حجت الاسلام «محمدمحسن مروجی طبسی»، در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، با بیان اینکه وحدت میان مسلمانان، مساله ای بدیهی بوده و هیچ عقل سلیمی مفاهیمی چون عدالت و آزادی در امت اسلام را رد نمی کند، اظهار کرد: با این وجود، همه فقط شعار آن را می دهند اما باید این پرسش را مطرح کرد که چرا وحدت اتفاق نمی افتد.
استاد دانشگاه مذاهب اسلامی ادامه داد: معتقدم اگر در مساله موانع تحقق وحدت بیشتر صحبت کنیم، بهتر می توانیم به نتیجه برسیم، یکی از مهمترین موانع فارغ از عوامل خارجی، چالش های داخلی و درون مذهبی است که نه تنها سبب بغض و کینه بلکه باعث قتل و غارت هم می شود. بنابر این، معتقدم در ایام هفته وحدت باید اندیشه کرد که چه اتفاقی در جهان اسلام افتاده و چرا صداهای مختلف بلند است.
مروجی طبسی تصریح کرد: مساله وحدت یک بحث سیاسی اجتماعی صرف نیست، وقتی که قایل به توحید هستیم، یک قبله داریم و بسیاری موارد دیگر، تنها چیزی که باقی می ماند مدیریت درست در راستای یک هدف است که بتواند این وحدت را عمق دهد، معنای وحدت مبنای عقیدتی و ایدئولوژیک دارد. وقتی چنین نگرشی داشته باشیم نگاهمان به وحدت ابعاد مصلحت آمیز پیدا نمی کند.
این پژوهشگر فِرَق اسلامی تاکید کرد: وحدت امری ذاتی و بدیهی است و در همه اعصار و دوران ها و زمان ها بوده و هست و خواهد بود اما نه به معنای پاک کردن اختلافات، ما دنبال آن هستیم که اتفاقا این اختلافات در گفتمان وحدت مدیریت شود، چراکه وجود اختلاف عقیده طبیعی است؛ بنابراین باید به دنبال مدیریت آن باشیم نه اینکه حذفش کنیم.
وی در بخش دیگری از مباحث خود با بیان اینکه مسائلی همچون فلسطین، به دلیل همین عدم مدیریت ها رخ داده است، ابراز کرد: اساساً مدیریت اختلافات مذهبی به معنای این نیست که مذهب و باور دیگران را رد کرده و فقط مذهب خود را به رسمیت بشناسیم. در این بین آنچه مطرح است اینکه وحدت، حق است و باید محقق شود و اگر این مبنا را اصل قرار دهیم سایر بحث های درون مذهبی هم از تب و تاب های کاذب بیرون می آیند و هر مذهبی در جایگاه خودش قرار می گیرد. رنگین کمان بهترین مثال است، رنگ های مختلف کنار هم قرار گرفته اند و یک رنگین کمان را تشکیل داده اند. وحدت نیز به منزله رنگین کمان است، باید اختلافات مذهبی را کنار بگذاریم و و چهره ای زیبا ترسیم کنیم که واقعیت اسلام را به نمایش بگذارد.
این پژوهشگر با بیان اینکه اختلافات داخلی است که زمینه دخالت عوامل خارجی را فراهم می کند، اضافه کرد: اینکه امورز شاهد تفرقه هستیم به دلیل چندصدایی های موجود است و اینکه هر کسی از راه می رسد فکر منافع خود را می کند.
مروجی طبسی با اشاره به رهاورد وحدت برای دفع بلایایی همچون داعش از جهان اسلام، اظهار کرد: وحدت دو لبه داخلی و بیرونی دارد. بُعد داخلی یعنی ما مسلمین خودمان قبل از هر چیز باید با یکدیگر تعامل داشته باشیم. کارکرد داخلی وحدت، غربال گری است و باعث هرس کردن جریان های انحرافی می شود. داعش محصول تفرقه بود، مسلمان کشی راه انداختند و در این میان جهان اسلام نیز هیچ حرکتی نکرد. تمامی این موارد نشان می دهد که وحدت در جهان اسلام از بیماری صعب العلاج رنج می برد.
وی تاکید کرد: اگر جهان اسلام به همین منوال کنونی جلو رود شاهد بروز و ظهور داعش های مختلف خواهیم بود، گروهک های دیگری که حتی به مراتب بدتر از داعش فعلی خواهند بود و می توانند اسلام را از بنیان دچار آسیب کنند.
نظر شما