فرهنگ‌سازی حلقه مفقوده مدیریت پسماند/ تفکیکی که در مبدأ ماند

بازيافت زباله موضوع تازه و جديدی نیست و می‌توان بخشی از زباله‌ها را دوباره بازیافت کرد که این امر مستلزم آموزش همگانی و فرهنگ‌سازی است.

خبرگزاری شبستان، گیلان، با گسترش فعالیت‌های صنعتی، افزایش جمعیت و  رشد شهرنشینی یکی از معضلات جدی که مدیریت شهری را با چالش روبرو کرده، مدیریت پسماند است.

 

تولید سالانه میلیون‌ها تن زباله در نتیجه تغییر الگوی مصرف و عدم فرهنگ‌سازی مناسب مدیریت پسماند در جامعه موجب بروز مشکلاتی شده که زندگی انسان و محیط را به مخاطره انداخته و در استان‌های شمالی تبدیل به بحرانی شده که گویا از آن گریزی نیست.

 

زباله که به طلای کثیف مشهور است در حالی‌که دارای مواد باارزشی بوده و می‌توان از آنها استفاده مجدد کرده و در کشورهای توسعه یافته به انرژی تبدیل می‌شود، در استان ما موجب نگرانی همگان شده و در برخی مواقع حتی مسائل امنیتی را ایجاد کرده است.

 

به چرخه بازگردان مواد و بازیافت آنها علاوه بر همت شهرداری‌ها که مسئول مستقیم مدیریت پسماند در کشور هستند مستلزم فرهنگ‌سازی و مشارکت عموم مردم نیز هست، تا زمانی که نتوانیم فرهنگ صحیح تولید، نحوه انباشت و جمع‌کردن زباله را بین مردم و خانواده‌ها نهادینه کنیم در مدیریت پسماند با وجود احداث تصفیه خانه(؟!)، زباله سوز و غیره که خود دارای چالش‌های جدی در شهر رشت بوده که شرح آن در این مقال نمی‌گنجد، آنطور که باید موفق نخواهیم بود.

 

عدم آگاهی عموم مردم و حتی دانش آموزان و دانشجويان به اهمیت بازيافت مواد با ارزش، يکی از عوامل مهم در عدم موفقیت مدیریت پسماند است. باید تک تک افراد در این امر مشارکت کرده و افکار عمومی به سوی آن سوق داده شود تا فرهنگ جدیدی ایجاد که تحقق این امر مستلزم وجود برنامه‌ها و طرح‌های آموزشی است که سازمان مدیریت پسماند شهرداری رشت متولی آن است.

 

اجرای طرح تفکیک زباله در رشت که در گذشته با جدیت انجام می‌شد این روزها نیمه تمام رها شده و اجرای آن در محلات به‌صورت یک هفته در روز موجب شده تا رشتوندان نیز جدیت کاملی در تفکیک زباله نداشته و یا اگر آن را نیز انجام دهند مکانی جهت تحویل در نزدیکی محل خود نداشته باشند در واقع بخش خصوصی به تنهایی قادر به اجرای این طرح برای شهر رشت نیست ضمن اینکه تبلیغات ضعیفی در سطح شهر در راستای اجرای طرح انجام‌ شده و بسیاری از مردم از مکان‌های نصب ایستگاه‌های بازیافت بی‌اطلاع هستند.

 

فرهنگ مدیریت پسماند در شهر رشت که تولید کننده روزانه حدود ۸۰۰ تن زباله بوده و دفنگاه زباله آن«سراوان» شهره کشور شده!! نیازمند اشاعه در تمام سطوح جامعه به ویژه مراکز آموزشی همچون مدارس و دانشگاه‌ها بوده تا بتوان تفکر را در زمینه زباله و کنترل آن تغییر داد که مهمترین امر در این زمینه ارائه آموزش‌های متفاوت با استفاده از ابزار مختلف به‌ویژه هنر است و این در حالی است که بعد از نوروز و اجرای دو طرح در این زمینه، شاهد اقدام برجسته‌ایی از سوی این سازمان جهت آموزش و سوق دادن مردم به جداسازی پسماند خشک از تر نبودیم.

 

حال باید دید که سازمان مدیریت پسماند شهرداری رشت که متولی اصلی این امر است چه اقداماتی در راستای فرهنگ سازی مدیریت پسماند به ویژه تفکیک زباله از مبداء طی سال جاری در شهر انجام داده و چه مشوق‌هایی جهت تفکیک زباله در نظر گرفته است؟

 

 

کد خبر 740068

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha