خبرگزاری شبستان، گروه سیاسی _ پریسا رهنما: یکی از وظایف اساسی قوه مقننه بحث نظارت بر عملکرد قوه مجریه است ؛ برهمین اساس سوال یا استیضاح وزرا از حقوق نمایندگان ملت در مجلس شورای اسلامی محسوب می شود.
عملکرد مجلس شورای اسلامی در طول ده دوره پیشین با فراز و فرودهایی همراه بوده است. سیاسی کاری چه در دولت و چه در مجلس ، آفتی است که وزرا و نمایندگان را از وظیفه اصلی خود دور ساخته است. در این میان، وحدت کلمه به عنوان رمز پیروزی انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی همواره از سوی امام راحل و رهبر معظم انقلاب اسلامی مورد تاکید قرار گرفته است.
انسجام ارگان های مختلف در زمینه های مختلف همچون سیاسی و اقتصادی امری است تا کنون ایران را در مقابل دشمنی های خارجی و توطئه های داخلی محفوظ نگاه داشته و این روزها نیز با وجود تحریم های یکجانبه آمریکا علیه کشورمان بیش از پیش به انسجام و وحدت احساس نیاز می شود.
دولت به عنوان قوه مجریه در زمان تحریم های ظالمانه علیه کشور بیش از هر نهاد دیگری تحت فشار قرار می گیرد و انتظارات از این قوه بیش از قوای دیگر است.
در این برهه زمانی حساس قوه مجریه با کمک دیگر قوا و نهادهای کشور می تواند بر فشارهای خارجی و داخلی غلبه کند. نقش همراهی دیگر قوا با دولت برای عبور از روزهای سخت چنان است که به دستور رهبر معظم انقلاب اسلامی شورای هماهنگی اقتصادی سه قوه تشکیل شده تا قوه مجریه در پشت سر گذاشتن مشکلات تنها نباشد.
اما در روزهای اخیر برخی اقدامات صورت گرفته در عرصه سیاسی کشور موجب شده تا اصل انسجام و همراهی قوا برای عبور از دوران تحریم ها کمرنگ شود. مطرح شدن استیضاح همزمان چندین وزیر از کابینه بیش از آنکه یادآور تلاش نمایندگان برای اصلاح امور باشد کمی رنگ و بوی سیاسی به خود گرفته است.
در حالیکه به تازگی دولت طبق نظر مجلس متصدی ۴ وزارتخانه را تغییر داده (۲ نفر از آن ها توسط نمایندگان استیضاح شدند و ۲ نفر دیگر هم تحت فشار مجلس استعفا دادند) قوه مقننه به دنبال تغییر متصدی چند وزارتخانه دیگر به صورت همزمان است.
ظرف دو هفته پیش خبر استیضاح تیتر اول اخبار مجلس بوده و از سوی نمایندگان طرح استیضاح وزرای علوم، تحقیقات وفناوری، آموزش و پرورش، امور خارجه و جهاد و کشاورزی یا در حال تدوین است یا به هیات رئیسه تقدیم شده یا در رسانه ها مطرح شده است.
تلاش برخی نمایندگان برای تغییر وزرای دولت در تاریخ نظام بی سابقه است. حتی در دوره هایی که انتقادات بسیاری به دولت وقت وجود داشت ، چنین اتفاقی رخ نداد. این طرح های استیضاح چنان عجیب و غیرعادی بوده که آیت الله مکارم شیرازی مرجع عالیقدر تقلید نیز از نمایندگان خواسته دست از این اقدامات در شرایط فعلی کشور بردارند.
در این میان تعدادی از نمایندگان نیز با طرح های مطرح شده مخالف هستند. «کاظم جلالی» رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در خصوص استیضاح محمدجواد ظریف، گفته که فارغ از اینکه آنچه که گفته شده صحیح یا غلط است، در شرایط فعلی سیاست خارجی ما در خط مقدم مبارزه با تحریم ها است و طبعا تمام برنامه هایی که به خصوص در حوزه اقتصاد طراحی می شود، یک پای آن در وزارت امور خارجه است لذا ما فکر می کنیم در شرایط کنونی استیضاح وزیر امور خارجه به مصلحت نیست.
همچنین «غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی» نماینده مردم رشت معتقد است که استیضاح وزیر علوم در مجلس شورای اسلامی هیچ گونه پایگاهی ندارد و من به شخصه با هرگونه استیضاح مخالف بوده و تعامل بیشتر وزیر علوم با بدنه مجلس و نمایندگان و اهتمام ویژه برای اعتلای بیشتر را توصیه می کنم.
اگرچه استیضاح حق قانونی نمایندگان مجلس است و در مواقع لازم باید از آن برای اصلاح امور بهره ببرند اما نباید این حق به ابزاری برای تسویه حساب سیاسی یا میتنیگ انتخاباتی تبدیل شود. از آنجایی که در تمام طرح های امضا شده برای استیضاح وزرا نام چند نماینده ثابت است نشان می دهد که این مساله به راهی برای اعلام مخالفت این افراد با دولت و پیشواز انتخابات سال آینده مجلس شورای اسلامی است.
مجلس دهم در حالی برای استیضاح وزرای دولت دهم گام بر می دارد که می تواند در وظایف دیگر خود همچون نظارت و اصلاح قوانین اقتصادی یاور دولت در این دوران باشد. انتظار می رود نمایندگان مجلس شورای اسلامی به عنوان وکلای ملت با درک بیشتری از نیازهای کشور در اجرای حقوق خود گام بردارند و منافع شخصی و جناحی را به منافع ملی ترجیح ندهند./
نظر شما