به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، اولین کارخانه سیمان در ایران در سال 1312 در شهر ری در نزدیکی تهران با ظرفیت 100 تن در روز احداث شد. متناسب با افزایش جمعیت و توسعه صنعتی و نیاز به ساخت و ساز جدید در کشور، صنعت سیمان دارای رشد مناسبی بوده است.
رشد صنعت سیمان در کشور پس از سال ۸۲ بهبود چشمگیری یافت و برنامه ریزی های صورت گرفته موجب رشد بیش از ۱۰۰ درصدی صنعت سیمان کشور شد به طوریکه از سال ۸۳ تا ۹۵ ظرفیت سیمان کشور با ۱۵۶ درصد رشد از بیش از ۳۲ میلیون تن به بیش از ۸۳ میلیون تن در سال رسید.
همچنین متوسط رشد ظرفیت و تولید سیمان در فاصله سال های ۸۵ تا ۹۵ به ترتیب برابر با ۴.۶ درصد و ۸ درصد بوده است که با وجود کاهش تولید سیمان در سال های ۹۳ تا ۹۵ ظرفیت تولید این محصول همچنان در حال افزایش است و آمار تولید این محصول در سال 95 بیش از ۵۷ میلیون تن و ظرفیت تولید آن نیز بیش از ۸۳ میلیون تن بوده است.
هم اکنون در ایران 75 کارخانه تولید کننده سیمان مشغول به فعالیت هستند و ایران با ظرفیت تولید 3/85 میلیون تن سیمان از نظر ظرفیت چهارمین رتبه را در کشورهای جهان بعد از چین و هند و آمریکا در اختیار دارد در سال 2017 میلادی ایران با حدود 56 میلیون تن تولید سیمان رتبه یازدهم جهانی را به خود اختصاص داد.
رکود در ساخت و ساز داخلی و کاهش بودجه عمرانی و محدودیت های به وجود آمده در صادرات باعث شد تا ایران نتواند از بخش عمده ای از ظرفیت تولید خود استفاده کند اما با این حال پیش بینی می شود ظرفیت تولید، به دلیل تکمیل کارخانجات در دست احداث تا پایان سال 1398 به حدود 91 میلیون تن بالغ شود.
ایران به دلیل وجود منابع بسیار و با کیفیت معدنی، نیروی انسانی جوان و سوخت ارزان به عنوان مرکز تولید و صادرات در منطقه مطرح است. هزینه تولید سیمان در ایران در مقایسه با کشورهای همسایه و کشور های اروپایی بسیار پائین است. در حقیقت، ایران بدلیل منابع ارزان انرژی و فراوانی نیروی کار ماهر از مزیت نسبی در کاهش هزینه تولید سیمان برخوردار است از این رو صادرات کشورمان در این حوزه نسبت به سایر کشورها قابل توجه تر است.
بنبراین گزارش، افزایش میزان تولید سیمان در داخل زمینه افزایش صادرات این محصول را نیز فراهم آورده است تا جایی که به گفته دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان صادرات سیمان در هفت ماهه نخست سال جاری ۷ درصد افزایش یافته است.
«عبدالرضا شیخان» در ادامه این خبر به ایسنا گفته است: «در هفت ماهه نخست امسال سه میلیون و ۸۴۱ هزار تن کلینکر و سه میلیون و ۸۰۲ هزار تن سیمان صادر شده که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته به ترتیب ۱۳.۶ و هفت درصد افزایش داشته است.»
وی اضافه کرده است: «همچنین میزان تولید کلینکر در هفت ماهه نخست سال جاری ۳۷ میلیون و ۲۸۸ هزار تن بوده که ۲.۴ درصد نسبت به مدت مشابه در سال گذشته افزایش داشته است اما تولید سیمان با میزان تولید حدود ۳۳ میلیون و ۲۲۴ هزار تن، تقریبا نسبت به سال گذشته ثابت بوده است.»
یادآور می شود: در حال حاضر به ۲۸ کشور صادرات سیمان و کلینکر صورت میگیرد. عمده صادرات به کشورهای بنگلادش، عراق، افغانستان، کشورهای حاشیه خلیج فارس، آسیای میانه و آفریقا است.
همچنین میزان تولید سیمان در ۵ ماه منتهی به مرداد سال جاری برابر با بیش از ۵ میلیون و ۱۷۹ هزار تن بود. این در حالی است که این رقم در عملکرد ۵ ماه مشابه سال ۹۶ معادل ۵ میلیون و ۱۷۲ هزار و ۹۸۸ تن گزارش شده بود.
در ۵ ماه منتهی به مرداد امسال تولید کلینکر نیز به رقم ۲۶ میلیون و ۹۶ هزار و ۴۲۸ تن رسید که در مقایسه با عملکرد دوره مشابه سال گذشته افزایش ۲/۷ درصدی داشته است.
تولید کلینکر در ۵ ماه منتهی به مرداد سال ۹۶ برابر با ۲۵ میلیون و ۴۰۹ هزار و ۶۳۶ تن بود؛ درعین حال میزان کلینکر تولیدی در مرداد ۹۷ به رقم ۳ میلیون و ۹۵۳ هزار و ۲۳۱ تن رسید که در مقایسه با عملکرد ماه مشابه پارسال افت ۲/۶ درصدی را ثبت کرد./
نظر شما