گفته میشود که یکی از این امتیازها درباره دسترسی ایران به سامانه جهانی ارتباطات مالی بینبانکی (سوئیفت) است. به گفته منابع آگاه، مقامات ارشد وزارت خارجه آمریکا مایک پمپئو، وزیر امور خارجه، را متقاعد کردهاند که با ادامه دسترسی ایران به سوئیفت موافقت کند.
این منابع در گفتگو با واشنگتن فریبیکن تایید کردهاند که در حالیکه دونالد ترامپ وعده اعمال تحریمهای جدید علیه ایران را مطرح کرده است، مقامات ارشد وزارت خارجه و وزارت خزانهداری آمریکا تحت فشارهای خارجی به این جمعبندی رسیدهاند که دسترسی ایران به سوئیفت را قطع نکنند.
این در حالیست که سرویس پیامرسانی مالی بین المللی یا همان سوئیفت یک انجمن تعاونی غیرانتفاعی است که بیش از ۹۷۰۰ بانک و مؤسسه مالی در ۲۰۹ کشور جهان عضو آن انجمن هستند. از سیستم سوئیفت جهت ارسال و دریافت هرگونه پیام ارزی در بین واحدهای ارزی بانکهای داخل کشور و بانکهای خارج از کشور استفاده می شود و در حال حاضر تمام بانک های داخلی ایران از طریق خطوط Leased یا ماهواره به یک مرکز به نام SAP در بانک مرکزی متصل شده و از طریق سیستم ماهوارهای پیام ها را برای بانک های مورد نظر ارسال میکنند.
پیش از برجام همکاری ایران با سوئیفت طبق دستور آمریکا قطع شده بود و با اجرایی شدن برجام این همکاری از سر گرفته شد و «ترامپ» تلاش می کرد باز هم این همکاری را قطع کند و پس از آن که ۲هفته گذشته «برایان هوک»، رئیس گروه اقدام علیه ایران در کاخ سفید به بلژیک سفر کرد و به رایزنی در این خصوص با سوئیفت پرداخت هفته قبل «استیون منوچین»، وزیر خزانه داری آمریکا گفت که در حال گفتگو با سامانه پیام رسان مالی مستقر در بلژیک (سوئیفت) به منظور قطع دسترسی ایران هستیم و انتظار داریم به زودی بیانیه ای در این باره منتشر شود.
اما از سویی دیگر اروپا تلاش داشت همکاری سوئیفت با ایران ادامه یابد. در مورد همین تلاش، «فلیپ بونکار»، رئیس گروه دوستی پارلمانی سنای فرانسه و ایران گفته بود که در تلاشیم تا چهارم نوامبر حداقل یک بانک ایرانی به سوئیفت وصل شود تا از آن طریق مراودات بانکی و پولی برای کالاها و خدماتی که مشمول تحریم ها نمی شوند، ادامه یابد.
حالا به نظر می رسد تلاش اروپایی ها به نتیجه رسیده و کارشکنی آمریکا راه به جایی نبرده است./
نظر شما