واکنش معکوس بازار مسکن بعد از ۱۳ آبان

با اعمال فاز جدید تحریم های آمریکا علیه کشورمان بازار مسکن نیز دچار تحولی شده که شبستان با حضور در میان کارشناسان، مسئولان و مشاوران املاک گزارشی در این خصوص گرد آوری کرده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، پیش از اعمال فاز جدید تحریم های آمریکا علیه ایران تاریخ 13 آبان موجب احتیاط بازار ایران در بخش های مختلف شده بود و بازار مسکن نیز از این مساله دور نبود و حجم معاملات بازار مسکن پیش از 4 نوامبر به صورت چشمگیری کاهش یافت تا جایی که رکود آن چندین برابر شد.

 

در مورد بازار مسکن پیش از اعمال تحریم های 13 آبان، در مهر ماه «حسام عقبایی» در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان گفت: طبق اعلام مرکز آمار ایران، مسکن تا شهریور امسال نسبت به سال گذشته 74 درصد رشد قیمت داشته و این افزایش قیمت موجب شده تا این بازار وارد رکود عمیقی شود.

 

 

نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران با یادآوری این که حجم معاملات مسکن در این مدت به صورت چشم گیری دچار کاهش شده است، افزود: در تیرماه 25 درصد، در مرداد ماه 36 درصد و در شهریور ماه 45 درصد از حجم معاملات مسکن کاسته شده و علت اصلی این موضوع را می توان در عواملی چون عدم وجود توازن در عرضه و تقاضای مسکن، کاهش تولید ساختمان، کاهش قدرت خرید مردم، افزایش قیمت دلار و افزایش قیمت مسکن و کاهش اثر تسهیلات بانکی به دلیل رشد قیمت مسکن جویا شد.

 

اما این احتیاط تا 13 آبان ادامه داشت و پس از این تاریخ بازار مسکن در ایران دچار تحولی شد که برعکس پیش بینی های گذشته صورت گرفت. فعالان این بازار انتظار داشتند با اعمال فاز جدید تحریم ها رکود بیش از پیش شود اما گویی این بازار به صورت عکس عمل کرده و طبق اظهار نظری جان دوباره به خود گرفته است.

 

در همین رابطه، «مصطفی قلی خسروی» در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، راجع به وضعیت بازار مسکن پس از اعمال تحریم های آمریکا علیه کشورمان گفت: پس از 13 آبان رکود در بازار مسکن کاهش یافته و طبق آمار دریافتی از اول فروردین 97 تا 22 آبان نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته تعداد معاملات مسکن در سراسر کشور یک درصد افزایش داشته است.

 

رئیس اتحادیه مشاوران املاک استان تهران ادامه داد: در این مدت نسبت به مدت مشابه سال 96، تعداد امضای مبایع نامه در کشور 19 درصد افزایش داشته و انجام معاملات مرتبط به اجاره در کشور 14 درصد کاهش یافته است.

 

 

«قلی خسروی» در ادامه هرگونه اظهار نظر راجع به افزایش قیمت مسکن در این ایام را تکذیب کرد و اظهارداشت: تغییر قیمت خاصی در بازار مسکن حتی در تهران از ۱۳ آبان و اعمال فاز جدید تحریم های آمریکا علیه کشورمان صورت نگرفته است.

 

وی با تاکید براین نکته که همواره دوره های زمانی هیجانی مانند تحریم ها بر بازار مسکن تاثیر گذار بوده است، افزود: وقتی ما نگاهی به سال های پس از انقلاب اسلامی داشته باشیم می بینیم که در برهه های زمانی متفاوت مانند سال 68 که قیمت ها به صورت جهشی رشد یافت یا سال 86 که بانک های خصوصی تاسیس شدند و یا سال 91 که دلار سه برابر شد و در 97 که این جنجال در اقتصاد ایران ایجاد شد مردم با شتاب زیادی به سمت بازار مسکن حرکت کردند.

 

«قلی خسروی» با یادآوری این نکته که چالش های ایجاد شده در بازار مسکن در سال جاری بر اثر شتاب زدگی بود، اظهار داشت: بعد از 13 آبان نیز بازار مسکن مقداری جان گرفته و در حال حاضر که دستگاه های نظارتی به دستگیری مفسدین فی الارض پرداخته اند اقتصاد بیش از پیش به ثبات می رسد و قطعا بازار مسکن هم به آرامش دست می یابد.

 

 اما در این میان نمی توان به منظور کشف وضعیت بازارها نمی توان تنها به نظر کارشناسان و مسئولان اکتفا کرد و باید گذری به میان بازار داشت. با مراجعه به یک بنگاه معاملاتی ملکی در منطقه یک تهران با یکی از مشاورین املاک بانو به صحبت نشستیم.

