خبرگزاری شبستان – بندر آستارا: آرامستان شهر آستارا با وسعتی بالغ بر چهار هکتار در جنوب غربی این شهر قرار گرفته و روز به روز بر تعداد قبور در این آرامستان افزوده میشود. محلی که در حال حاضر آستاراییها متوفیان خود را در آن به خاک میسپارند زیرنظر شهرداری این شهر است که به صورت رایگان در اختیار مردم قرار میگیرد. قیمتگذاری قبور در امامزادگان ابراهیم و قاسم (علیه السلام) و تمایل کم مردم با سایر آرامستانهای موجود در شهرستان سبب شده مردم به سمت آرامستان شهر که رایگان بوده، گرایش پیدا کنند.
حتی بارها مشاهده شده مردم از روستاها یا از شهرستانهای دیگر که اقوامی در آستارا دارند متوفیان خود را برای خاکسپاری به آرامستان شهر آستارا میآورند که این امر باعث شده شهرداری به خوبی نتواند زیباسازی و ساماندهی مناسبی در این زمینه انجام دهد.
در بعضی از جاهایی که در این آرامستان برای دفن اموات کنده میشود استخوان های مربوط به امواتی که در سال های دور دفن شدهاند، پیدا میشود که این نشان میدهد که ظرفیت این آرامستان دیگر در حال تکمیل شدن است.
بر اساس مقررات و ضوابط شهرسازی، وجود آرامستان در محدوده قانونی شهرها ممنوع است و آرامستان فعلی در محدوده شهری و در کنار بافت مسکونی قرار دارد و بسیاری از شهروندان که در نزدیکی آرامستان سکونت دارند از مشکلاتی همچون ازدحام جمعیت در روز پنجشنبه، ترافیک و آلودگی صوتی گلایهمند هستند.
در جلسات شورای اسلامی شهر آستارا در سالهای گذشته، از انتقال آرامستان به مکانی جدید صحبت به میان آمده و مطالعاتی نیز در این مورد انجام شده است اما علیرغم نیاز جدی آستارا به یک فضای وسیع و بزرگ تاکنون آرامستان به مکانی دیگر منتقل نشده و باید تدبیر فوری در این زمینه اتخاذ شود.
* مکانی جدید در محلی مناسب برای آرامستان در نظر گرفته شود
«محمد حسینی» در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در این رابطه گفت: نباید از یاد ببریم که ظرفیت تنها آرامستان شهر در حال تکمیل شدن است و باید تدبیر فوری در این زمینه اتخاذ شود و مکانی جدید برای آرامستان در نظر گرفته شود.
این شهروند آستارایی با بیان اینکه در آرامستان کنونی شهر با مشکل ترافیک در روزهای آخر هفته مواجه هستیم، افزود: از مسئولان ذیربط انتظار داریم اگر درصدد در نظر گرفتن محلی جدید برای آرامستان هستند جایی را انتخاب کنند که در آینده با مشکل ترافیکی در آن روبرو نشویم.
حسینی گفت: به نظرم بهتر است برای آرامستان جدید زمینی انتخاب شود که در اطراف شهر بوده و مردم براحتی بتوانند به آن تردد داشته باشند.
* تجمیع خدمات مورد نیاز برای مراجعه کنندگان در آرامستان جدید در اولویت باشد
«احمد مولایی» نیز بر استفاده از تجربیات موفق دیگر شهرداریهای کشور در ایجاد آرامستان جدید در آستارا تاکید کرد و در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان، اظهارکرد: تجمیع و ساماندهی خدمات مورد نیاز برای مراجعه کنندگان در آرامستان جدید در اولویت باشد.
این کارشناس مسائل شهری تصریح کرد: برای نمونه میتوان به تاسیس شعبه بانک، ثبت احوال و راه اندازی محلهایی برای نوشتن پارچه تسلیت، چاپ اعلامیه ترحیم و ... در یک مکان اشاره کرد و مراجعه کنندگان به راحتی میتوانند به خدمات مورد نیاز دسترسی پیدا کنند.
مولایی گفت: اگر محلی جدید برای آرامستان در نظر گرفته میشود بهتر است برای مسیر منتهی به آن اتوبوس و تاکسی هایی برای جابه جایی شهروندان در نظر گرفته شود.
* برای آرامستان جدید به فکر مکان یابی باشیم
« عادل نیرودل» نیز در این رابطه در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان، اظهارکرد: در جای جای آرامستان تکههایی از فرهنگ شهرمان هویداست و سوگ سرودههای نقش بسته بر سنگ مزارها برگرفته از عمق فرهنگ و مذهب شهروندان آستارایی است.
رییس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و حقوقی شورای اسلامی شهر بندر آستارا با بیان اینکه مراجعین عام و خاص آرامستان به عنوان یک محیط فرهنگی عمومی، در طول ایام سال از یک طرف برای تکریم درگذشتگان خویش و از طرف دیگر در روزهای خاص جهت زیارت اهل قبور، تفکر و عبرت در آرامستان که به نوعی معلم انسانهاست حضور مییابند، افزود: بکارگیری صحیح توسعه فضای آرامستان شهر موجب تقویت جنبههای فرهنگی با حضور مردم و تعلق خاطر به این مکان خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه در کوتاه مدت ساماندهی آرامستان فعلی شهر جهت ارتقای سطح خدمات عمومی شهر و رفاه مردم ضروری است، تصریح کرد: در این زمینه طرحی تهیه و تقدیم هیئت رییسه شورای اسلامی شهر شده و در جلسات آتی شورا در دستور کار قرار خواهد گرفت.
نیرودل با بیان اینکه در آیندهای نه چندان دور ظرفیت آرامستان تکمیل خواهد شد، گفت: باید از زمین باقی مانده آرامستان فعلی در تدفین اموات استفاده بهینه شده و به آن نظم داده شود.
عضو شورای اسلامی شهر بندر آستارا تصریح کرد: باید به ایجاد قبور دو طبقه و همچنین تدفین اموات در قبرهایی که قدمت زیادی دارند و از نظر شرعی هم مشکل نداشته باشد، اقدام شود.
وی ادامه داد: توسعه فضای سبز آرامستان فعلی نظافت محوطه آن، همسطح سازی قبور در صورت امکان، تجهیز آرامستان و انتخاب مدیر و ناظر در شهرداری مواردی هستند که در طرح ارائه شده، منظور گردیده و پیشنهاد شده ردیف بودجه ای نیز در بودجه سال آینده با تصویب شورای شهر بدین منظور آورده شود.
نیرودل با اشاره به اینکه در بلند مدت باید به فکر مکانیابی آرامستان جدید شهر آستارا باشیم، خاطرنشان کرد: این امر عزم مسئولین شهری و همدلی مردم بزرگوار آستارا را میطلبد.
رییس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و حقوقی شورای اسلامی شهر بندر آستارا افزود: در مکان یابی آرامستان جدید باید مسائل ترافیکی، آلودگی محیطی، اشغال فضای سبز، توجه به توسعه آتی شهر، حسن همجواری و جهت وزش بادهای غالب توجه شود.
وی با بیان اینکه منافع فرهنگی، اجتماعی و بهداشتی شهروندان ایجاب میکند که آرامستان جدید که آرامستان جدید مجهز به تاسیسات جدید باشد، تصریح کرد: بنابر شرایط روز در آرامستان جدید پارکینگ، غسالخانه، زباله سوز(البسه سوز)، سردخانه، سالن سوگواری، مسجد، راه ها و فضای سبز، تصفیه خانه، گل فروشی، عابر بانک و ... در نظر گرفته شود و خدمات مورد نیاز مراجعه کنندگان نیز در آن تجمیع و ساماندهی شود.
نیرودل گفت: خواست مردم در مورد قطعه بندی قبور برای علما، هنرمندان، ایثارگران و سایر اقشار در آرامستان جدید باید اعمال شود.
نظر شما