رواقی: کتاب «فرهنگ شاهنامه» با راهنمایی استاد معین و شهیدی انجام شد

به گفته رواقی همه کتاب‌های شاهنامه دشواری‌هایی از نظر زبانی و بیانی دارد، اما او کوشیده تا این دشواری‌ها را در اثر خود مرتفع کند.

به گزارش خبرنگار شبستان، هفدهمین دوره جایزه کتاب فصل ویژه بهار 90 با معرفی 15 عنوان اثر برگزیده و 30 عنوان اثر شایسته تقدیر با حضور معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی شجاعی صائین، مدیرعامل خانه کتاب، مسئولان فرهنگی و برخی اهالی قلم در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و معماری برگزار شد.
در این مراسم علاوه بر سخنرانی معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دیگر مسئولان فرهنگی برخی از پدیدآورندگان آثار برگزیده و شایسته تقدیر طی سخنانی به معرفی آثار خود پرداختند و یا حضور معاون فرهنگی را مغتنم شمرده و گلایه‌های خود را بازگو کردند.
 

در این مراسم علی رواقی یکی از برگزیدگان هفدهمین دوره جایزه کتاب فصل پاییز 90 و منتخب کتاب «فرهنگ شاهنامه»، اظهار کرد: این اثر موضوع رساله کارشناسی ارشد بنده با راهنمایی استاد معین بود. بخشی از وقتی آماده شد که استاد دیگر در میان ما نبود، اما در ایام بیماری در حالی که چند ساعت بیشتر به هوش نبود کار این رساله را به شادروان استاد مجتبی شهیدی واگذار کرد.


این نویسنده در ادامه به تیراژ بالای کتاب‌های شاهنامه در کشور اشاره کرد و گفت: همه کتاب‌های شاهنامه دشواری‌هایی از نظر زبانی و بیانی دارد، چرا که همه بر اساس دست‌نوشته‌هایی تنظیم شده‌اند که سه قرن با دوران فردوسی فاصله دارد و روشن است که در آن روزگار پرآشوب که حمله مغول‌ها بخشی از آن است دست‌نوشته پاکیزه‌ای بافی نمانده و این دشواری‌های زبانی و بیانی توسط رونویس‌گران وارد متن شده است.


رواقی ادامه داد: در کتاب «فرهنگ شاهنامه» کوشیده‌ام این دشواری‌های بیانی و زبانی را رفع کنم. در کتاب‌های موجود نزدیک به 200 اشتباه وجود دارد که باید از طریق دانش گونه‌شناسی و متن‌شناسی به دنبال رفع آن بود، در حالی که تصحیح متن شاهنامه بر پایه دست‌نوشته‌ها با نگاه بر این دو مورد انجام نشده است.


رواقی در پایان از ادامه تدوین و تالیف «فرهنگ شاهنامه» در 5 جلد خبر داد.

 

در ادامه مراسم حجت‌الاسلام والمسلمین محمد باقر اسلامی یکی دیگر از برگزیدگان حوزه اخلاق و با کتاب «اخلاق اسلامی و کاربست قاعده تسامح در ادله سنن»، به تشریح اثر خود پرداخت و گفت: تسامح یعنی آسان‌گیری در روایات سنن و سنت و در اصطلاح فقهی تنها به مستحبات و مکروهات می‌گویند از این جهت تسامح در سنت رواج داشته است.


او ادامه داد: در فضای فقه علما گفته‌اند اگر روایاتی در رابطه با واجبات باشد باید سندش را مورد بررسی قرار دهیم چرا که مکلفین را واجد به امر می‌کنیم لذا باید سلسله سند و بعد از متن و مفهوم آن مورد بررسی قرار گیرد.


حجت‌الاسلام اسلامی تصریح کرد: تساهل در زمینه مستحبان و مکروهات است اما کم‌کم این موضوع وارد اخلاق شده و از این جهت بسیاری از روایات اخلاقی ما از نظر محتوا و سند مورد بررس قرار نگرفته‌اند اما بی‌دقتی مشکلاتی را در زمینه فرهنگی و دیگر زمینه‌ها بوجود آورد که در این اثر به آن پرداخته شده است.


به گفته او بی‌دقتی به اسناد احادیث اخلاقی سبب شد تا اخلاق به صورت علم شکل نگیرد و نظامند نشود که دلایل این عدم شکل‌گیری با استناد به احادیث شیعه و اهل سنت در کتاب «اخلاق اسلامی و کاربست قاعده تسامح در ادله سنن» توضیح داده شده است.
 

پایان پیام/

کد خبر 73748

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha