به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، دولت در ششمین نقشه راه توسعه کشور توجه ویژه ای به صنعت ریلی کشور داشته است. در سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در برنامه ششم در حوزه راه و شهرسازی بر اولویت بخش ریلی و توجه به حوزههای راهبردی حملونقل تاکید شده است.
پیش تر نیز معاون اول رئیسجمهوری با تاکید بر اینکه توسعه حملونقل ریلی یکی از اولویتهای دولت در برنامه ششم توسعه است، گفته بود: «دولت برنامههای متعددی در زمینه ایمنی راههای کشور دارد که توسعه حملونقل ریلی بهعنوان یکی از مهمترین برنامهها مطرح است و در برنامه ششم توسعه نیز، دولت توسعه حملونقل ریلی را جزو اولویتهای خود قرار داده است.»
«اسحاق جهانگیری» با بیان اینکه ارتباط میان شهرهای اطراف کلانشهرها و بهخصوص تهران باید از طریق خطوط ریلی انجام شود گفت: «میزان فعلی ترددها از طریق جاده مناسب نیست و لازم است با توسعه خطوط ریلی، از میزان حوادث و مصرف زیاد سوخت جلوگیری شود.»
به گزارش وزارت راه سیاستهای کلی برنامه ششم توسعه در ابلاغیه رهبر معظم انقلاب اسلامی به رئیسجمهوری که همزمان برای مجلس شورای اسلامی و مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال شده دارای ۸۰ بند است که به حوزه راه وشهرسازی در چندین بند آن اشاره شده است.
براین اساس، اولویت بخش ریلی در توسعه حملونقل و ایجاد مزیت رقابتی برای آن در بند ۲۴ ابلاغیه سیاستهای کلی برنامه ششم توسعه آمدهاست و در بند ۲۵ بر توسعه حملونقل ریلی باری با اولویت تجهیز شبکه و پایانههای باری و اتصال شبکه به مراکز بزرگ اقتصادی، تجاری و صنعتی و مبادی ورودی و خروجی مهم کشور و شبکههای ریلی منطقهای و جهانی بهویژه کریدور شمال - جنوب با هدف توسعه صادرات و ترانزیت بار تاکید شده است.
در حال حاضر طول خط آهن کشور به حدود 13 هزار کیلومتر رسیده و تا سال 1404 برای دستیابی به حمل 20 درصد مسافر و 30 درصد بار کشور توسط شبکه ریلی باید طول خط آهن به بیش از 25 هزار کیلومتر برسد و در راستای تحقق این اهداف و توسعه حمل و نقل ریلی مدیر عامل شرکت راه آهن اعلام کرده است: «با توسعه زیرساخت های حمل ونقل ریلی در چهار سال آینده کشور نیازمند 32 هزار و 650 واگن باری و مسافری و لوکوموتیو است.»
ایرنا در این رابطه به نقل از «سعید محمدزاده» اعلام کرده است: «در چهارسال آینده حمل و نقل ریلی کشور به بیش از 30 هزار واگن باری، 2 هزار واگن مسافری و 650 دستگاه لوکوموتیو نیازمند است. بخش خصوصی با استفاده از بسته های سرمایه گذاری می تواند از این ظرفیت در بخش تامین ناوگان ریلی استفاده کند.»
در راستای تحقق این مهم به تازگی ۶۵ دستگاه توربین لکوموتیو GE با استفاده از توانمندی سازندگان داخلی، ساخته و بر روی لکوموتیوها نصب شد.
روابط عمومی راهآهن جمهوری اسلامی ایران به نقل از «ابراهیم عبیدی»، مدیر کارخانجات بازسازی لکوموتیو کرج در اینباره خبر داده است که « به منظور بومیسازی و کاهش وابستگی خرید قطعات و مجموعههای مورد نیاز به خارج از کشور برای بازسازی لکوموتیوهای موجود در ناوگان راهآهن، ساخت قطعات و مجموعه ها با استفاده از توانمندیهای سازندگان داخلی در دستور کار کارخانههای بازسازی لکوموتیو کرج قرار گرفته است.»
