خبرگزاری شبستان، گروه اجتماعی؛ معصومه بدخشان: وزارت آموزش و پرورش با مشکل کمبود نیرو معلم مواجه است و با روش های مختلف در صدد جبران کسری نیروی است. از سوی دیگر هم همواره نارضایتی فرهنگیان را نسبت به وضعیت معیشتی خود شاهد هستیم. در حال حاضر هم از سوی وزارت آموزش و پرورش یک طرح پیشنهاد شده است که مسئولان این وزارت خانه اجرای طرح «معلم تمام وقت» را راه حلی برای بهبود معیشت فرهنگیان می دانند اما کارشناسان آموزشی معتقدند دلیل اجرای این طرح جبران کمبود نیرو است.
درباره جزییات طرح معلم تمام وقت به گفته های معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش اشاره می کنیم که گفته است؛ به استناد سند تحول بنیادین موضوع ساماندهی ساعت کار معلمان را داریم و براین اساس طرحی را تهیه کرده و به شورای توسعه مدیریت ارائه کردیم که براساس آن معلمان با 6 ساعت تدریس اضافه در طول هفته به صورت تمام وقت فعالیت کنند.
الهیار ترکمن ادامه می دهد: «هم اکنون معلمان در هفته به میزان 24 ساعت فعالیت میکنند که با این 6 ساعت تدریس اضافه ساعت فعالیت آنها 30 ساعت میشود و میتوانند از مزایای آن نیز بهره مند شوند که به وضعیت معیشتی آنها کمک خواهد کرد«.
معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش می گوید: علاوه بر ساعات موظف معلمان سالانه یک میلیون و 200 هزار ساعت حق التدریس داریم که جدا از حقوق برای 9 ماه پرداخت میشود و همواره با تأخیرهایی نیز مواجه بوده است اما در طرح معلم تمام وقت افراد معادل 6 ساعت اضافه تدریس دارند که به فوق العاده ویژه آنها اضافه میشود و به جای 9 ماه در 12 ماه سال، همراه با حقوق و به صورت منظم پرداخت میشود. همچنین مبنای محاسبه حقوق بازنشستگی و پاداش پایان خدمت معلمان خواهد بود.
معلم تمام وقت شدن اجباری نیست
در همین ارتباط، سید محمد بطحایی از اختیاری بودن تمام وقت شدن معلمان خبر می دهد و به خبرنگار شبستان می گوید: «در حال حاضر 6 ساعت اضافه تدریس در حکم معلمان می آید«.
معلم تمام وقت شدن امتیاز خوبی برای فرهنگیان است
وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه این موضوع، یک امتیازخوبی هم برای معلمان محسوب می شود ادامه می دهد: «در سوابق خدمت آنان لحاظ و از سایر امتیاز ات هم بهره مند خواهند شد.به تدریج به سمت اجرای طرح تمام وقت شدن معلم ها خواهیم رفت. البته ابتدا باید اعتبارات وانگیزه های لازم تامین شده باشد.»
بطحایی با اشاره به اختیاری بودن طرح اضافه تدریس معلمان بیان می کند: ما نمی توانیم اجباری به معلم ها بگوییم، به جای 24 ساعت، 36 ساعت در مدرسه حضور پیدا کنند.باید موارد انگیزشی فراهم شود، هر کدام از معلم ها به اختیار تمام وقت شوند.
بطحایی تاکید می کند: «درحال حاضر اجرای طرح 6 ساعت اضافه تدریس را آغاز کرده ایم و به تدریج با تامین مشوق های انگیزشی به دنبال اجرای طرح معلم تمام وقت شدن هستیم.»
کارایی معلمان 22 ساعت تدریس است
اما یک کارشناس آموزشی نسبت به کارآمد بودن طرح معلم تمام وقت خوشبین نیست و به خبرنگار شبستان می گوید:«کارایی معلمان 22 ساعت تدریس است.»
پورسلیمان ادامه می دهد: «در گذشته ساعت رسمی کار معلمان 22 ساعت بود در زمان وزارت آقای پرورش به 24 ساعت رسید و قرار بود این دو ساعت داوطلبانه باشد که در نهایت 24 ساعت تدریس رسمی شد.»
اجرای طرح معلم تمام وقت علمی نیست
این دبیر آموزش و پرورش تاکید می کند: «اجرای این طرح علمی نیست و مسئولان وزارت آموزش و پروش می خواهند کمبود نیرو رامدیریت بحران کند.»
او بیان می کند: «متاسفانه مسئولان وزارت آموزش و پرورش خیلی اعتقاد به کیفیت ندارند.»
حذف مشوق های معلم تمام وقت پس از گذشت زمان
پور سلیمان با صراحت می گوید: «نگرانی هایی از ارایه مشوق های این طرح وجود دارد، بنده خوشبین به این مشوق ها نیستم. ابتدا مشوق های می گذارند سپس این مشوق ها را حذف می کنند ودر واقع ساعت رسمی را 30 ساعت می کنند.»
گنجشک را رنگ کرده و به جای قناری به معلمان می فروشند!
همچنین، «شیرزاده عبداللهی» نیز در یاداشتی با عنوا ن «گنجشک را رنگ کرده و به جای قناری به معلمان می فروشند!» معتقد است «در طرح معلم تمام وقت بین آنچه از سوی وزیر و معاون پشتیبانی وزارتخانه به عنوان اهداف طرح عنوان شده و آنچه که مَد نظر سازمان برنامه و بودجه و کارگزاران این نهاد در وزارت آموزش و پرورش است تفاوت از زمین تا آسمان است. هدف از اجرای این طرح در یک جمله حل بحران کمبود معلم در سال جاری و سال های آینده از طریق افزایش ساعات کار معلمان رسمی است. اما مسئولان آموزش و پرورش آن را به عنوان طرحی رفاهی برای افزایش حقوق دبیران متوسطه اعلام کرده اند. همین وارونه جلوه دادن اهداف طرح نشانه بی صداقتی مدیران ارشد آموزش و پرورش و تلاش آنها برای فریب معلمان است. این نوع طرح ها بازتاب نگاه مدیران سازمان برنامه به معلمان است. نگاهی که معلمان را در حد عقب مانده های ذهنی تصویر می کند.
افزایش ساعات تدریس نسبت معکوس با افزایش کیفیت تدریس دارد
این کارشناس آموزشی ادامه می دهد: «طرح فعلا داوطلبانه است یعنی ابتدا می خواهند معلمان را تست و با تبلیغ روی جنبه های رفاهی طرح آنها را جذب کنند. می گویند حق الزحمه 6 ساعت و در فاز دوم 12 ساعت اضافه تدریس در قالب فوق العاده ویژه وارد فیش حقوقی می شود و معلمان شرکت کننده در طرح معلم تمام وقت از مزایای این افزایش حقوق در تابستان و حتی هنگام بازنشستگی هم بهره میبرند و پاداش پایان خدمت بیشتری دریافت می کنند. این حرف ها در حکم کرم قلاب ماهیگیری برای جذب معلمان است. جالب اینکه معاون پشتیبانی وزیر گفته که از طرح معلمان تمام وقت برای ارتقای "کیفیت آموزشی" استفاده می کنیم! معلمان به خوبی می دانند که افزایش ساعات تدریس نسبت معکوس با افزایش کیفیت تدریس دارد.»
راهکاریی برای افزایش کیفیت
عبداللهی در بخشی از یادداشت خود اشاره می کند: «اگر آموزش و پرورش دنبال افزایش کیفیت و خدمت به دانش آموزان است باید دوکار انجام دهد : اول ارتقای کیفیت و استاندارد کردن برنامه های دانشگاه فرهنگیان، از نظر کیفیت اعضای هیات علمی، استاندارد کردن مواد درسی دانشگاه و استاندارد کردن فضا و امکانات این پردیس ها در حد متوسط دانشگاه های دولتی ، دوم برگزاری دوره های ضمن خدمت واقعی و به درد بخور و مرتبط با کار معلم برای دبیران و آموزگاران شاغل. متاسفانه جذب معلم از راه های مختلف و عدم وجود نهادهای نظارتی باعث شده که افرادی به عنوان معلم به کلاس راه یابند که بعضا حتی خواندن و نوشتن فارسی را درست نمی دانند. آموزش و پرورش به کنترل کیفیت نیاز دارد. طرح معلم تمام وقت قطعا کیفیت را از اینکه هست پایین تر می آورد.»
او تاکید می کند: «اگر در مرحله اول 100 هزار دبیر از این طرح استقبال کنند، آموزش و پرورش از استخدام 25 هزار معلم بی نیاز می شود. فوق العاده ویژه هم به تدریج شامل مرور زمان و تورم می شود ، اما آنچه باقی می ماند افزایش ساعات موظف هفتگی تدریس معلم است. کسانی که وارد این طرح شوند منطقا تایید می کنند که ساعات تدریس معلم تمام وقت بیش از 24 ساعت است این افزایش ساعت در آینده گردن همه معلمان می افتد و معلم 24 ساعت تدریس به عنووان معلم پاره وقت یا نیمه وقت محسوب می شود. نمی توان در مقابل کار نیمه وقت یا دو سوم وقت حقوق کامل پرداخت کرد.»
این معلم با سابقه تاکید می کند:«اگر آقای نوبخت و شاگردانش صداقت دارند بگویند به خاطر کمبود معلم و شرایط تحریم و کمبود بودجه و... معلمان داوطلبانه در هفته 6 ساعت مجانی برای کمک به دولت تدریس کنند. اما اینکه این طرح را به عنوان یک طرح رفاهی به معلمان معرفی کنند واقعا نوبر است. اضافه کردن 6 ساعت تدریس معلم در هفته را به عنوان ارتقای کیفیت آموزشی و یا طرح رفاهی جا زدن ماند رنگ کردن گنجشک و فروش آن به عنوان قناری است.»
طرح معلم تمام وقت انحرافی نیست
در سوی دیگر؛ الهیار ترکمن در واکنش به انتقادات وارده به طرح معلم تمام وقت که منتقدان بر این اعتقادند که این طرح یک طرح انحرافی است به میزان می گوید: اگر بزرگواران این طرح را مطالعه کنند از زیر و بم آن آگاه میشوند. منتقدان به دنبال این هستند که اقتدار خود در فضای رسانه حوزه آموزش و پرورش را داشته باشند.
او بیان می کند: «این طرح توسط وزارت آموزش و پرورش، وزیر آموزش و پرورش، شورای توسعه مدیریت و شورای حقوق و دستمزد تهیه شده است آیا امکان دارد این سه نهاد یک طرح انحرافی را تهیه کنند. این گونه انتقادات غیر مستند، غیر علمی و غیر کارشناسی است. دوستان فقط به خاطر اینکه میخواهند عریضه خالی نباشد حرفی بزنند«.
معاون توسعه و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه تمام کسانی که در حوزه آموزش و پرورش فعالیت میکنند باید دغدغه معلم را داشته باشند افزود: باید از ظرفیتهای فرهنگیان درست استفاده کنیم که صرفه و صلاح معلمان تامین شود. هدف غایی و نهایی آموزش و پرورش معلم است که معلم تمام وقت در این راستا است.
معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی وزیر آموزش و پرورش تصریح میکند: در حال حاضر در یک سال حدود ۲ میلیون ساعت حق التدریس در مدارس داریم که یک میلیون و ۲۰۰ هزار ساعت توسط معلمین رسمی تمام وقت و پیمانی و حدود ۸۰۰ هزار ساعت توسط معلم خرید خدمت، حق التدریس آزاد و سرباز معلم میشود.
الهیار ترکمن با بیان اینکه در این طرح به دنبال این هستیم که اضافه کاری که معلمین الان انجام میدهند به صورت غیر موظف وارد حقوق شود، بیان می کند: این طرح که کاملا داوطلبانه و اختیاری است ۴ مزیت مهم دارد که به صورت حقوق رسمی و دائم است، به جای ۹ ماه ۱۲ ماه این حقوق را دریافت میکند، در محاسبه پاداش پایان خدمت حساب میشود یعنی هم پاداش پایان خدمت و هم حقوق بازنشستگی که این مزیتها نشان دهنده این است که این طرح انحرافی نیست. در این طرح، حکم فرهنگیان تغییر میکند حدوداً ۱۸ درصد به فوقالعاده شغل آنها اضافه میشود. مراحل ابلاغ آن به استانها فراهم شده و معلمان این طرح را مطالعه میکنند و اگر با آن موافق باشند به این طرح میپیوندند.
طرح معلم تمام وقت فرهنگیان را کارگر می کند
به سراغ چند معلم هم می رویم که با کارشناسان آموزشی موافق هستند و شیخی دبیر یکی از مدارس تهران به خبرنگار شبستان می گوید: صبح تا ظهر در مدرسه تدریس می کنم. هنگامی که به خانه باز می گردم توان کاری دیگر را ندارم. تمام انرژیم در مدرسه گرفته شده است.
او ادامه می دهد: نمی دانم یک معلم چگونه می تواند 30 ساعت یا به مرور 44 ساعت تدریس کند. قطعا کیفیت آموزش پایین می آید و معلم همانند یک کارگر می شود.
این معلم تاکید می کند: مشوق هایی که می دهند برای جذب معلم است، معلم هایی که در مدارس دیگر همانند غیردولتی تدریس دارند شاید از این طرح استقبال کنند اما بعید میدانم این مشوق ها اجرایی شود چون آموزش و پرورش معوقات زیادی به معلمان دارد که اگر میتوانست این میزان تاخیر نداشت.
یکی دیگر از معلم ها هم در گفتگو با خبرنگار شبستان بیان می کند: در مدرسه ما هیچ کس از 6 ساعت اضافه کار استقبال نکرد. معلمی کار دشواری است و همین 24 ساعت تدریس انرژی را می برد و اضافه تدریس به دلیل خستگی معلم کیفیت را پایین می آورد.
یکی از معلم ها هم معتقد است اگر می خواهند به وضعیت معیشتی معلمان بهبود بخشند به جای اجرای طرح معلم تمام وقت طرح رتبه بندی معلمان را اجرا کنند.
به هر روی ؛ باید دید با اجرای این طرح، چه میزان از معلم ها از این طرح استقبال می کنند و به چه میزانی وزارت آموزش و پرورش به تعهدات خودعمل خواهد کرد و امید است نتیجه این طرح ها قربانی شدن کیفیت آموزش و پرورش نباشد.
نظر شما