به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، بندر چابهار به عنوان یکی از بنادر مهم در جنوب ایران و در بخش شمالی دریای عمان قرار گرفته است. این بندر به علت موقعیت استراتژیک و دستیابی به آبهای آزاد بین المللی جایگاه ویژه ای در مبادلات ایران با سایر کشورهای منطقه دارد از سوی دیگر این بندر به علت نزدیکی به کشورهایی نظیر افغانستان، پاکستان و آسیای میانه در آینده ای نزدیک با اتصال به شبکه ریلی کشور اهمیت ویژه ای در ترانزیت کالا به این کشورها خواهد داشت.
بنابراین گزارش، این بندر به عنوان تنها بندر اقیانوسی ایران یکی از نقاط کلیدی در حاشیه خلیج فارس و دریای عمان بوده و در کریدور شمال – جنوب نقش مهمی ایفاد می کند. این بندر در مسیر ترانزیتی شرق – غرب قرار گرفته و فوریتهای مختلف اقتصادی و جغرافیایی در زمینه ترانزیت و ترانشیب است. بندر چابهار که در جنوب استان سیستان و بلوچستان واقع شده است به دلیل استقرار در کنار دریای عمان از دیر باز کانون داد و ستد و تجارت و دریانوردی بوده است.
اقدامات فراوانی تاکنون برای توسعه این بندر صورت گرفته است و به تازگی نیز به گفته عضو هیات عامل سازمان بنادر و دریانوردی قرارداد خرید تجهیزات جدید برای بندر چابهار با اروپاییها بسته شده است.
«محمدرضا الهیار»، در این رابطه به فارس گفته است: «خرید ۱۲ دستگاه جرثقیل گنتریکرین برای بندر شهید رجایی انجام شد و در حال حاضر این جرثقیلها عملیاتی است و به زودی برنامه افتتاحیه آن با حضور رئیسجمهوری برگزار می شود.»
بنا به گفته وی «ارزش این قرارداد ۱۰۴ میلیون یورو است. این تجهیزات تحویل گرفته شد و بخش عمدهای پرداختها انجام شده است و مشکل خاصی در این زمینه نداشتهایم، خریدها در قالب خط اعتباری «السی» انجام شد و تا این مقطع مشکل خاصی نداشتیم. در حوزه این تجهیزات طرف مقابل که کشوری اروپایی بود، مصمم بود که تعهدات خود را انجام دهد.»
این گزارش می افزاید: منطقه آزاد تجاری-صنعتی چابهار یکی از مناطق آزاد هفتگانه ایران است که در راستای اهداف اقتصادی این کشور، در اوایل دهه ۱۳۷۰ در کنار چابهار و در پیرامون دریای عمان و اقیانوس هند بنیان گذاشته شده است. منطقه آزاد چابهار با مساحت ۱۴ هزار هکتار در منتهیالیه جنوب شرقی ایران در ۲۵ درجه و ۲۰ دقیقه عرض شمالی و ۶۰ درجه و ۲۷ دقیقه طول شرقی در شرق خلیج چابهار و در کنار آبهای دریای عمان قرار دارد. این منطقه بهوسیله شبکه حمل و نقل زمینی و هوایی از شمال به کشورهای آسیای میانه و افغانستان، از شرق به پاکستان و از جنوب به اقیانوس هند اتصال مییابد. دسترسی مستقیم به آبهای آزاد و قرارداشتن در خارج از خلیج فارس و همینطور عدم آسیبپذیری در مواقع بروز بحران، موقعیت استراتژیکی را برای ایجاد یک گذرگاه ارتباطی بین کشورهای آسیای میانه و سایر کشورهای جهان فراهم آوردهاست./
نظر شما