به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله کعبی که در همایش "انقلاب اسلامی، مخاطرات امروز و فردا" سخن می گفت، تبیین واقع بینانه و متناسب با دنیای امروز و افق های پیش رو، تبیین و درجه بندی رسالت، اهداف، وظایف و ماموریت های دولت اسلامی و نقشه راه چگونگی تحقق رسالت، اهداف، وظایف و ماموریت های دولت اسلامی را سه محور مهم در بررسی ماهیت دولت اسلامی و کارکرد آن در دنیای امروز دانست.
وی گفت: واژه دولت، واژه آشنایی در متون دینی است در نهج البلاغه امیرمومنان واژه دولت را به معنای نظام سیاسی اجتماعی بکار برده اند و در ادعیه دولت به عنوان ریاست حکومت و نظام سیاسی اجتماعی وارد شده است.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، با اشاره به تقسیم بندی دولت ها به دو دسته تصریح کرد: دولت قدیم و دولت جدید دو دسته از تقسیم بندی دولت ها را تشکیل می دهد در دولت قدیم عناصر چهارگانه سرزمین، جمعیت، حکومت و حاکمیت در اختیار و انحصار یک شخص بود و او حاکم مطلق در همه زمینه ها بود، مردم همانند رعیت او بودند و حکومت مساوی با حاکمیت یک شخص قلمداد می شد.
وی در توصیف دولت معاصر گفت: این دولت از قرن 16 میلادی به بعد متولد شد که در آن عناصر چهارگانه یاد شده از هم تفکیک شدند.
عضو مجلس خبرگان رهبری به معنای دولت در زبان فارسی اشاره کرد و افزود: دولت در زبان فارسی در معنای اصطلاحی در چند معنا به کار می رود یکی دولت به معنای جامعه سیاسی کلانی است که به عبارتی دولت مساوی با کشور است که از آن به عنوان دولت کشور یاد می شود دیگری به معنای هیئت حاکمه بکار می رود که شامل سه قوه و دیگر نهادهای حاکمیتی است؛ معنای سوم دولت همان قوه مجریه است ولی در بحث از دولت اسلامی معنای اول مورد نظر است.
آیت الله کعبی با بیان اینکه در اسلام حاکمیت مطلق از آن خداوند است، اظهار داشت: حاکم اسلامی اعم از نبی یا وصی یا فقیه جامع الشرایط در زمان غیبت امام معصوم(ع)، ریاست حکومت اسلامی را به عهده دارند، نه اینکه خود شخص آن ها مساوی با حکومت باشند دولت اسلامی قطعا از نوع دولت قدیم نیست؛ امام خمینی فرمودند: "حکومت اسلامی حکومت قانون است مشروطه است" البته مشروطه نه به معنای اصطلاحی آن بلکه حکومتی مقید به شرط هایی که در سنت و قانون آمده است.
عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به برخی برداشت های نادرست از ولایت فقیه تصریح کرد: برخی به اشتباه دولت اسلامی را مساوی با ولایت فقیه گرفته اند که این نوع برداشت بر اساس کتاب "نظریه های دولت" است.
وی به مقایسه دولت معاصر با دولت اسلامی پرداخت و گفت: سرزمین در دولت معاصر مرز جغرافیایی ملی دارد ولی در دولت اسلامی مرزی به عنوان دارالاسلام وجود دارد، ملت در دولت معاصر بر پایه همگرایی عینی یا ذهنی شکل می گیرد و معنای ناسیونالیستی دارد اما امت اسلامی بر اساس اعتقاد و ایمان و باورهای مشترک شکل می گیرد لذا دولت اسلامی متفاوت از دولت معاصر است و در مقایسه با دولت های مشابه نه مطلقه است نه مشروطه و نه دولت طبقاتی که برخاسته از یک طبقه خاص اجتماعی باشد که عهده دار حکومتند.
آیت الله کعبی خاطرنشان کرد: برخی می گویند در دولت اسلامی، روحانی سالاری است و دولتی طبقاتی است در حالی که دولت اسلامی به معنای حکومت روحانیت نیست؛ برخی هم دولت اسلامی را دولتی الهی می دانند که اصطلاحی غلط انداز است و به معنای حاکمیت خدایان و به تعبیری حکومت کلیساها بوده است با این معنا از دولت الهی، دولت اسلامی دولت خدایان نیست، بلکه دولت بندگان خداست.
عضو مجلس خبرگان رهبری در تشریح مدل دولت اسلامی گفت: دولت اسلامی ریشه در تعالیم انبیای الهی و سنت دارد از همان لحظه ای که انسان در زندگی اجتماعی به قانون نیاز پیدا کرد تا به کمال برسدخداوند برای تعالی انسان و جامعه انبیای را قرار داد دولت اسلامی تداوم بخش دولت انبیای الهی است و تداوم بخش دولت خاتم الرسل نبی مکرم اسلام(ص) است.
آیت الله کعبی تصریح کرد: تاریخ حکومت و سیاست با دین آغاز می شود آنچه در انقلاب اسلامی اتفاق افتاد به عنوان یک انقلاب اسلامی و نظام مقدس جمهوری اسلامی شکل گرفت در واقع احیای مجدد همین مفهوم دولت اسلامی که در عصر پیامبر (ص) و امام علی(ع) بروز و ظهور کرده است، می باشد.
