«مجسمه» در طول اعصار برای اقوام معنای نمادین داشته است

یک مجسمه ساز با بیان اینکه مجسمه ها می توانند ماورایی، خیال پردازانه و یا ترکیبی باشند، گفت: مجسمه ای که اخیرا با تکیه هایی از آهن در سوریه ساخته شد شکل شماتیت از مجسمه آزادی با نگاه مجدد بود.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، استاد «طاهر شیخ الحکمایی» عصر دیروز (یکشنبه 13 آبان )در نشست زیبایی شناسی مجسمه های صلح و جنگ در ایران و هفت کشور که در سالن حکمت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد، گفت: تلاش می کنم کارهای خود را انجام دهم، امیدواریم کارهای موثری واقع شود برای این مرز و بوم که سابقه تاریخی 10-12 هزار ساله دارد. بشر از زمانی که ظهور یافت تنها دشمنی که روبرویش می دید خودش بود. در طبیعت هر موجودی یک دشمن دارد به جز انسان که دشمنش خودش است.

 

این مجسمه ساز اظهار داشت: اولین بار فرزندان آدم بر سر موضوعی درگیر می شوند و یکی دیگری را می کشد، اینجا داستان جدایی بین دو طایفه ایجاد می شود و فرزندان هابیل و قابیل در طرف مقابل قرار می گیرد و حتی بر سر زیارت جدشان حضرت آدم دعوا می کنند. شیطان می گوید یک مجسمه از آدم بسازید و نصب کنید و حتی بر سر دیدن آن مجسمه فرزندان هابیل و قابیل با یکدیگر دعوا می کنند.

 

وی بیان کرد: بزرگداشت در هر قوم و ملتی بوده است، برای نگه داشتن پیر خانواده جمجمه وی را نگه می داشتند و آن را با سنگ های قیمتی بازسازی می کردند. در مرحله بعد برای اینکه مرده را حفظ کنند او را مومیایی می کردند. یادمان هایی مربوط به جنگ ها بخصوص در ایران باستان، مصر و روم باستان داشتیم. پیروزی هایی در نقش برجسته دوره ساسانی وجود دارد. به مناسبت پیروزی هایی که در جنگ با رومی ها داشتند آنها را به تصویر کشیدند، هر کدام از این تصاویر همچون پرده خوانی است که هر تصویر قصه ای را روایت می کند. در نقش برجسته مربوط به هخامنشی اسرایی با دست های بسته می بینیم که کلاه آنها برداشته شده است. هر کدام از اینها ارزش های هنری خود را دارد و در زمان خودش رنگ و تزیینات هم داشته است.

 

شیخ الحکمایی اظهار داشت: گاه گفته می شود هنرمندان در زمان هخامنشی و ساسانی از هنرمندان ملل دیگر کمک گرفتند. طبیعتا وقتی قومی پیروز می شود هنرمندان قوم مغلوب در خدمت قوم پیروز درمی آیند. در دوران ساسانیان المان هایی فارغ از تصویر ساخته شد. بعد از اسلام به دلایلی مجسمه را به آن صورت که قبل از اسلام بوده، نداریم. در قاجار به تبع دوره ساسانی نقش برجسته ایجاد کردند. مجسمه آزادی به نحوی برای پیروزی ساخته شده است. مجسمه ای که اخیرا در سوریه با تکیه هایی از آهن ساخته شده در حقیقت شکل شماتیت از مجسمه آزادی با نگاه مجدد است. مجسمه ها می توانند روایی باشند یا خیال پردازانه و یا ترکیبی از این دو.

 

 

 

کد خبر 737787

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha