به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مجتمع بندری شهید رجایی با برخورداری از موقعیت منحصر به فرد جغرافیایی در نزدیکترین نقطه به تنگه هرمز و دهانه ورودی خلیج فارس به دلیل فاصله کوتاه از مسیر اصلی تردد بین قاره ای کشتی ها با قرار گرفتن در محل تلاقی کریدور ترانزیتی شمال - جنوب، مهمترین دروازه واردات و صادرات جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود.
این مجتمع بندری که در نقطه مرکزی نوار ساحلی جنوب کشور و در استان هرمزگان با بیش از ۲ هزار و ۳۰۰کیلومتر مرز دریایی، واقع شده است به واسطه قرار داشتن در جوار صنایع بزرگ این استان و استانهای تولیدی کشور و همچنین برخورداری از زیر ساختهای مناسب شقوق مختلف حمل و نقل و اتصال به شبکه بین المللی راه آهن، هوایی وجاده تاریخی ابریشم، بیشترین نقش در صنعت حمل و نقل را ایفا کرده و با بیش از ۸۰ بندر معروف جهان از طریق ۳۵ خط برتر کانتینری دنیا تبادل کالا و مراوده بازرگانی دارد.
بنابراین گزارش، با توجه به تاکیدات مقامات برای توسعه سواحل و استفاده بهینه از ظرفیت های موجود در این بخش سازمان های مرتبط با این بندر تزانزیتی مهم کشور اقداماتی را برای توسعه بیشتر آن در دستور کار قرار داده اند و این بندر به منظور سرعت بخشیدن به جابهجایی کالاها به شکل ۲۴ ساعته به کشتیها و صاحبان کالا خدمترسانی میکند.
براساس آمارهای جدید ارائه شده از سوی مدیرکل بنادر و دریانوردی استان هرمزگان در روزهای اخیر دو نگله فوق سنگین در این بندر تخلیه شده که نشاندهنده بالابودن توان زیرساختی بندر شهید رجایی به عنوان یکی از مهمترین بنادر اقتصادی منطقه بهشمار میرود.
براین اساس یک دستگاه توربین با وزن ۳۳۶ تن و یک دستگاه ژنراتور ثابت به وزن ۳۱۸ تن در بندر شهید رجایی تخلیه شدهاند که برای اجرای این عملیات از کشندههای سنگین در ۲۸ محور بهرهگیری صورت گرفته است. همچنین جرثقیل مربوط به این عملیات توان حمل کالا با وزن ۸۰۰ تن را دارد.
ایسنا به نقل از مدیرکل بنادر هرمزگان اعلام کرده که بندر شهید رجایی تلاش میکند با افزایش سرعت در مراحل تشریفات بندری و گمرکی شرایط را برای صاحبان کالا طوری فراهم کند که برای آنها این بندر ایرانی به عنوان یکی از بهترین گزینهها برای جابهجایی کالاهایشان استفاده کنند. این بندر ۲۴۰۰ هکتار محوطه عملیاتی را برای جابه جایی کالاها فراهم کرده که به شکل ۲۴ ساعته به کشتیها و صاحبان کالا خدمترسانی میکند.
این گزارش می افزاید: جدیدترین آمارهای ترانزیتی سازمان راهداری نشان میدهد که همچنان بندر شهید رجایی به عنوان اصلیترین مرز ایران نقشی کلیدی در جابهجایی کالاها دارد. در آمارهایی که در سالهای گذشته منتشر شده، این بندر همواره بیشتر از ۳۰ درصد کل حجم ترانزیت کالا در ایران را در اختیار داشته است. کالاهایی که از عراق به مقصد امارات متحده عربی حرکت میکنند، اصلیترین کالاهای ترانزیتی بندر شهید رجایی به شمار میروند.
یادآور می شود: این مجتمع عظیم بندری به عنوان دروازه واردات وصادرات و تنظیم کننده نبض اقتصاد کشور طی سالهای اخیر حرکتی را برای جهانی شدن و گرفتن سهم بیشتری از حمل و نقل دریایی و تجارت بین المللی آغاز کرده و برای ایستادن در رتبه اول بنادر منطقه در افق چشم انداز ۲۰ ساله کشور، برنامه هایی با هدف توسعه و افزایش کارایی و ترغیب بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در این بندر به اجرا درآمده که ماحصل آن جذب بیش از ۲۳۰۰۰هزار میلیارد ریال سرمایه بخش خصوصی دراین بندر بوده است.
در نتیجه این تلاش ها، بندر شهید رجایی در سال ۲۰۱۱ میلادی با رشدی معادل ۴۶ درصد ، در میان ۳۵۰۰ بندر مهم دنیا با ۲۸ پله صعود از رتبه ۷۲ به رتبه ۴۴ دست یافته است. نقطه آغاز جهش فعالیت های بندر، طرح توسعه و تکمیل حوضچه های دوم و سوم این مجتمع به منظور احداث اسکله های جدید با آبخور حدود ۱۷ متر برای پهلو دهی شناورهای با ظرفیت ۱۵۰ هزار تن بوده است.
الحاق ۲۴۰۰ هکتاراز اراضی واقع در شمال بندر شهید رجایی و ارتقاء مساحت بندر به ۴۸۰۰ هکتار و فراهم شدن امکان ایجاد یک شهر لجستیک بندری برای بسط و توسعه صادرات مجدد و ارائه خدمات ارزش افزوده از مهمترین اقدامات در حال انجام برای پیوستن این بندر به جمع بنادر نسل سوم جهان بوده و با اجرای آن در آینده ای نزدیک، منطقه ویژه اقتصادی بندر شهید رجایی، ارزشمندترین و موثرترین نقش را در شکوفایی اقتصادملی و توزیع کالا در منطقه ایفا می کند./
نظر شما