به گزارش خبرگزاری شبستان، نخستين كنفرانس جهاني آلودگي هوا و سلامت توسط سازمان بهداشت جهاني(WHO) دوهفته پیش (روزهاي 30 اكتبر تا 1 نوامبر) در شهر ژنو برگزار شد. لزوم پرچمداری مبارزه با آلودگی هوا توسط نهادهاي بهداشت کشورها، تاثیر آلودگی هوا بر سلامت انسان به ویژه کودکان، عدم كارايي گجتهاي آلودگي هوابه عنوان مرجع، نقش آلودگي هوا در ارتباطات و سياست و دامنه وسيع آلودگي هوا از محورهاي اين كنفرانس بود.
«حسين شهيد زاده» در اين باره اعلام كرد: اين كنفرانس از شهردار تهران نيز براي شركت در اين كنفرانس دعوت بعمل آورده بود كه قرار شد بنده و آقاي عليپور از ستاد محيط زيست شهرداري به نمايندگي از شهرداری تهران به ژنو برويم. يكي از كارگاههايي كه در آن حضور يافتيم، مربوط به سنسورهاي ارزان قيمت سنجش آلودگي هوا بود. اين روزها شركتهاي پيشرفته در عرصه علم و فناوري تلاش خود را بر روي گجتهايي متمركز كرده اند كه بتواند به سرعت آلايندهها را با يك دستگاه كوچك اندازه گيري و به شهروندان شاخص را اعلام كند و ديگر نيازي به ايستگاههاي بزرگ و صرف هزينههاي كلان براي سنجش آلايندهها نباشد.
به گفته قائم مقام و معاون اجرايي شركت كنترل كيفيت هواي تهران، اين كارگاه با اعلام شواهدي از بررسيهاي اروپايي و نهادهاي كارشناسي نشان داد كه سنسورها نميتوانند جايگزين دستگاههاي ايستگاهي شوند و برخي نرم افزارهاي سنجش كه روي برخي موبايلها و گجت ها نصب شده، با اعلام اعداد متفاوت و غير دقيق، موجب سردرگمي شهروندان ميشوند. اين گجتهاي حداكثر 6 ماه تا يكسال بعد از آغاز به كار، دقتشان را از دست ميدهند و وسيله مناسبي براي اطلاع از شاخص كيفيت هوا نيستند.
كارگاه دوم درباره نحوه لحاظ كردن آلودگي هوا و سلامت در ارتباطات و سياست بود. اينكه چگونه يك پويش براي موضوعات محيط زيستي اينچنيني داشته باشيم. داشتن هدف، طراحي و شعار تكاندهنده نكته اساسي مورد تاكيد بود. مثلا شعاري به صورت «نفس كشيدن خطرناك است.» اعلام شد. اين جمله در شرايط آلودگي هواي جهان نشان ميدهد در هوای آلوده از شرايط محیط نميتوانيم رها شويم و همه بدون استثنا به سمت اين خطر ميرويم. يكي از كمپينهايي كه سالهاست به راه افتاده و دربارهاش در اين كنفرانس صحبت شد، كمپين «breathelife2030» بود كه از كشورهاي مختلف خواسته شد به آن بپيوندند.
از ديگر موضوعات مطرح شده در كنفرانس جهاني آلودگي هوا و سلامت آنگونه كه قائم مقام شركت كنترل كيفيت هواي تهران گفته، اين كه تجربههاي ملي و محلي به اشتراك گذاشته شد و تاكيد كردند كه آلودگي هوا بايد به صورت يك بحث مجزا مورد بررسي و پيگيري قرار گيرد. امروز در سراسر دنيا از هر 100 نوزادي كه به دنيا ميآيد، 90 نفر در شرايطي زندگي ميكنند كه آلودگي هوا براي آنها صدمه زننده است. سازمان جهاني بهداشت در اين باره از همه اعضا خواست به صورت جدي وارد مبارزه با آلودگي هوا شوند. همچنين بحث اقتصاد و سلامت نيز مطرح شد و اينكه خسارات غير قابل جبراني در پيش خواهد داشت. همچنين دكتر كومار از هند براي حضار عكسهايي از تفاوت ريه افرادي كه در آلودگي هوا زندگي ميكنند و افرادي كه در نقاط غير آلوده تنفس ميكنند به نمايش درآورد كه اين حكايت از عمق اثرگذاري آلايندهها بر بدن انسان داشت.
از ديگر نكات جالب در اين كنفرانس، سخنراني پروفسور نينو كنزلي چهره شاخص عرصه اپیدمیولوژی و مقابله با آلودگي هوا بود. وي با ذكر مصاديق حضور خودروسازان جهان در عرصه آلايندگي اعلام كرد در ايران شركت بنز كه در آلمان نميتواند از مقررات محيط زيستي تخطي كند، تلاش كرده وسايل ديزلي آلاينده فاقد فيلتر دوده(DPF) را وارد اين كشور كند درحالي كه اين وسايل استاندارد لازم براي كنترل آلاينده هاي كربن سياه را ندارند.
به نقل از روابط عمومی شرکت کنترل کیفت هوای تهران، شهيد زاده تصريح كرد: روز آخر كنفرانس سازمان جهاني بهداشت، به تعهدات بين المللي تا 2025 براي كاهش استفاده از سوخت جامد در منازل كه تبعات مهلكي براي مردم دارد و رفتن به سمت استفاده از سوخت پاك اختصاص داشت. البته در ايران با وجود گازرساني براي خانهها، اين مشكل كمتر است.
نظر شما