خوشه های طلایی انگور ملایر ثبت جهانی شد

بعد از دو سال پیگیری جهانی شدن انگور ملایر به واقعیت تبدیل شد و دهم آذر ماه امسال ثبت خوشه های طلایی انگور ملایر در سازمانی جهانی خواروبارو کشاورزی ملل متحد(فائو) کام ملایریها را شیرین کرد.

به گزارش خبرنگار شبستان از ملایر/  از سال 95 بود که مسئولان شهرستان ملایر با  توجه به  ظرفیت‌های بالای محصول انگور ملایر با  طرح مسئله ثبت جهانی انگور ملایر و ارائه آن به وزارت خانه پیگیر آن شدند تا  این میراث گران بها را  به جهان معرفی کنند.

بعد  از دو سال پیگیری جهانی شدن انگور ملایر به واقعیت تبدیل شد و دهم آذر ماه  امسال  ثبت خوشه های طلایی انگور ملایر  در سازمانی جهانی خواروبارو کشاورزی ملل متحد(فائو)  کام ملایریها را شیرین کرد.

  امروز مردم ملایر خوشحالند که زحمات  کشیده شده برای ثبت جهانی این محصول ارزشمند و طلای سبز ملایر به بار نشسته  و می‌ رود تا این نشان ارزشمند بستری برای رونق اقتصادی این شهرستان در حوزه‌های مختلف در آینده باشد.

 امروز حاصل زحمات دستان پینه بسته باغداران ملایری به بار نشسته  و مسیر جهانی شدن ملایر هموار شده تا بیش از گذشته شاهد رونق صنعت گردشگری ملایر با توجه به این امر مهم باشیم.

 

  مدیر جهاد کشاورزی ملایر در گفت‌وگویی با خبرنگار شبستان با بیان اینکه  شهرستان ملایر  دارای بیش از 10 هزار هکتار باغات انگور است و سالانه بیش از 240 هزار تن انگور از این تاکستان‌ها برداشت می‌شود، اظهار کرد: میزان تولید انگور در باغات ملایر بیش از 22 تن در هکتار و این میزان در جهان 15 تن در هکتار و در کشور 18 تن است.

 علی مروت امیری به برداشت یکصد تنی باغدار نمونه ملایری با استفاده از تجهیزات نوین و به روز از جمله اجرای طرح فراز در یکی از باغات این شهرستان طی سه سال گذشته اشاره  کرد و افزود: این میزان برداشت می‌تواند در همه باغات شهرستان  در آینده اتفاق بیفتد.

وی با اشاره به ثبت جهانی انگور ملایر  گفت: تا کنون فقط ۵۲ جیاس در فائو به ثبت رسیده که بیشترین آنها مربوط به چین و ژاپن هستند و اکنون با ثبت جهانی انگور ملایر، پنجاه و سومین جساس دنیا به ما تعلق گرفت.

 وی با اشاره به معیارهای  ثبت یک جیاس  افزود: رساندن یک میراث مهم کشاورزی به همین راحتی نیست و باید معیارهای مهمی از جمله رونق  اقتصادی آن در معیشت مردم منطقه، چشم‌انداز در منطقه، ریشه تاریخی و... را داشته باشد که انگور ملایر  این معیارها را داشته  است

 امیری انگور ملایر را مرغوب ترین انگور در سطح کشور و دنیا دانست و تصریح کرد: با ثبت جهانی انگور ملایر، نقشه دره جوزان در سایت فائو معرفی و تاریخ 12 هزار ساله کشاورزی ایران در فائو به رسمیت شناخته شد.

مدیر کشاورزی شهرستان ملایر با اشاره به اینکه از 4 هزار و 250 هکتار اراضی کشاورزی دره جوزان ، ۳ هزار هکتار آن باغات انگور است، بیان کرد: متوسط برداشت انگور در هر هکتار باغات دره جوزان ۳۵ تن بوده و کیفیت انگور ملایر مرغوب تر از سایر نقاط جهان است.

امیری  ثبت جهانی انگور ملایر  را یک برند ارزشمند برای این شهرستان  دانست و گفت: ملایر را با انگورش در جهان می‌شناسند   وما باید با ثبت جهانی انگور برای آینده این محصول برنامه داشته باشیم.

وی با بیان اینکه از این به بعد فائو نظارت لازم را بر انگور ملایر خواهد داشت و  از ما کار می‌خواهد.به دستاوردهای ثبت جهانی شدن انگور برای ملایر اشاره کرد و یادآورشد: ما در آینده از پشتیبانی علمی و مالی فائو بهره مند می شویم.

 وی در ادامه گفت:  با این وجود یکی از عمده مشکلات باغات انگور ملایر کاشت و برداشت سنتی انگور است که  باید در این زمینه با روش‌های به روز پیش برویم.

وی غرقابی بودن باغات را از جمله مشکلات دانست و گفت: باید با اجرای طرح‌های نوین آبیاری علاوه بر مدیریت مصرف آب  کیفیت محصول را نیز بالا ببریم

امیری همچنین سرمای بهاره در باغات ، وجود تعداد زیاد  بهره برداران  مشکلات فرآوری و بسته بندی، نبود ارقام تجاری را و...از دیگر مشکلات حوزه انگور ملایر دانست و گفت: با این وجود ما برنامه پنج ساله‌ای برای اصلاح مشکلات حوزه انگور داریم.

