خبرگزاری شبستان،گروه بین الملل:عربستان سعودی پس از تلاش برای گفتگو با دولت های قبلی آمریکا در مورد همکاری های هسته ای،حالا اخیرا این تلاش ها را با دولت ترامپ در پیش گرفته است.
عربستان مدعی است که فعالیت های هسته ای را نه در راستای اهداف نظامی بلکه برای توسعه انرژی هسته ای و نیروگاه های برق انجام می دهد.
گفتگوها در زمینه توافق احتمالی با واشنگتن در حال انجام است،اگرچه بر اساس گزارش اخیر «نیویورک تایمز» هنوز گفته نشده است که این مذاکرات در چه مرحله ای قرار دارد.
عربستان سعودی مدعی است که صرفا توانایی های غیر نظامی را در فعالیت های هسته ای دنبال می کند اما در عین حال بر گرفتن حق خود در خصوص کار بر روی چرخه سوخت و غنی سازی اورانیوم که می تواند زمینه را برای توانایی های هسته ای نظامی در سال های پیش رو فراهم کند،تاکید دارد.
عربستان سعودی که به وِیژه از زمان روی کار آمدن «محمد بن سلمان» رویکرد خصمانه ای نسبت به ایران دارد ،فعالیت های صلح آمیز هسته ای ایران را بهانه ای برای دستیابی خود به سلاح هسته ای قرار داده است.
رهبران سعودی از سال 2010 میلادی با ادعای ایکه ایران به دنبال سلاح های اتمی است گفته اند که آنها هم سلاح هسته ای می خواهند.
«محمد بن سلمان» در مارس 2018 میلادی در گفتگو با «60 دقیقه» مدعی شد که اگرچه عربستان نمی خواهد به سلاح های اتمی دست پیدا کند اما اگر ایران،سلاح های هسته ای بسازد،ریاض هم این کار را خواهد کرد!
در اوایل نوامبر سال جاری میلادی،ولیعهد سعودی در مراسم راهاندازی اولین راکتور تحقیقاتی ریاض شرکت کرد که در حقیقت اقدامی نمادین برای فعالیت های هسته ای عربستان محسوب می شود.
همچنین در یک دهه گذشته عربستان شانزده راکتور هستهای را خریداری کرده و قابلیت غنیسازی اورانیوم و کسب آن از آمریکا را در دستور کار قرار داده است.
اگرچه سعودیها در حال حاضر مهارت، زیرساختها و تخصص علمی برای غنی سازی اوارنیوم و در نهایت ساخت سلاح هسته ای در اختیار ندارند اما جاه طلبی بن سلمان و پولی که در اختیار دارد برای پیشبرد اهدافش در این زمینه کفایت می کند.
سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که آیا آمریکا که ادعای منع گسترش سلاح های اتمی در جهان را دارد و کشورهایی مانند ایران و کره شمالی را به همین بهانه با تحریم های بسیار سخت مواجه کرده،می تواند مانع عربستان از دستیابی به سلاح هسته ای شود؟
چالش فعلی برای ایالات متحده این است که چگونه می تواند بر توافقنامه 123 با عربستان تاکید داشته باشد به این معنی که بر اساس این توافقنامه ریاض را آشکارا از حق کار بر روی فن آوری های حساس هسته ای (قابلیت های غنی سازی و بازتولید پلوتونیوم) منع کند بدون اینکه اجازه دهد عربستان به سوی دیگر تامین کنندگان هسته ای مانند روسیه، چین و کره جنوبی سوق داده شود.
بر همین اساس نگرانی هایی وجود دارد مبنی بر اینکه دولت ترامپ که نمی خواهد به هیچ وجه شریک تجاری خوبی مانند عربستان را از دست بدهد در برابر فعالیت های هسته ای ریاض کوتاه بیاید و به همین دلیل است که واشنگتن هیچ گونه اطلاعاتی درباره وضعیت گفتگو با عربستان در این زمینه را تا کنون آشکار نکرده است.
البته دوراهی همکاری هسته ای میان آمریکا و عربستان سعودی در پی قتل «جمال خاشقجی» روزنامه نگار منتقد سعودی کمرنگ تر شده است چرا که این مسئله تردیدهایی را هم در آمریکا و هم در سراسر جهان در مورد مورد اعتماد بودن ولیعهد سعودی به عنوان یک شریک استراتژیک به وجود آورده است.
دموکرات ها و جمهوری خواهان در کنگره آمریکا از دولت ترامپ خواسته اند که نه تنها دولت سعودی را تنبیه کند بلکه در مورد روابطش با آن به وِیژه در زمینه همکاری های هسته ای تجدید نظر کند.
از سوی دیگر تصمیم دولت آمریکا برای اینکه به عربستان اجازه غنی سازی اورانیوم را بدهد ،رژیم صهیونیستی را در یک دوراهی قرار می دهد.
از یک سو سیاست رژیم صهیونیستی این است که مانع دستیابی هر یک از کشورهای همسایه (که دارای پیمان صلح با اسرائیل نیست ) به پیشبرد برنامه هسته ای شود و به این ترتیب این رویکرد باید در مورد عربستان هم اجرایی شود.
از سوی دیگر با توجه به ائتلاف تاکتیکی با عرستان سعودی در برابر ایران،رژیم صهیونیستی می تواند منافع بلندمدت خود را قربانی منافع کنونی اش در ارتباط با ریاض کند.
بر این اساس ،هیچ بعید نیست که واشنگتن و تل آویو برای برآورده کردن منافع جاه طلبانه منطقه ای خود چشم بر روی همه نمایش های قبلی خود ببندند و به عربستان،متحد دیرینه خود اجازه دهند تا به سلاح هسته ای دست پیدا کند!
نظر شما