به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از تربت حیدریه، زهره زاده احمد در جلسه بررسی دیابت ضمن اشاره به این موضوع که شيوع ديابت به ويژه ديابت نوع دوم که بيشتر با شيوه زندگي مردم در ارتباط مي باشد،در طي دهه اخير افزايش چشمگيري داشته است بیان کرد: باورهاي نادرست بسياري در مورد ديابت وجود دارد که سبب مي شود کنترل اين بيماري مزمن در بعضي از مبتلايان با مشکل مواجه شود. جالب آن که بعضي از بيماران بين بيماري قند و ديابت تفاوت قائل هستند و به نوعي از کلمه ديابت فرار مي کنند و تصورشان آن است که فقط مقداري قندشان بالاتر از ميزان طبيعي است اما واقعيت آن است که با کتمان نمودن بيماري مساله حل نخواهد شد.
عضو هیات علمی گروه بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه ادامه داد:از آنجا که ديابت يک بيماري است که سيستم هاي مختلف بدن را تحت تاثير قرار مي دهد، تصحيح باورهاي غلط درباره ديابت، پيشگيري و درمان اين بيماري را تسهيل مي نمايد که یکی از این باورهای غلط در جامعه این است که ديابت يک بيماري جدي نيست و واقعيت آن است که در مورد ديابت ما دچار افراط و تفريط هستيم.
وی به تصور اشتباه مردم اشاره کرد که ديابت بيماري است که ديگران را مبتلا مي نمايد نه آنان را و افزود: از آنجا که افراد قابل توجهي از مبتلايان به ديابت در مراحل اوليه بيماري علائم قابل توجهي ندارند و بيش از يک سوم افراد ديابتي نسبت به بيماري خود آگاهي ندارند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه گفت: بعضي از ديابتي ها بعد از آن که متوجه مي شوند به ديابت مبتلا هستند همچنان به شيوه زندگي قبلي خود که آنان را مستعد ديابت کرده است ادامه مي دهند و به نوعي بيماري خود را جدي نمي گيرند. لذا بايد بدانيد ديابت يک بيماري جدي است.
زاده احمد در پایان بیان داشت:مرگ و مير سالانه ناشي از ديابت بيش از سرطان سينه و ايدز است و از هر سه فرد مبتلا به ديابت ، ۲ نفر در اثر بيماري هاي قلبي و سکته جان مي بازند.
انطباق کودک و بیماری با حمایت خانواده امکان پذیر است
در ادامه جلسه زهره حسینی با اشاره به این موضوع که بر اساس پژوهش های صورت گرفته مختلف انطباق کودک با دیابت در حضور حمایت و مراقبت خانواده امکان پذیر است و تعاملات خانوادگی بر سازگاری با بیماری تاثیر گذار است" افزود : نوع رابطه و تعارض خانواده بر کیفیت زندگی کودک و گذر وی از دوره کودکی به دوره نو جوانی و جوانی تاثیر گذار بوده، به طوری که کنترل ضعیف قند خون به نوبه خود می تواند منجر به بروز استرس و مناقشات خانوادگی و استرس به خصوص در مادران خانواده گرددو همچنین افزایش اضطراب والدین با سطوح بالاتری از پریشانی کودک در ارتباط بوده و علائم افسرگی مادر یکی از قویترین عوامل خطر برای کیفیت پایین زندگی این کودکان می باشد.
رئیس اداره سلامت جمعیت و خانواده معاونت بهداشت تصریح کرد: اضطراب با عث می شود که مادران اکثر مداوای فرزندان خود را به عهده گرفته و در نتیجه به نیاز های کودک و نو جوان برای استقلال لطمه خورده و منجر به رفتار بی رحمانه و سخت گیرانه والدین می شود، بنابراین توجه به توانمند سازی والدین در امر مراقبت ضروری می باشد.
وی خاطرنشان کرد:خانواده به دلیل احاطه ای که بر شرایط کودک دارد در تعیین اهداف و بر نامه ریزی مراقبتی و درمانی نقش عمده ای ایفا می کند به جهت اهمیت و حساسیت خانواده بر سلامت کودک مراقبت خانواده محور اساس کنترل بیماری را تشکیل می دهد که شامل پایش روزانه انسولین و دفعات تزریق، اندازه گیری قند خون، مراجعات و معاینات مکرر پزشکی، برنامه دقیق فعالیتی و برنامه غذایی خاص برای دستیابی به کنترل مناسب وضعیت سوخت و ساز بدن متابولیکی بدن کودک می باشد.
حسینی ادامه داد:کودکان در مرحله شروع بلوغ می توانند با نظارت والدین، مدیریت فعالیت های روزانه مربوط به دیابت از جمله تزریق انسولین و کنترل قند خون را بر عهد بگیرند و از آنجایی که در این دوران کنترل قند خون بعلت افزایش نیاز بدن به انسولین در پی تغییرات هورمونی مشکل تر می شودو کودکان بدلیل ترس از تفاوت با همسالان،استقلال طلبی و جدایی از پدر و مادر و تمایل به همسالان ممکن است رژیم دیابتی خود را به خوبی رعایت نکنند لذا نیازمند مشارکت، نظارت و همکاری هر چه بیشتر اعضای خانواده بخصوص والدین می باشند.
زنان کلید دار سبک زندگی سالم خانواده ها
الهام بهره مند هم در این جلسه ضمن بیان این موضوع که "زنان کلید دار سبک زندگی سالم خانواده ها " هستند ،افزود: اتخاذ سبک زندگی سالم مبتنی بر خود مراقبتی در زنان یکی از بر نامه های تحول نظام سلامت در حوزه بهداشت بوده که توانمند سازی آموزشی زنان اولین گام برای جلب مشارکت آنان در مدیریت سلامت خود و خانواده است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی گفت: در راستای گرامیداشت هفته سلامت زنان با شعار حرکت برای سلامت زنان، هفته ملی دیابت با شعار دیابت و خانواده و با هدف اطلاع رسانی به بانوان در جهت ترویج فرهنگ بهبود تغذیه و اتخاذ الگوی غذایی سالم و تحرک مناسب بدنی می باشد.
نظر شما