حجت الاسلام «هادی قطبی» در مورد ضرورت وحدت بین مسلمانان در گفت وگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، گفت: یکی از توصیه های مهم دین اسلام که حکم عقل نیز محسوب می شود، وحدت و همدلی بین مردم است. خداوند در هر زمان پیامبری مبعوث و وحدت را گوشزد کرده و تفرقه را از ابزارهای شیطان می داند. مومنان در هر زمانی برادر هستند و باید از مسایلی که باعث دشمنی و تفرقه می شود، پرهیز کنند.
عقد اخوت؛ تاکید عملی پیامبر(ص) بر وحدت
این نویسنده و پژوهشگر با بیان اینکه پیامبر اکرم (ص) عقد اخوت را ایجاد کردند، افزود: پیامبر اکرم (ص) با این کار بر مسئله وحدت به طور عملی تاکید کردند. پیامبر اکرم(ص) با عقد اخوت نشان دادند با تمام اختلافات و سلایق می توانیم زیر چتر اسلام و سایه محورهای وحدت آفرین همچون قبله، توحید و دفاع از مظلوم برادرانه زندگی کنیم. عقد اخوت نمادی از «إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ» است. قرآن در آیه 10 سوره مبارکه حجرات می فرماید:« ِانّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ؛ در حقيقت مؤمنان با هم برادرند پس ميان برادرانتان را سازش دهيد و از خدا پروا بداريد اميد كه مورد رحمت قرار گيريد».
وحدت جنبه های مختلف را شامل می شود
وی با بیان اینکه وحدت بین شیعه و سنی فقط وحدت سیاسی نیست، عنوان کرد: هر چند که وحدت سیاسی مساله بسیار مهمی است اما وحدت تنها در حوزه سیاسی تعریف نمی شود بلکه سایر حوزه ها را نیز شامل می شود. همچنین وحدت بین شیعه و سنی به معنای دست برداشتن از اعتقادات نیست. اهل سنت و شیعیان ممکن است از نظر فقهی و کلامی اختلافاتی داشته باشند. وحدت بین آنها به این معنا نیست که آنها از اعتقادات خود دست بردارند.
حجتد الاسلام قطبی تصریح کرد: خداوند متعال یکی از راهکارهای وحدت بین مسلمانان را تمسک به ریسمان الهی با محوریت اسلام دانسته است. منظور از ریسمان الهی که در قرآن به آن اشاره شده است قرآن و عترت است که در آیه ۱۰۳ سوره آل عمران به این مسئله اشاره شده است. در این آیه آمده است «وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا وَاذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَكُنْتُمْ عَلَى شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَكُمْ مِنْهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ» (و همگى به ريسمان خدا چنگ زنيد و پراكنده نشويد و نعمت خدا را بر خود ياد كنيد آنگاه كه دشمنان [يكديگر] بوديد پس ميان دلهاى شما الفت انداخت تا به لطف او برادران هم شديد و بر كنار پرتگاه آتش بوديد كه شما را از آن رهانيد اين گونه خداوند نشانه هاى خود را براى شما روشن مى كند باشد كه شما راه يابيد).
این محقق ادامه داد: نکته دوم که به وحدت بین شیعه و سنی کمک می کند، توجه به مشترکات است. مسلمانان مشترکات زیادی دارند که از آن جمله می توان به توحید، قرآن کریم، نبوت، امامت، مهدویت، محبت اهل بیت(ع)، دفاع از مظلومان و مقابله با دشمنی های دشمن مشترک اشاره کرد. توجه به این موارد باعث می شود وحدت بین مسلمانان قوی تر و دوستی و مودت بین آنها بیشتر شود.
بحث امامت وحدت آمیز است نه تفرقه آمیز
وی افزود: به اصطلاح فکر می کنیم که بحث امامت یک مساله تفرقه آمیز بین شیعه و سنی است اما به هیچ وجه اینطور نیست. اهل بیت (ع) منادی وحدت بودند و مردم را به شدت از تفرقه پرهیز می دادند. امیرالمومنین (ع) در نهج البلاغه چهار بار در مورد وحدت مواردی را ذکر فرمودند و مردم را از دشمنی و تفرقه پرهیز دادند. در خطبه ۱۲۷ نهج البلاغه آمده است" يَدَ اللَّهِ مَعَ الْجَمَاعَةِ ". حضرت علی (ع) فرمودند: «بپرهیزید از تفرقه هر کسی که بین مردم تفرقه انجام می دهد. این تفرقه منادی شیطان است». در جای دیگر از نهج البلاغه آمده است: هر کس تفرقه کند هر کجا پنهان شده باشد حتی اگر زیر عمامه من باشد او را بکشید البته امیرالمومنین این را در مورد خوارج بیان کردند و فرمودند: «کسی که تفرقه می اندازد فردی معدوم است». در خطبه ۷۸ به «ابوموسی اشعری» فرمودند: هیچ فردی نسبت به من به وحدت حریص تر نیست. حضرت همچنین در خطبه ۱۸ فرمود: «خدا یکی، پیامبر یکی، کتاب یکی. آیا آنها که به اختلاف و دودستگی روی آوردند خدای دیگری را پرستش می کنند». در نهج البلاغه می توانیم عوامل وحدت آفرین را از نگاه امیرالمومنین بفهمیم.
۱۱ هزار شهید اهل سنت در ایران داریم
حجت الاسلام قطبی گفت: سیره و شیوه اهل بیت بر مبنای دوری از تفرقه و اختلاف بود. امروز با توجه به جایگاه ولایت فقیه و پیروی از ایشان می توانیم وحدت را مدنظر قرار دهیم. خوشبختانه مردم کشورمان به این موضوع توجه دارند. ما بعد از انقلاب تا کنون ۱۱هزار شهید اهل سنت داریم، افرادی از اهل سنت که اوایل انقلاب، در دوران دفاع مقدس و همچنین به عنوان مدافعان حرم به درجه شهدات نائل شدند. تمام اینها نشان می دهد که مردم ما در نواحی مختلف کشور اعم از سیستان و بلوچستان، خراسان، آذربایجان غربی و شرقی به اهمیت انقلاب، رهبری و حفظ وحدت توجه دارند. حفظ استقلال و آبروی اسلام و ایران حداقل دستاوردهای وحدت است. امام خمینی (ره) فرمودند اختلاف افکنی توسط هر کسی که باشد دشمن اسلام و ایران است. مقام معظم رهبری بارها در فرمایشات خود بر وحدت بین مسلمانان تاکید فرمودند. حضرت آیت الله خامنه ای اهانت به اهل سنت را حرام اعلام کردند.
ناآگاهی و تعصب دشمن وحدت است
این نویسنده و محقق افزود: برخی از افراد ممکن است نسبت به اهمیت مسئله وحدت توجیه نباشند که این امر به خاطر عدم اطلاع کافی، تعصب و ناآگاهی آنها است. با الگوهای موفقی که داریم همچون پیامبر اکرم (ص)، اهل بیت (ع)، آیت الله بروجردی، سیدجمال الدین اسدآبادی، امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری می توانیم به خوبی بحث وحدت را مورد توجه قرار دهیم و پایبند به وحدت باشیم و فریب دشمنان را نخوریم.
نظر شما