وی به بیان افق های انفلاب از دیدگاه مقام معظم رهبری پرداخت و گفت: ایشان این افق ها رادر پنج فصل بیان فرمودند اولین افق، ایجاد انقلاب اسلامی است تا با تحول بنیادی، دولت اسلامی مستقر شود مرحله دوم که مانند مرحله اول اتفاق افتاده، تاسیس نظام اسلامی است در این مرحله، نظام جمهوری اسلامی و هندسه عمومی جامعه شکل گرفت و منشور اساسی که همان قانون اساسی است پدید آمد.
وی ادامه داد: مرحله سوم، ایجاد دولت اسلامی است ایشان تصریح کردند که دولت نه به معنای هیات وزیران بلکه به معنای مجموعه کارگزاران حکومت است مرحله چهارم ایجاد کشوری اسلامی بوسیله دولتی اسلامی است دولت اسلامی خود هدف نیست بلکه وسیله ای برای تحقق مجموعه اهدافی از جمله ایجاد کشوری اسلامی است.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه مرحله آخر را ایجاد جهان اسلام و تمدن اسلامی عنوان کرد و اظهار داشت: اگر کشوری اسلامی بوجود آید آنگاه می توانیم به الگویی برای مسلمانان جهان تبدیل شویم پس از این مرحله، تشکیل جهان اسلام گام بعدی است اگر به معنای واقعی کلمه دولت و جامعه اسلامی شود، عدالت فراگیر می شود، فقر ریشه کن شده، عزت حقیقی مسلمانان بوجود می آید و جایگاه امت اسلام در سطح بین الملل ارتقا می یابد.
آیت الله کعبی هدف متعالی دولت اسلامی را رسیدن به قرب الهی دانست و افزود: برای تحقق این هدف متعالی باید رویکردهای دولت و اولویت های آن تبیین شود با توجه به این اهداف، کارکرد اصلی دولت اسلامی، کارکرد فرهنگی ـ حقوقی ـ فقهی است چون انقلاب اسلامی ایران ماهیتی فرهنگی دارد اگر در همه زمینه ها ازجمله بازدارندگی دفاعی، عمران و آبادانی، صنعت و اقتصاد و ...در منطقه حائز رتبه برتر شویم ولی از نظر اهداف فرهنگی پیشرفت نکنیم یک انحراف در مسیر دولت اسلامی بوجود می آید زیرا در راس اصلاح امور، بالابردن رشد اعتقادی جامعه قرار دارد.
وی با تاکید بر اینکه دولت اسلامی یک ماهیت و هویت فرهنگی دارد که این یک شاخص است دولت اسلامی باید بر مدار ایمان و تقوا حرکت کند، تصریح کرد: دولت اسلامی دولتی اخلاقی است و باید جامعه و آحاد بشر را سمت و سوی فضائل اخلاقی سوق دهد باید رشد اخلاقی جامعه را ارتقا دهد دولت اسلامی دولتی فقهی است تمام کارکردها و مناسبات دولت با شاخص فقه سنجیده می شود شاخص اصلی دولت اسلامی، ویژگی فرهنگی، فقهی و حقوقی آن است.
آیت الله کعبی خاطر نشان کرد: در کنار ولایت و شاخصه فقه، تخصص و تعهد با هم کشور را می سازد. در بُعد مدیریت، اصلاح اوضاع مردم بسیارمهم است البته نه صرفا اوضاع معیشتی آنان در بحث مدیریت، میدان دادن به مدیریت علمی بر پایه تعهد و تخصص است به عبارتی مدیریت علمی باید هماهنگ با شاخص فقه حرکت کند و به اصلاح اوضاع مردم بپردازد.
وی کارکردهای دولت اسلامی را توجه به خانواده و رشد این نهاد اجتماعی، برادری اسلامی، وحدت و انسجام، تعاون و همکاری عنوان کرد.
وی افزود: تاکنون پنج برنامه توسعه در کشور مشاهده کرده ایم. طی اجرای آن، دولت های متفاوتی روی کار آمده و گفتمان های متعددی تشکیل شده است گفتمان حال حاضر، گفتمان پیشبرد باورهای اسلامی است که یک گفتمان اخلاقی فقهی است. باید این را براساس ایمان و تقوا دوباره طراحی کنیم؛ آسیب ها را بشناسیم و به جایگاه مساجد، حوزه های علمیه، آموزش و پرورش، مدارس و دانشگاه ها، خانواده ونظام تعلیم و تربیت نگاهی دوباره داشته باشیم. نهاد های تعلیم و تربیت باید به گونه ای باشند که با مجموعه معارف اهل بیت آشنا باشند و از لحاظ رفتاری محتوای دینی را پیش ببرند.
وی تاکید کرد: باید فاصله های ایجاد شده از این محتوا را شناسایی کرده و در صدد رفع آسیب ها باشیم و همواره این مسیر را ادامه دهیم.
پایان پیام/
نظر شما