امیری اجرای طرح فراز در بیش از 5 هزار هکتار از باغات، اجرای طرح مبارزه با آفات و اجرای طرح  تغذیه باغات در 10 هزار هکتار ، تهیه سبد و گونی برای حمل و نقل و... را از جمله برنامه‌های جهاد کشاورزی برای باغات انگور ملایر  دانست و تصریح کرد: ما می‌توانیم با مدیریت مشکلات را حل کنیم.باید با مدیریت و زمان مشکلات را رفع کنیم.

فرماندار ملایر نیز ضمن تبریک ثبت جهانی انگور ملایر به مردم شهرستان به ویژه قشر زحمتکش کشاورزان  گفت:عوامل متعددی دست به دست هم دادند تا بتوانیم شاهد این اقدام بزرگ بوده و به نتیجه برسیم.

باب الله فتحی با بیان اینکه برای حفظ  این میراث ارزشمند و به نتیجه رسیدن این کار نیازمند همراهی و کمک همه مردم، کشاورزان و باغداران، مسوولان وزارتخانه و مسوولان شهرستان  است  بیان کرد:مردم ما باید دستاوردهای این توفیق بزرگ را ببینند.

فتحی با اشاره به روند تهیه پرونده و پیشنهاد ثبت جهانی انگور ملایر برای فائو بیان کرد: از سال 95 روند ثبت جهانی انگور با طی کردن مراحل مختلف انجام شد بعد از آنکه پنج کمیته با حضور مدیران دستگاه‌های اجرایی در شهرستان تشکیل و الزامات و مصوبات لازم در این کمیته ها انجام شد.
وی گفت: پس از انجام اصلاحات متعدد روی پیشنهاد (پروپوزال) ثبت جهانی انگور ملایر، پرونده در تیرماه سال 97 توسط گروه مشاوران علمی دبیرخانه جیاس مطرح و برای ثبت مناسب تشخیص داده شد که نیازمند بازبینی  و در ادامه پرونده ثبت جهانی انگور ملایر وارد مرحله دوم از سه مرحله ثبت میراث کشاورزی در جیاس شد.
فتحی اضافه کرد:  بعد از طی مراحل اول و دوم مرحله  سوم که  و بازدید  نمایندگان فائو از منطقه بود انجام شد و در نتیجه دهم   آذر ماه  امسال شاهد اعلام ثبت جهانی انگور ملایر بود

 

 وی  مهمترین دستاورد بزرگ ثبت جهانی انگور  ملایر را شناخته شدن ملایر در جهان دانست و افزود:  با توجه به اینکه  ثبت جهانی انگور ملایر می‌تواند آینده روشنی را در حوزه کشاورزی و باغداری شهرستان ملایر به همراه داشته باشد ما نیز باید در زمینه فرآوری واحدهای بسته‌بندی، مسائل زیست‌محیطی  و.. برنامه‌ریزی‌های لازم را داشته باشیم.

وی  با اشاره به اینکه در سفر اخیر وزیر کشاورزی به شهرستان ملایر نیازها و خواسته‌های مسئولان شهرستان مطرح شد تصریح کرد: نیاز است برای بحث حمل و نقل کشمش به کارخانه، اجرای طرح فراز در باغات و... حمایت‌های لازم از کشاورزان صورت گیرد.

 فرماندار ملایر بر ایجاد فرصت‌های گردشگری در شهرستان با توجه به ثبت جهانی انگور ملایر تاکید کرد و گفت: باید از طریق جذب گردشگر توان اقتصادی شهرستان را در این حوزه بالا ببریم

سرپرست پژوهشکده انگور و کشمش ملایر نیز با اشاره به فعالیت‌های پژوهشکده انگور ملایر در راستای استفاده از برنامه‌های علمی و پژوهشی برای باغات انگور و ملایر گفت:  با توجه به اینکه  با ثبت جهانی انگور ملایر به عنوان ابتدای راه تداوم و حفظ ثبت جهانی انگور ملایر برای ما بسیار مهم است

روح الله کرمی با اشاره به اینکه فواید و عواید این ثبت جهانی باید به کشاورزان و باغداران برسد گفت: حفظ و صیانت از این میراث مهم کشاورزی و انتقال آن به نسل های بعدی  امری ضروری است .
کریمی بر لزوم راه اندازی توریسم انگور نیز تاکید  کرد و افزود:  با توجه به اینکه پژوهشکده انگور و کشمش دانشگاه ملایر که به تازگی قطعی شده می تواند با استفاده از تمامی ظرفیت ها در راستای تقویت جهانی شدن انگور ملایر گام برداشته و  در تدوین برنامه جامع و تعامل بیش از پیش دستگاه های اجرایی، جوامع روستایی و سازمان های مردم نهاد موجب ارتقای تولید، کیفیت و بهره وری در بخش انگور و کشمش شود.
 

 

 

 

کد خبر 746525

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha