خطاب به دانشجویان گفت: شما میراثدار اندیشههای لطیف و متعالی انسانی شاعران بزرگی نظیر مولانا حافظ و سعدی و... هستید. جهانیان به ایرانیان به خاطر داشتن چنین مفاخری غبطه میخورند. استان گیلان در بسیاری از موارد همیشه از اولینها بوده است. چنانچه هنوز شعرهای نسیم شمال با بسیاری از حوادث روزگار جهان معاصر ما همخوانی دارد.
در ادامه وی از رحمت موسوی از شاعران گیلانی دعوت به شعرخوانی کرد. موسوی شعری را در وصف استان گیلان و شهر رشت و زیباییهای اقلیم شمالی کشور خواند.
زرویی نصرآباد مردی صمیمی و مسلط بر ادبیات کهت فارسی بود
در ادامه «محسن مومنیشریف» رئیس حوزه هنری عنوان کرد: خوشحالیم که شانزدهمین جشنواره جوان سوره در گیلان برگزار میشود و این جشنواره تا این سن رسیده است. این جشنواره ابتدا از همدان شروع شد و بعد از ۱۵ سال حالا به گیلان رسیده است. در روزگار ما از عالمان ربانی و دانشمندان بزرگی نظیر آیتالله بهجت همچون خورشیدی هستند که از سمت گیلان تابیدهاند. از شخصیتهای برجسته در تاریخ این شهر گرفته تا مدافعان حرمی که در روزگار کنونی ما از این استان درخشیدهاند و یاد همهشان را گرامی میداریم.
وی با اشاره به تلاشهای علیرضا قزوه مدیر سابق مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری که به تازگی به سمت رایزن فرهنگی ایران در هند منصوب شده است، ادامه داد: علیرضا قزوه برای ماندگاری جشنواره جوان سوره تلاش زیادی کرد. او امروز به ماموریت خود در حوزه هنری پایان داده است و به عنوان رایزن فرهنگی ایران در هند خدمت خواهد کرد که پیش از این هم سابقه معرفی ادبیات ایران به آن کشور را داشته است. او موفق شد به هندیهای زیادی نه تنها زبان فارسی یاد دهد که شعر و شاعری نیز بیاموزد.
رئیس حوزه هنری همچنین بیان کرد: برای عباس محمدی که مسئولیت مرکز آفرینشهای ادبی را برعهده گرفته است نیز آرزوی توفیق دارم. او علاوه بر جایگاه شعریاش، مدیر خوب و دوراندیشی نیز هست.
وی با اشاره به اهمیت پرداختن به ادبیات انقلاب به مناسبت چهل سالگی پیروزی آن عنوان کرد: در چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و چهل سالگی حوزه هنری هستیم که در آذر ۵۷ تشکیل شد. جا دارد سمیناری برای بزرگداشت این رویداد امسال برگزار شود. شاید بخشی از این وظیفه برعهده دانشگاههاست که بهتر بتوانند در حوزه ادبیات انقلاب قضاوت کنند؛ چراکه عناصر مکتب ادبیات انقلاب اسلامی قابل اتکاست. از معجزات انقلاب اسلامی آشتی دادن ادبیات معاصر به ادبیات کهن است که تکیهگاه شعر و داستان شده است و بر جهانبینی شگرف شیعه تکیه دارد.
وی در پایان از تلاشهای حوزه هنری استان گیلان و سپهر سوره هنر برای برگزاری شانزدهمین جشنواره شعر و داستان «جوان سوره» تقدیر کرد.
رئیس حوزه هنری با اشاره به نقش مرحوم زرویی نصرآباد در ادبیات کشور عنوان کرد: دو ویژگی زندهیاد زرویی نصرآباد را میان مردم محبوب کرده بود. اول آن که او شخصیتی صمیمی بود و هرکسی مجذوب او میشد. ادب از کلام و برخورد اجتماعی او میجوشید. دومین ویژگیاش استادی در کار بود. استاد زرویی بر ادبیات کهن و معارف دینی تسلط ویژه داشت. ملانصرالدین و تذکره المقامات را در ۲۲ سالگی مینوشت، اما تبحرش به قدری بر متون کهن و ارزشهای زبان فارسی زیاد بود که از متنهایش برداشت میشد. همچنین زندهیادان امیرحسین فردی، حسین حداد و... بسیاری دیگر که به عنوان داور و مدرس و استاد بر این جشنواره حق دارند، جایشان میان ما خالی است.
در ادامه مراسم «علیرضا قزوه» با بیان خاطرهای از یافتن نسخهای از دیوان کامل صائب در کتابخانه هندوستان خطاب به دانشجویان گفت: لازم است درباره آنچه که از فرهنگ خودمان نمیدانیم پژوهش شود و دنبال فرهنگمان برویم. در کتابخانههای ما شاید چیزی حدود ۵۰ درصد از کتابهای تاریخی موجود است.
در پایان آیین افتتاحیه جشنواره شعر و داستان جوان سوره نیز سید مهدی نقبایی از شاعران گیلانی به شعرخوانی پرداخت.
نظر شما