«حسین امیری خامکانی» در گفت و گو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان در مورد احیای کارت سوخت گفت: آنچه که ما در مجلس در بحث احیای کارت سوخت مدنظرمان است مدیریت مصرف و جلوگیری از قاچاق است.
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: براساس گزارشی که در سال 95 در مورد مصرف سوخت داشتیم مصرف سوخت بین 90 تا 100 میلیون لیتر در روز رسید و به همین دلیل مجلس در اصلاح قانون بودجه سال 96 دولت را موظف به استفاده از کارت سوخت است.
وی اضافه کرد: در زمانی که مجلس این مصوبه را داشت بحث تشدید تحریم ها مطرح نبود و دغدغه قاچاق سوخت را نیز نداشتیم، زیرساخت های جایگاههای عرضه سوخت فراهم بود و امکان استفاده از کارت سوخت را می داد.
امیری خامکانی با بیان اینکه ما به یک بانک اطلاعاتی برای مصرف سوخت نیازداریم، گفت: ما در کشور با یک مشکل ملی دست و پنجه نرم می کنیم که این مشکل هم سلامت و هم منابع و اقتصادی ملی ما را تحت تاثیر قرار داده است و همه نیز از این مسئله می نالند از این رو باید سیاست گذاری داشته باشیم که مصرف سوخت در کشور را به میانگین استاندارد جهانی برسانیم و برای همین به یک بانک اطلاعاتی نیاز داریم.
وی تاکید کرد: بانک اطلاعاتی ما ازطریق کارت های سوخت ایجاد می شود که متاسفانه مدت هاست مورد استفاده قرار نگرفته است. در حال حاضر ما هر سیاست گذاری را که بخواهیم در مورد مصرف سوخت انجام دهیم نیاز به یک بانک اطلاعاتی داریم که کدام خودروها مصرف بیشتری دارند، بخش کشاورری و صنعت چه مقدار مصرف دارند یا ادوات کشاورزی چه مقدار سوخت مصرف می کنند.
این عضو هیات رئیسه کمیسیون انرژی گفت: انتظار داریم که در یکسالی که از تصویب این قانون می گذرد مسئولان وزارت نفت سیستم را هوشمند کرده باشند که ما بتوانیم لیتر به لیتر سوختی را که از پالایشگاه به انبار و از انبار به جایگاههای سوخت و از جایگاهها به مصرف کننده تحویل داده می شوند را مورد کنترل و نظارت داشته باشیم.
نماینده زرند در خانه ملت با تاکید بر اینکه در بحث احیای کارت سوخت به هیچ عنوان موضوع دونرخی شدن بنیزین مدنظر نیست، خاطرنشان کرد: امیدواریم استفاده از این کارت بتواند هم قاچاق را کاهش دهد و هم مصرف را بهینه کند با احیا این کارت ما می دانیم که باید به کدام بخش ها در صورت مصرف زیاد اخطار دهیم و این بخش ها قابل شناسایی و تفکیک شده است./
نظر شما