وی ادامه داد: «این ۶۵ دستگاه توربین لکوموتیو GE پس از ساخت بر روی لکوموتیو نصب و مورد بهره برداری قرار گرفت.»
به گفته عبیدی «با توجه به قیمت ساخت این مجموعه در داخل کشور در مقایسه با نمونه خارجی، ساخت این مجموعهها حدود ۳۰ درصد صرفه جویی ارزی به دنبال داشته است.»
یادآور می شود: اهداف هفت گانه راهآهن برای تحقق توسعه حملونقل ریلی و تدوین برنامه ششم به شرح زیر است:
هدف اول: اقتصادی کردن فعالیتهای ریلی برای بخش خصوصی
در این بخش تلاش شده است به برنامههای عملیاتی برای جذابتر کردن فعالیتهای اقتصادی و سرمایهگذاری در بخش حملونقل ریلی پرداخته شود.
هدف دوم: بهرهبرداری کامل از پتانسیلهای موجود در راهآهن
با توجه به اینکه همه کارشناسان این حوزه معتقدند شبکه موجود راهآهن ظرفیتهای زیادی برای استفاده بیشتر دارد در این بخش تلاش شده است تا تمامی این قابلیت شناسایی و معرفی شود.
هدف سوم: تغییر چهره راهآهن
در این بخش تلاش شده است با اقدامات متعددی همچون ورود قطارهای پرسرعت، برقی کردن برخی مسیرها و ساماندهی اطراف ایستگاههای راهآهن همچون حریمکشی، ایجاد فضای سبز و پلهای تردد عابر پیاده، چهره راهآهن را تغییر دهیم.
هدف چهارم: ایمنسازی بیشتر راهآهن
با توجه به اینکه سوانح ریلی بسیار کمتر از سوانح جادهای است اما راهآهن در تلاش است تا با تجهیز قطارها و سیستمهای ریلی به سامانه ATC که سامانه ایمنی بسیار مناسبی برای کنترل سرعت و خطا به صورت خودکار است، سوانح بخش ریلی را به صفر نزدیک کند.
هدف پنجم: توسعه خطوط جدید
با توجه به اینکه در قانون بسیاری از موارد مربوط به توسعه خطوط جدید ذکر شده است اما همه این موارد واجد اولویت نیست و توسعه خطوط باید بر مبنای اولویت و ارزش باشد به این منظور در هدف پنجم تلاش شده است تا توسعه خطوط به صورت هدفمند و هوشمند به طوری که افزایش ظرفیت را در پی داشته باشد، در نظر گرفته شود.
هدف ششم: ایجاد منابع مالی پایدار برای توسعه حملونقل ریلی
تحقق تمامی اهداف مورد توجه در سند توسعه حملونقل ریلی نیازمند تامین مالی و اعتبارات است که در این بخش تلاش شده است تا از ظرفیتهای موجود کشور به ویژه از ظرفیت بند «ق» تبصره ۲ قانون بودجه سال ۹۳ که در قانون رفع موانع تولید نیز مصوب شده است، استفاده شود. همچنین در این هدف تلاش شده است تا از دیگر ظرفیتهای قانونی موجود در کشور منابع مالی پایداری را برای توسعه حملونقل ریلی به صورت قانونی تدوین و طراحی کنیم.
هدف هفتم: رفع موانع مالی
با توجه به اینکه همواره رفع موانع مالی در دستور کار راهآهن بوده است این بار نیز راهآهن به عنوان یک شرکت دولتی که برای انجام امور از اعتبارات و منابع بودجه عمومی بهره میگرفت در طول سالیان گذشته اعتباراتی را از بانکها دریافت کرد که منجر به بدهیهای زیادی شده و در نهایت با توجه به بدهکاری شرکت راهآهن فعالیتهای این شرکت در حوزه عمرانی مختل شد، بنابراین تلاش شده است تا با حل این موانع مالی و پرداخت بدهیهای شرکت راهآهن از سوی دولت زمینه سرعت گرفتن فعالیتهای عمرانی در راهآهن فراهم شود به همین منظور در نخستین گام شرایط پرداخت بدهی شش هزار میلیارد تومانی راهآهن به بانکها از سوی دولت فراهم شده است./
نظر شما