تولید ۴۰۰ تنی طلای سرخ تا پایان سال

کشورمان مقام اول در تولید زعفران در دنیا را به خود اختصاص داده است و پیش بینی ها حاکی از آن است که با توجه به وضعیت مساعد برداشت، تولید زعفران امسال حداقل به ۴۰۰ تن برسد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، سابقه کشت زعفران در ایران به عهد باستان می‌رسد. سپس از ایران به یونان و روم نیز برده شد. در دوره پارت‌ها زعفران ایران به روم صادر می‌شد و بعدها در دوره مغول زعفران ایران به چین صادر شد و چین نیز از جمله مشتریان زعفران در ایران شد. گفته شده در دوره ساسانیان زعفران در قم نیز رایج شد. در دوره اسلامی زعفران به کشورهای عربی نیز برده شد و کشورهای اطراف مدیترانه نیز با طریقه کشت آن آشنا شدند.

 

در ابتدا ایران به عنوان تنها صادرکننده زعفران دنیا بود، اما در سال‌های اخیر کشورهای دیگری نیز وارد تجارت زعفران شدند. در عصر جدید اسپانیا به عنوان رقیبی برای ایران مطرح و یکی از صادرکنندگان زعفران محسوب می‌شود. امارات نیز بدون کشت زعفران به یکی از صادرکنندگان زعفران تبدیل شده است. علاوه بر این بسیاری از کشورها مثل افغانستان، هند و.. در زمینه تجارت زعفران فعال شده‌اند.

 

اما با این حال کشورمان مقام اول در تولید زعفران در دنیا را به خود اختصاص داده است تا جایی که امروز 8 آذر ماه شبکه خبری رای نیوز 24 ایتالیا در گزارشی مصور از زعفران نوشت: «ایران بزرگترین تولید کننده این محصول است و 90 درصد تولید جهانی زعفران، طلای قرمز در اختیار جمهوری اسلامی است.»

 

ایرنا به نقل از تارنمای این شبکه خبری نوشته است: «زعفران در ماه نوامبر به مدت 10 تا 20 روز شکوفه می زند و در همان زمان نیز جمع آوری می شود. گلبرگ های ظریف بنفش رنگ گل زنبق تنها 3 الی 4 کلاله قرمز دارند و زعفران از آن گرفته می شود. این گیاه در ساعات اولیه بامداد جمع آوری می شود و گل های آن در بازارهای محلی به قیمت هر کیلو 90 میلیون ریال فروخته می شود اما پس از رسیدن به اروپا قیمت آن بسیار گران تر می شود.»

 

این شبکه خبری ادامه داده است: «برای تولید یک کیلوگرم زعفران نیاز به 250 هزار گل و 600 ساعت کار است و قیمت آن نیز بر اساس کیفیت محاسبه می شود و در بازار اروپا هر گرم از 15 تا 30 یورو و هر کیلوگرم از 15 تا 30 هزار یورو قیمت دارد. در ایران حتی یک بانک ذخیره با سیستم امنیتی بسیار بالا برای نگهداری 10 تن زعفران ساخته شده است که در آینده ظرفیت آن به 20 تن افزایش می یابد. زعفران در برخی مناطق ایتالیا از جمله در استان های مارکه، ابروتزو و ساردنیا نیز کشت می شود.»

 

این در حالی است که «علی حسینی»، عضو شورای ملی زعفران درباره آخرین وضعیت تولید زعفران به باشگاه خبرنگاران جوان گفته است: «اگرچه پایان فصل برداشت وزارت جهاد کشاورزی باید آمار تولید را شفاف اعلام کند اما پیش بینی ها حاکی از آن است که با توجه به وضعیت مساعد برداشت، تولید زعفران حداقل به 400 تن برسد.»

 

وی از ثبات نسبی بازار طلای سرخ خبر داده و اعلام کرده است: «هم اکنون متوسط نرخ هر کیلو زعفران 5 میلیون و 300 هزار و حداکثر 11 میلیون تومان است. با توجه به روزهای پایانی فصل برداشت و عدم دخالت دولت در خرید توافقی محصول، بازار به سمت واقعی شدن نرخ در حال پیشروی است که ادامه این روند منافع کشاورز و مصرف کننده را در بر خواهد داشت.»

 

حسینی ادامه داد: اگر دولت در ابتدای فصل برداشت، تسهیلاتی در اختیار کشاورزان قرار دهد تا آنها مجبور نشوند که محصول  خود را به سرعت روانه بازار کنند، از این رو بازار به ثبات و آرامش می رسد. اگر اتفاق خاصی در بحث خرید زعفران رخ ندهد، پیش‌بینی می‌شود که قیمت محصول نوسان چندانی در بازار نداشته باشد.»

 

بنابراین گزارش، 135 تن زعفران خشک در هفت ماه امسال به کشورهای دیگر صادر شد. صادرات زعفران در سال جاری 178 میلیون دلار ارزآوری و تولید ثروت برای کشور داشته است. صادرات محصول زعفران امسال از نظر وزنی 48 درصد و از نظر ارزش 27 درصد نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش یافته است. سطح زیر کشت زعفران در کشور 108 هزار هکتار است.

 

 همچنین سال گذشته 367 تن زعفران در کشور تولید شد که 263 تن آن به کشورهای هدف صادر شد و پیش بینی می شود صادرات و تولید امسال افزایش یابد.

 

یادآور می شود: از حدود ۲۳۰ تن زعفرانی که هر ساله در جهان تولید می‌شود، حدود ۱۷۰ تن آن مربوط به خراسان است. از بین تمامی شهرهایی که در استان خراسان رضوی و استان خراسان جنوبی به کشت زعفران مشغول هستند، قاین از نظر شهرت گوی سبقت را از دیگر شهرها ربوده و به عنوان پایتخت زعفران ایران شناخته شده است.

 

اتاق بازرگانی استان خراسان جنوبی سابقه کشت زعفران در قاین را در حدود ۷۰۰ سال ذکر کرده است. در حال حاضر زعفران قاین از نظر کیفیت در مقام اول جهان قرار دارد. در سال‌های اخیر شرکت‌های دانش‌بنیان بسیاری در زمینه زعفران در استان خراسان جنوبی و قاین به فعالیت مشغول هستند و با شرکت در کشورهای مختلف و حضور در بازارهای جهانی و صادراتی سعی در هر چه بهتر کردن موقعیت صادرات زعفران قاین در جهان دارند./

کد خبر 743907

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha