به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، «مسعود کمالی اردکانی»، در گفتگو با رسانه ملی خبر داده بود که نیمه آبان ماه سال جاری بيش از ۲۷ میلیارد دلار صادرات محصولات صنعتی و معدنی داشتیم که این امر نشان از افزایش ۱۳ درصدی آن نسبت به مدت مشابه پارسال دارد.
مدیرکل توسعه صادرات محصولات صنعتی و معدنی سازمان توسعه و تجارت ایران در این گفتگو اشاره کرده است که «از این مقدار حدود 11 میلیارد دلار به محصولات پتروشیمی و میعانات گازی، 4 میلیارد دلار مواد معدنی و صنایع معدنی، 2 میلیارد دلار به محصولات کشاورزی و باغی و حدود 10 میلیارد دلار آن را تولیدات صنعتی تشکیل می دهد.»
اردکانی با بیان اینکه 90 درصد صادرات کالا به 20 کشور انجام می شود، افزود: «سرمایه گذاری های دو دهه گذشته در زمینه ظرفیت سازی صنعت پتروشیمی و فولاد، منجر به این شده است که نیمی از صادرات غیر نفتی کشور به این دو بخش اختصاص یابد. لذا توسعه صادرات نیازمند ظرفیت سازی، سرمایه گذاری و توجه جدی و مستمر همه أرکان نظام به این موضوع است.»
حال «محمدرضا مودودی» امروز شنبه سوم آذرماه در همایش تجلیل از صادرکنندگان برتر کرمانشاه که در سرسرای اتاق بازرگانی این استان برگزار شد خبر داده است که «صادرات غیرنفتی کشور 13.5 درصد امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد داشته وعراق با 5.5 میلیارد دلار مقصد اول صادرات ایران است.»
سرپرست سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به انتقاد تجار نسبت به تعهد و پیمان سپاری ارزی صادرکنندگان گفت: «با توجه به این پیمان سپاری و تعهدهای ارزی باز هم از 27 میلیارد دلار صادرات کالاهای کشور در سال جاری فقط هفت میلیارد دلار برگشت خورده و این نشان می دهد برخی صادرکنندگان ارزها را بر نمی گردانند.»
سرپرست سازمان توسعه تجارت ایران با بیان اینکه پنج روش برای بازگرداندن ارز صادراتی در نظر گرفته شده است، گفت: «سران سه قوه، بانک مرکزی را مسئول مدیریت ارزی و سیاستگذاری در این حوزه کرده اند. وزارت خانه ها تابع سیاستگذاری های بانک مرکزی هستند و در ممنوعیت صادرات برخی از کالاها هیچ نقشی ندارند.»
یادآور می شود: بر اساس آمار گمرک از تجارت خارجی شش ماهه نخست سالجاری، در این مدت حجم صادرات غیرنفتی ایران به 56 میلیون و 644 هزار تن رسیده است که ارزش آن رقمی برابر 23 میلیارد و 123 میلیون دلار میشود. به این ترتیب مشاهده میشود که تا پایان شهریورماه سالجاری صادرات ایران نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش 13درصدی از نظر ارزش دلاری داشته است.
از سوی دیگر در همین مدت میزان واردات قطعی کالا به ایران 16 میلیون و 220 هزار تن به ارزش 22 میلیارد و 182 میلیون دلار بوده است. واردات ایران در این مدت نسبت به شش ماهه نخست سال گذشته 9 و 30 صدم درصدی از نظر وزنی و 11 و 93 صدم درصدی از حیث ارزش دلاری کاهش داشته است.
براساس این گزارش، اقلام عمده صادراتی ایران در این مدت به ترتیب میعانات گازی به ارزش 2 میلیارد و 418 میلیون دلار و سهم ارزشی 10 و 46 صدم درصد، پروپان مایع شده به ارزش یک میلیارد و 74 میلیون دلار و سهم ارزشی 4 و 64 صدم درصد، روغنهای سبک و فرآوردهها به جز بنزین به ارزش 861 میلیون دلار و سهم ارزشی 3 و 72 صدم درصد، متانول به ارزش 693 میلیون دلار و سهم ارزشی 3 درصد بوده است.
گزارش گمرک ایران حاکی از آن است که در مدت مذکور 30 و 39 صدم درصد از ارزش کل صادرات ایران مربوط به پتروشیمیها، 10 و 46 صدم درصد مربوط به میعانات گازی و 59 و 16 صدم درصد مربوط به سایر کالاها بوده است./
نظر شما