به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، افزایش قیمت کالاها در سال جاری به ویژه کالاهای اساسی و مورد نیاز مردم نگرانی هایی را در جامعه ایجاد کرده بود. نگرانی هایی که پس از ایجاد آن، مقامات دولتی با اقدامات و سخنان خود سعی در کم کردن و ایجاد آرامش در فضای جامعه داشتند.
دولت این اطمینان را داده که سیاستها حداقل در مورد کالاهای اساسی هیچ تغییری نمی کند. 28 خرداد ماه سال جاری رئیس جمهوری در جلسه ساماندهی بازار و بررسی نوسانات اخیر بر این نکته تاکید داشت که تولید و تامین کالاهای اساسی مردم اولیئیت دولت است.
«حجت الاسلام حسن روحانی» در این جلسه که با حضور مسئولان دستگاه های ذیربط تشکیل شد، تاکید کرده بود: «مردم مطمئن باشند که تولید یا تامین کالاهای مورد نیاز جامعه و حل هرگونه مشکل بخشهای تولیدی در این عرصه اولویت دولت است. در حالی که دولت تمام خدمات و ارز مورد نیاز کالا های مورد نیاز را تأمین میکند، نباید هزینه سودجویی عدهای را مصرف کننده بپردازند.»
رئیس جمهوری با اشاره به اینکه مبنای افزایش قیمت کالاها و خدمات نباید فراتر از نرخ تورم باشد، تصریح کرده بود: «پذیرفتنی نیست که افرادی از دولت ارز ۴۲۰۰ تومانی بگیرند و با سودجویی در بازار با قیمت بالا و اجحاف به مردم بفروشند.»
روحانی کنترل تولید، توزیع و قیمت کالاهایی که روزمره مورد نیاز مردم است را محور اصلی فعالیت دستگاههای مرتبط دولتی و عمومی اعلام کرده و گفته بود: «عرضه کالا توسط تولیدکنندگان و واردکنندگان باید با سرعت مطلوب صورت گیرد و همه عوامل تأخیر در ترخیص و عرضه برطرف شود.»
پس از این جلسه 16 مردادماه لیست کالاهای اساسی توسط 3 وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت، جهادکشاورزی و بهداشت و درمان تهیه و به دولت ارائه شد. بر این اساس اگر کالای مشابه تولید داخل باشد یا حجم واردات آن زیاد باشد، این وزارتخانهها میتوانند ثبت سفارش را باطل کنند. در این میان کالاهایی اولویت واردات دارند که نیاز کشوراست. طبق آخرین لیست نهایی شده 75 گروه کالایی مجاز به واردات با ارز دولتی شدند.
این در حالی است که اواسط شهریور ماه بانک مرکزی در اطلاعیهای اعلام کرد که از ابتدای سال تاکنون بیش از ۵.۵ میلیارد یورو ارز بابت ورود کالاهای اساسی و ضروری مورد نیاز مردم تأمین شده است. در این اطلاعیه آمده که بنا بر سیاستهای جدید ارزی، تأمین ارز کالاهای اساسی و ضروری برمبنای نرخ ارز مصوب دولت به صورت معمول در حال انجام است.
حالا معاون توسعه بازرگانی و صنایع وزیر جهاد کشاورزی از رشد 14 درصدی تامین کالاهای اساسی و مورد نیاز مردم خبر داده و اعلام کرده است: «کالاهای اساسی و مورد نیاز مردم تامین شده و ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات آن تخصیص یافته است.»
پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی به نقل از «علی اکبر مهرفرد» در این باره نوشته است: «در مجموع میزان واردات کالاهای اساسی و ارزی که به آن اختصاص یافته بیشتر از مدت مشابه سال قبل است.»
مهرفرد اظهار داشت: «بخشی از این کالاها شامل نهاده ها همچون ذرت، جو، کنجاله سویا است که به گوشت، مرغ و تخم مرغ تبدیل می شود و بخش دیگر که مصرف مستقیم انسانی دارد شامل برنج، گوشت قرمز، حبوبات و امثال آن است.»
وی با تاکید بر این که در شرایط کنونی صادرات محصولات کشاورزی مدیریت و کنترل می شود، گفت: «صادرات کالاهایی را که با ارز ۴۲۰۰ تومانی تولید می شود، از طریق وضع عوارض کنترل می کنیم و یا جلوی آن را می گیریم.»
معاون توسعه بازرگانی و صنایع وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه نهاده هایی مانند سموم، کود، داروهای دامی و کالاهای ضروری همچون برنج، روغن و گوشت در گروه یک کالاها قرار می گیرند و ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات آن پرداخت می شود، گفت: «دام هایی که در مناطق مرزی وارد و کشتار می شوند و دام های مولد نژاد که برای اصلاح نژاد بومی اجازه واردات می گیرند در گروه کالاهای یک قرار گرفته و مشمول ارز ۴۲۰۰ تومانی می شوند.»
مهرفرد گفت: «کالاهایی که جز اقلام اساسی مردم نیستند مانند خط تولید صنایع تبدیلی، اسب و برخی فرآورده های غذایی وارد سامانه ارز نیما می شوند.»
معاون وزیر جهاد کشاورزی به مشکلات انتقال ارز اشاره کرد و ادامه داد: «در حال حاضر در زمینه سیستم های انتقال ارز با مسایلی روبرو هستیم و با روش های مختلف ارز را انتقال می دهیم و امیدواریم در آینده شرایط انتقال ارز بهبود یابد.»
نظر شما