 

 

«هدیه میرزایی» در خصوص وضعیت معاملات ملکی در منطقه یک تهران پس از تحریم های 13 آبان، می گوید: پس از 13 آبان مقداری تغییر در بازار مسکن رخ داده است البته متقاضی ها همان متقاضی های قبل هستند اما مالکان باز هم از فروش املاک خود امتناع می کنند و تاکید دارند که در این خصوص نگران آینده هستند و نگران این هستند که با وجه دریافتی نتوانند ملک دیگری خریداری کنند.

 

این مشاور املاک ادامه می دهد که مالکان به منظور امتناع از فروش املاک خود قیمت های غیر معقول ارایه می دهند و این روزها قیمت های مسکن در این منطقه معیار خاصی ندارد و با هرگونه بررسی کارشناسی در خصوص املاک قیمت های ارایه شده توجیه پذیر نیست.

 

او به تاثیر قیمت مسکن در این منطقه از قیمت دلار اشاره می کند و می گوید که حتی در برخی از موارد نرخ تعیین شده از سوی مالکان برای اجاره مسکن نیز با قیمت روزانه دلار مقایسه می شود و مالکان معتقدند از آنجایی که منبع درآمدشان از اجاره مسکن است به دلیل گرانی ها باید اجاره ها را افزایش دهند تا بتوانند امورات معیشتی خود را بگذرانند.

 

 

میرزایی همچنین با اشاره به کاهش میزان ساخت و ساز مسکن در تهران یادآور می شود که به دلیل کاهش میزان مصالح ساختمانی ساخت و سازها برای پیمانکاران صرفه اقتصادی ندارد و به همین دلیل دیگر ساختمان سازی انجام نمی شود و همان املاک نوساز قبلی با قیمت های گران تری ارایه می شود و این امر نیز بر گران شدن مسکن تاثیر فراوانی داشته است.

 

او مشکل دیگر این روزهای بازار مسکن را از میان رفتن اختلاف قیمت منطقه ای در تهران دانسته و می گوید که پیش از این طرحی در خرید و فروش مسکن در تهران وجود داشت که در آن اختلاف منطقه ای مشخص بود و هر قشری برحسب میزان توانایی خود منطقه ای را برای خرید ملک انتخاب می کرد اما حالا قیمت ها در منطقه یک و 22 مانند هم شده است و این مساله در افزایش توقع خریداران نیز تاثیر گذار بوده و می توان این موضوع را یکی از دلایل کاهش میزان خرید و فروش مسکن در تهران عنوان کرد.

 

در ادامه این گزارش به منظور دریافت اطلاعات بیشتر از وضعیت بازار مسکن با یکی دیگر از مشاوران املاک در شهرستان گفت و گویی داشتیم.

 

 

«مهدی نورعلی» که هم مشاور املاک است و هم به عنوان سازنده مسکن در شهرهای شمالی کشور فعالیت دارد می گوید که بعد از 13 آبان در مسکن افزایش قیمت داشتیم و این وضعیت هم در تهران و هم در شهرهای شمالی کشور برقرار بوده است.

 

او علت این افزایش قیمت را نبود ثبات قیمت در مصالح ساختمانی عنوان می کند و معتقد است که عوامل دیگری مانند اعتصاب کامیونداران نیز موجب افزایش قیمت مصالح ساختمانی و در نتیجه افزایش قیمت ساختمان ها و مسکن در سراسر کشور شده است به گونه ای که قیمت واحدهای کلنگی و آپارتمان های موجود به یک میزان تعیین می شود و این مساله باعث شده تا ساخت و ساز برای سازنده ها صرفه اقتصادی نداشته باشد.

 

نورعلی همچنین از افزایش قیمت زمین در شمال کشور خبر می دهد و می گوید در کنار گران تر شدن ویلاها، زمین نیز رشد قیمت داشته و این موضوع هم تاثیر دیگری بر افزایش قیمت مسکن در شمال داشته است.

 

 

براساس این گزارش، بازار مسکن پس از 13 آبان برخلاف بازار سکه و ارز روند رو به رشدی در قیمت داشته و کمی بیش از روزهای منتهی به 4 نوامبر از رکود خارج شده اما آنگونه که امکان داشت تاثیرات منفی بیش از این با وجود تحریم شامل بازار مسکن شود این اتفاق رخ نداده است و این بازار در انتظار تصمیمات معقولانه وزارت راه و شهرسازی با وزیر جدید می ماند تا شاید در آینده ای نه چندان دور روی خوشی به خود ببیند./

کد خبر 741447

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha