تفاوت نظریه آیت‌الله طباطبایی و آیت‌الله فاضل لنکرانی درحجیت روایات تفسیری

قائم مقام دانشگاه قرآن و حدیث گفت: درباره اینکه روایات تفسیر کجا حجیت دارند نظریه آیت‌الله طباطبایی و آیت‌الله فاضل لنکرانی متفاوت است.

به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام والمسلمین عبدالهادی مسعودی قائم مقام دانشگاه قرآن و حدیث در پیش نشست این همایش که با حضور طلاب در حوزه علمیه کوثر برگزار شد، با طرح این سوال که روایات تفسیری چه کارکردی دارند و تا کجا حجیت دارند، گفت: من برای پاسخ به این سوال کلی چهار سوال فرعی را مطرح کردم، ابتدا باید روایت تفسیری را بشناسیم و اینکه کارکرد آن چیست سپس به این توجه کنیم که کدام دسته از روایات تفسیری اعتبار و حجیت دارند و اینکه در کجا حجیت دارند.

 وی افزود: ما روایات تفسیری روایات ناظر بر آیات قرآن می‌دانیم، آیاتی که درباره آنها روایات داریم روایات تفسیری نیستند بلکه آیه‌شناس هستند، اما روایاتی هستند که تفسیر، تطبق یا تاویل را انجام می‌دهد.

حجت الاسلام والمسلمین مسعودی بیان داشت: تبیین واژگان، توضیح مفاهیم کلیدی، تشریح فضای نزول، تبیین حکمت، تقیید مطلق، تعیین ناسخ و منسوخ، نقد تفسیرهای نادرست، تطبیق و بیان مصداق، جری و تاویل، از جمله کارکردهای روایات تفسیری است که باید در نظر گرفت.

قائم مقام دانشگاه قرآن و حدیث با بیان اینکه کدام دسته از روایات تفسیری اعتبار دارند، عنوان کرد: یک دسته روایات متواتر یا متفیض است و دسته دیگر روایات و خبر واحد با سند معتبر و مضمون اطیمنان بخش است که نمی‌شود آنها را کنار گذاشت.

وی افزود: دسته دیگر روایات با سند نامعتبر اما با مضمون اطیمنان بخش و دسته دیگر روایات با سند معتبر اما مضمون بی‌اطمینان که روی آنها مقداری بحث است.

حجت الاسلام والمسلمین مسعودی با بیان اینکه دو دسته دیگر روایات که سند و مضمون ندارند و در عین حال جعلی هم نیستند اکثریت علما آنها را کنار می‌گذارند، گفت: دلیل حجیت خبر عقلایی است که در نظریه آیت‌الله فاضل لنکرانی درباره رد اعتبار خبر تاثیر داشته است، برخی می گویند روایتی صرف مخالفت با قرآن از اعتبارمی افتد برخی هم می‌گویند حالت سومی هم وجود دارد که روایاتی اصلا موافق و مخالف قرآن نباشند این  دسته در مبحث روایات تفسیری راحت تر عمل می کنند.

قائم مقام دانشگاه قرآن و حدیث با بیان اینکه روایات تفسیری چه هستند؛  چه کار می کنند؛ کدام حجیت دارند و کجا حجیت دارند؛ گفت: درباره اینکه روایات تفسیر کجا حجیت دارند نظریه الله فاضل لنکرانی وعلامه طباطبایی و دیگران تفاوت دارد در سه دسته اول تقریبا شبیه هم هستند، یعنی کارکردهای روایات تفسیری را قبول دارند، روایات جعلی قبول نیست و متواتر قبول است و در اینکه کجا حجیت دارند علامه طباطبایی یک مبنای کلی گذاشته که آیت‌الله فاضل لنکرانی موضع‌گیری کردند.

 

  

کد خبر 740560

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha