خبرگزاری شبستان؛گروه اجتماعی، معصومه بدخشان: اگر نگاهی به مدارس برگزیده های المپیاد های علمی کنید، متوجه می شوید که اکثر این دانش آموزان از مدارس خاص و غیردولتی هستند. اگر دانش آموز مدارس دولتی باشید، اگر حتی استعداد ها هم داشته باشید، بعید است بتوانید جزء رتبه های برتر علمی شوید.
رتبه های برتر المپیاد های علمی مدال های رنگارنگی که کسب کرده اند برایشان کم هزینه نبوده است البته استعداد دارند اما با چاشنی پول این استعداد به ثمر نشسته است. اگر دانش آموزان بتوانند در المپیاد های علمی کشور مدال طلا را کسب کنند از کنکور و سربازی رفتن معاف می شوند و می توانند در یکی از بهترین دانشگاه های کشور تحصیل کنند.
35 درصد مدال های المپیادی در اختیار مدارس غیردولتی و خاص منطقه 6
برای نمونه می توان به برگزاری همایش تجلیل از رتبه های برتر کنکور سال 1397 و برگزیدگان المپیاد علمی منطقه 6 آموزش و پرورش اشاره کرد. در این مدارس از سه مدرسه خاص و 6 مدرسه غیردولتی به دلیل کسب بیشترین مدال های رنگارنگ المپیاد و رتبه های برتر در کنکور تقدیر شد. 35 درصد از مدال های المپیاد های علمی در کشور توسط دانش آموزان این مدارس گرفته شده است.
معافی از کنکور و سربازی با مدال المپیاد
در همین باره، یکی از دانش آموزان مدال طلای المپیاد کشوری به خبرنگار شبستان می گوید: در مدرسه غیردولتی پایه دوازدهم را در رشته علوم تجربی می خوانم. امسال مدال طلا آوردم و از کنکور دادن وسربازی معاف شدم.
او ادامه می دهد: مدرسه ما تمام برنامه های المپیاد را چیده بود، نیازی به کلاس های بیرون نداشتیم اما شهریه ای بین 17 تا 18 میلیون تومان پرداخت کردم.
60 تا 70 میلیون برای سه سال درس خواندن هزینه کردم
این مدال طلای کشوری بیان می کند: المپیاد نسبت به کنکور هزینه بردارتر است البته المپیاد اعتبار علمی بیشتری دارد. میانگین هزینه های با احتساب شهریه مدرسه برای سه سال درس خواندن بین 60 تا 70 میلیون تومان است.
او بیان می کند: دانش آموزان المپیادی خیلی دوست دارند به دانش آموزان بی بضاعت مستعد هم کمک کنند تا راه را طی کنند و اینگونه هم بوده دانش آموز مستعد اما بی بضاعت مدال آورده باشد. اما خب راه خیلی سختی باید طی شود.
این دانش آموز پایه دوازدهم بیان می کند: در مدرسه ما شهریه کلاس های المپیاد با کنکوری ها یک میلیون تومان فاصله دارد. اگر مدرسه با کیفیت پایین باشد و برنامه ای برای کلاس های کنکور و آموزشی نداشته باشد دانش آموز مجبور می شود در کلاس های بیرون و خصوصی شرکت کند که مطمئن خیلی بیشتر از هزینه 70 میلیون تومان می شود.
نقش مدارس در موفقیت دانش آموزان
او با تاکید بر نقش مدارس در موفقیت دانش آموزان می گوید: اگر در مدرسه دولتی المپیاد به درستی معرفی می شد تلاشم را برای گرفتن مدال می کردم اما یک تفاوتی دارد که در مدارس ما به درستی المپیاد را معرفی می کنند، در مدارس دولتی المپیاد درست معرفی نمی شود و دانش آموز مجبور است انفرادی کار کند.
برای المپیاد، کمتر از هزینه یک کنکور خرج کردم
همچنین؛ یکی از پدران دانش آموز المپیاد نیز به خبرنگار شبستان می گوید: با تحقیق مدرسه غیردولتی را یافتیم که از لحاظ کیفت بالابود و فرزندم با وجود اینکه در مدرسه سمپاد درس می خواند به این مدرسه آوردیم.
او ادامه می دهد: فرزندم پایه دوازدهم است و رتبه طلای کشوری را آورده واز دانشگاه معاف شده است.
این پدر در پاسخ به این پرسش که هزینه زیادی برای رسیدن فرزندتان به این مرحله صرف کردید می گوید: هزینه زیاد یعنی چقدر؟ کمتر از هزینه آمادگی در کنکور برای فرزندم خرج کردم. حدودا برای فرزندم 60 تا 70 میلیون تومان هزینه کردم در صورتی که برای آمادگی کنکور فرزندم باید بیش از این هزینه ها خرج می کردم.
اگر مدرسه سمپاد نبودم با المپیاد آشنا نمی شدم
یکی از دانش آموزان مدارس استعدادهای درخشان که مدال المپیاد جهانی را کسب کرده است هم می گوید: چون مدرسه ما المپیاد داشتم به این سمت رفتم اگر به این مدرسه نرفته بودم، مطمئنن با المپیاد آشنا نمی شدم.
او بیان می کند: هر سال برای شرکت در کلاس های المپیاد 3 میلیون تومان هزینه می کردم و 4 میلیون تومان هم شهریه مدرسه ام بود.
خودخوانی درالمپیاد هزینه بر است
یکی دیگر از دانش آموز پایه دوازدهم که رتبه آور مدال جهانی است که در مدارس سمپاد درس می خواند نیز بیان می کند: المپیاد با کنکور تفاوت دارد با برگزاری کلاس های کمک آموزشی خیلی نمی توان در المپیادموفق شد و بحث المپیاد خودخوانی هم هست که دانش آموز باید تلاش کند.
او بیان می کند: باید برای خود خوانی کتاب های مختلف را تهیه می کردم، ممکن بود برخی از کتاب ها خارجی و اورجینال باشند که یک میلیون تومان هزینه داشت و اگر می خواستیم کپی آن را تهیه کنیم 100 هزار تومان می شد.
به هرروی؛ تاثیر کیفیت مدارس و خرج کردن پول را در موفقیت دانش آموزان نمی توان نادیده گرفت. سهم ناچیز مدارس دولتی در المپیاد های علمی کشور نشان از آن دارد که این مدارس راه طولانی را برای رسیدن به عدالت آموزشی در پیش دارند. مدارسی که میلیون ها دانش آموزان را در خود جای داده است اما به دلیل تحصیل رایگان، آنان از خیلی مزایا و امکانات نه تنها محرومند بلکه استعداد هایشان هم نادیده گرفته می شود. هر کسی که پول بیشتر داشته باشد و هزینه کند استعدادش هم در مسیر درست قرار می گیرد و موفقیتش هم در داخل و خارج از کشور بیشتر به چشم می آید و از مزایای بهتری هم برخوردار می شود.
نظر شما